Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Mam zamiar sam podłaczyć wklad.

Czy mółby mi ktoś poradzić jak prawidłowo podłączyć rurę spalinową do komina. Na innych forach ktoś mówił coś osznurze, którym owija się rurę w celu zachowania dylatacji.

Proszę o poradę.

Zrobiłem tak.

Wkład ustawiłem na bloczkach betonowych, na wkład postawiłem dystrybutor wykonany własnoręcznie z arkusza blachy ocynkowanej, wstawiłem w otwór rurę stalową + kolanko regulowane z rewizją + rura skośna do komina. W kominie wykułem otwór w który wstawiłem rurę skośną, odrysowałem kąt ściany kominowej, dodałem szerokość cegły i na tym wymiarze obciąłem rurę tak by była zlicowana z wewnętrzną ścianą komina. Rurę obetkałem wełną mineralną i uszczelniłem dwukrotnie gliną. Wylotowa kratka w okapie jest tak usytuowana by przez nią można było dostać się do rewizji w kolanku rury dymowej. Jeżeli potrzebne jakieś bliższe szczegóły lub fotki to na priv.

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja też zaprezentuję swój. Wkład Tarnava 18kW. Obudowa piaskowiec, pólka granit polerowany. Rozprowadzenie DGP grawitacyjne. Projekt i wykonawstwo własne w związku z czym poznałem trochę tajników tych urządzeń. Jeżeli mogę komuś w czymś pomóc to służę informacjami lub fotkami z budowy na priv.

http://pawjar.webpark.pl/kominek1.jpg

http://pawjar.webpark.pl/kominek2.jpg

Tym którzy są zafascynowani obudowami z granitu lub marmuru a chcą by ich kominek był urządzeniem nie tylko do ozdoby, podaję informację jaką uzyskałem od dobrych kominkarzy praktyków. Materiały te źle znoszą nagrzewanie i studzenie i mogą się pokruszyć. Niestety wiedzę tę posiadłem dopiero gdy moja podstawa kominka była już gotowa. Mam cichą nadzieje że nie do końca mają rację. :wink:

witajcie...kominki wygladaja swietnie. Ja mam całkowitą pomoc ze strony ludzi u których zakupiłem swój kominek. (twojekominki.pl) Dobrze ze nie skonczylo sie tylko na kupnie kominku ze mozna sie jeszcze wrazie wszelkich wątpliwosci do nich zwrocic i Ci udzielaja odpowiedzi na to co mnie nurtuje:) pozdrawiam

witajcie...kominki wygladaja swietnie. Ja mam całkowitą pomoc ze strony ludzi u których zakupiłem swój kominek. (twojekominki.pl) Dobrze ze nie skonczylo sie tylko na kupnie kominku ze mozna sie jeszcze wrazie wszelkich wątpliwosci do nich zwrocic i Ci udzielaja odpowiedzi na to co mnie nurtuje:) pozdrawiam

Jakie to wzruszające :lol: :lol: :lol: :wink: .

Mam taki pomysł na kominek

przód będzie wyłożony płytkami ceramicznymi 31,6 na 60 cm

zastanawiam się czy tą tylną ścianę zostawić tak jak jest czy może wyokrąglić boki tam gdzie są półki.

http://img213.imageshack.us/img213/9990/15cl6.th.jpg

http://img152.imageshack.us/img152/132/92987331uf0.th.jpg

Poradźcie coś

BARDZO MI SIĘ PODOBA. Moj miał miec podobne scianki od paleniska w góre ale robotnicy spaprali. Mam pytanie - czy ta biała częśc na ceglami i półka drewnianą czyli paleniskiem nagrzewa się w czasie palenia ? Moi kominkarze zapewaniali że nie powinno się tam nagrzewac ale wyszło inaczej. Robili to chyba z gipsokartonu.

Czy mam reklamowac czy zostawic jak jest.

Mamy kominek z płaszczem wodnym, więc zależało nam, żeby ocieplić kominek tak, żeby zatrzymac ciepło w płaszczu, więc u nas góra sie az tak bardzo nie nagrzewa... kratka (ta prostokątna) oddaje trochę ciepła od rury spalinowaej, która nagrzewa sie dość istotnie, ale sam katon-gips (tez tak mamy) nie nagrzewa się, bo o to nam właśnie chodziło...

nie wiem czy powinno sie to nagrzewać w kominkach bez płaszcza wodnego, wydaje mi sie jednka ze grzanie przede wszystkim powinno być ta kratką właśnie, czyli ciepłym powitrzem... ale nie jestem pewna...

pozdrawiam :)

Witam serdecznie ,moze pisze w zlym miejscu ,ale jestem

poczatkujacym forumowiczem i mam prosbe ,gdzie szukac informacji na temat budowy kominka krok po kroku

Pozdrawiam

Na forum :wink:, ja całą wiedzę stąd posiadłem plus poszukiwania w internecie. Jest kilka wątków o kominkach. Jak je gruntownie przestudiujesz to znajdziesz tam odpowiedzi na nurtujące Ciebie problemy, a jeśli nie to pytaj.