ppp.j 09.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Mam zamiar sam podłaczyć wklad. Czy mółby mi ktoś poradzić jak prawidłowo podłączyć rurę spalinową do komina. Na innych forach ktoś mówił coś osznurze, którym owija się rurę w celu zachowania dylatacji. Proszę o poradę. Zrobiłem tak. Wkład ustawiłem na bloczkach betonowych, na wkład postawiłem dystrybutor wykonany własnoręcznie z arkusza blachy ocynkowanej, wstawiłem w otwór rurę stalową + kolanko regulowane z rewizją + rura skośna do komina. W kominie wykułem otwór w który wstawiłem rurę skośną, odrysowałem kąt ściany kominowej, dodałem szerokość cegły i na tym wymiarze obciąłem rurę tak by była zlicowana z wewnętrzną ścianą komina. Rurę obetkałem wełną mineralną i uszczelniłem dwukrotnie gliną. Wylotowa kratka w okapie jest tak usytuowana by przez nią można było dostać się do rewizji w kolanku rury dymowej. Jeżeli potrzebne jakieś bliższe szczegóły lub fotki to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 09.11.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 To ja też zaprezentuję swój. Wkład Tarnava 18kW. Obudowa piaskowiec, pólka granit polerowany. Rozprowadzenie DGP grawitacyjne. Projekt i wykonawstwo własne w związku z czym poznałem trochę tajników tych urządzeń. Jeżeli mogę komuś w czymś pomóc to służę informacjami lub fotkami z budowy na priv. http://pawjar.webpark.pl/kominek1.jpg http://pawjar.webpark.pl/kominek2.jpg Tym którzy są zafascynowani obudowami z granitu lub marmuru a chcą by ich kominek był urządzeniem nie tylko do ozdoby, podaję informację jaką uzyskałem od dobrych kominkarzy praktyków. Materiały te źle znoszą nagrzewanie i studzenie i mogą się pokruszyć. Niestety wiedzę tę posiadłem dopiero gdy moja podstawa kominka była już gotowa. Mam cichą nadzieje że nie do końca mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 11.11.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Tak się robi http://images24.fotosik.pl/104/695600100fac1cedm.jpg nooooooooo z tym "prosty" to koleżanka przesadziła No właśnie Prostszego niż mój chyba nie znajdę. Ja bardzo lubię takie zlicowane z ścianą. A co będzie w tym otworze po lewej stronie kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.11.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Tam ma być drewno, raczej tak dla ozdoby niż to właściwe do palenia. Wneka nie jest głęboka więc przytniemy krótkie kawałki i dość ciasno ułozymy, by nie była widoczna głębokość wnęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GD 11.11.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 witajcie...kominki wygladaja swietnie. Ja mam całkowitą pomoc ze strony ludzi u których zakupiłem swój kominek. (twojekominki.pl) Dobrze ze nie skonczylo sie tylko na kupnie kominku ze mozna sie jeszcze wrazie wszelkich wątpliwosci do nich zwrocic i Ci udzielaja odpowiedzi na to co mnie nurtuje:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 11.11.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 witajcie...kominki wygladaja swietnie. Ja mam całkowitą pomoc ze strony ludzi u których zakupiłem swój kominek. (twojekominki.pl) Dobrze ze nie skonczylo sie tylko na kupnie kominku ze mozna sie jeszcze wrazie wszelkich wątpliwosci do nich zwrocic i Ci udzielaja odpowiedzi na to co mnie nurtuje:) pozdrawiam Jakie to wzruszające . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GD 11.11.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 moze i tak wazne ze prawdziwe... milego wiecczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 12.11.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Mam taki pomysł na kominekprzód będzie wyłożony płytkami ceramicznymi 31,6 na 60 cm zastanawiam się czy tą tylną ścianę zostawić tak jak jest czy może wyokrąglić boki tam gdzie są półki. http://img213.imageshack.us/img213/9990/15cl6.th.jpghttp://img152.imageshack.us/img152/132/92987331uf0.th.jpg Poradźcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.11.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 my też zaczynamy dojrzewać do obudowy kominka. Ma być prosta zakończona u góry jakąś półką na np. zdjęcia. Z czego najlepiej zrobić? Siporex 6 czy 12cm? A może płyty karton- gips na stelażu? Tylko jak na tym zrobić półkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 12.11.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 BARDZO MI SIĘ PODOBA. Moj miał miec podobne scianki od paleniska w góre ale robotnicy spaprali. Mam pytanie - czy ta biała częśc na ceglami i półka drewnianą czyli paleniskiem nagrzewa się w czasie palenia ? Moi kominkarze zapewaniali że nie powinno się tam nagrzewac ale wyszło inaczej. Robili to chyba z gipsokartonu. Czy mam reklamowac czy zostawic jak jest. Mamy kominek z płaszczem wodnym, więc zależało nam, żeby ocieplić kominek tak, żeby zatrzymac ciepło w płaszczu, więc u nas góra sie az tak bardzo nie nagrzewa... kratka (ta prostokątna) oddaje trochę ciepła od rury spalinowaej, która nagrzewa sie dość istotnie, ale sam katon-gips (tez tak mamy) nie nagrzewa się, bo o to nam właśnie chodziło... nie wiem czy powinno sie to nagrzewać w kominkach bez płaszcza wodnego, wydaje mi sie jednka ze grzanie przede wszystkim powinno być ta kratką właśnie, czyli ciepłym powitrzem... ale nie jestem pewna... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 12.11.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 a oto mój ukochany kominek http://images31.fotosik.pl/58/8c3a80b81bc4f59cm.jpg http://images31.fotosik.pl/58/423e4eaea7e80f06m.jpg http://images34.fotosik.pl/58/3fc47e9e99c05f33m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 12.11.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 ANIAILIS - piekny ten Twój kominek ! Bardzo mi się podoba P.S. Mój wyglada tak, jakbyś przełożyła swój wkład (chyba taki sam) do tego obudownego "słupa" w głębi na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 12.11.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 dzięki, Arcobaleno , pamiętam twój kominek z twojego dziennika, masz bardzo ładne wnetrza. Ja w tym słupku będę miała lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 12.11.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 bardzo ładniutki i prosty , super Anials co to za plytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 12.11.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 to są płytki Travertino z Nowa Gala, mozaika na podłodze też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek 12.11.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam serdecznie ,moze pisze w zlym miejscu ,ale jestem poczatkujacym forumowiczem i mam prosbe ,gdzie szukac informacji na temat budowy kominka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 13.11.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Witam serdecznie ,moze pisze w zlym miejscu ,ale jestem poczatkujacym forumowiczem i mam prosbe ,gdzie szukac informacji na temat budowy kominka krok po kroku Pozdrawiam Na forum , ja całą wiedzę stąd posiadłem plus poszukiwania w internecie. Jest kilka wątków o kominkach. Jak je gruntownie przestudiujesz to znajdziesz tam odpowiedzi na nurtujące Ciebie problemy, a jeśli nie to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 13.11.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 ...nie mój... http://images34.fotosik.pl/43/23646730d19f6f3e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 13.11.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Zastanawiam sie jak w takim kominku sie myje szybe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GD 13.11.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 hej... ja kupują kominek dostałem 5 % rabatu i zero problemów z transportem, no i mailem z czego wybrać, teraz czekam na montaż. Pozdrawiam jak siew tu zamieszcza fotki?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts