Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dopiero będę obudowywać kominek

i są problemy - pomocy

Mianowicie mój małżonek uparł się żby kratki były i po bokach kominka (obudowy znaczy) i nad kominkiem, na wysokości wyczystki.

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żeby kominiarz właził do salonu zdejmował brudnymi rękami kratkę i czyscił szczotkami wyczystkę od ZEWNĄTRZ od strony pięknie pomalowanej na jasny kolor obudowy.

Proszę jak przekonać małżonka że dwie spore kratki w zupełności z boków wystarcza i nie muszą być trzy. Błagam. Czy Wy wpuszczacie kominarza do salonu żeby czyścił kominek z zewnątrz?

Na zdjęciach kominków widzę że wiele nie ma kratki centralne nad kominkiem, moim zdaniem to szpeci, tym bardziej że chciałam powiesić jakąś grafikę nad kominkiem.

Kominek jest z płaszczem wodnym jeśli to ma znaczenie, ew. rewizja będzie na dole do turbiny i na górze z boków.

Mianowicie mój małżonek uparł się żby kratki były i po bokach kominka (obudowy znaczy) i nad kominkiem, na wysokości wyczystki.

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żeby kominiarz właził do salonu zdejmował brudnymi rękami kratkę i czyścił szczotkami wyczystkę od ZEWNĄTRZ od strony pięknie pomalowanej na jasny kolor obudowy.

Mam dokładnie taki sam zamiar. Nie wyobrażam sobie rozbierania obudowy na wypadek zatkania poziomego odcinka rury spalinowej. a innego dojścia nie będzie. No chyba, że możesz zrobić wyczystkę w kominie na wysokości wlotu rur do komina. Ja nie mogę.

Za to wyobrażam sobie kominiarza z czystymi rękoma (do mnie zawsze taki przychodzi). Przeszłam nawet kontrolę tego poziomego odcinka (jeszcze nie mam obudowy ale kominek był już używany) i nie było żadnego katastrofalnego brudu w salonie. A nawet jak kominiaz przyjdzie z brudnymi rękoma to kratkę mogę otworzyć sama a nawet jakoś zabezpieczyć przed pobrudzeniem obudowę. Za to wyobraź sobie jaki będzie bałagan jak poziomy odcinek rury zarośnie i trzeba będzie rozbierac obudowę, żeby go wyczyścić. To dopiero rarytas :)

Myslę, że to nie małżonka trzeba przekonać tylko Ciebie :)

Joshi :)

My już trzeci sezon używamy kominek i wiem co mówię z tym kominiarzem bo był kilka razy, kominek jest intensywnie używany.

Nawet jak ma czyste ręce to po czyszczeniu komina nie ma mowy o białej ścianie, przecież stamtąd leci brud i sadza. Jak można czyścić komin bez tego żeby leciała sadza? Może jak kominek jest nieużywany to tak.

Kominiarz był u nas kilka razy i nie mogłam doprowadzić do ładu pomieszczenia gdzie jest jedna wyczystka – wszystko było DOKŁADNIE czarne, każdy zakątek, wyobraźcie sobie dokładnie zapaćkaną sadzą łazienkę, każdy centymetr, chciało mi się płakać.

Nie mam siły do tłumaczenia żeby zostawiać folie, zadbać o to żeby tak nie leciało, oni po prostu nie chcą tego słuchać. Po prostu chyba nie ma tego funu jak by było czysto. Jedna wyczystka – ta właściwa, spełniająca swoją rolę, jest w kominie od strony łazienki (tam gdzie kotłownia) i tam jest główne czyszczenie – tam jest właśnie to główne dojście do komina (wyczystka jest na cały komin, od kominka, na dole pod miejscem wejścia rury od komina w komin – kominiarz może tutaj wyczyścić całość, może wyczyścić od kominka i może od góry też) na myśl o sprzątaniu po którym robi mi się słabo, a druga – ta w salonie to takie drzwiczki w rurze stalowej od kominka które się otwiera nad samym kominkiem, i to mi się wydaje niepotrzebne, bo rewizja jest nie wiem po co im druga.

Więc nie jest tak że się czepiam bo jest miejsce na rewizję – zresztą ze strony

Zdjęcie

http://www.makroterm.pl/img/64924_kominek.jpg

chodzi o drzwiczki w tej rurze prowadzącej do ściany, tam są drzwiczki które mój małż chce koniecznie otwierać, to nazywam wyczystką (tak jak mówię druga, właściwa, jest w kominie za ścianą)

I zdjęcie z obudową ze strony Makroterma - nie widzę żadnej rewizji centralnie nad kominkiem

http://www.makroterm.pl/img/2781140_p4060002-a.jpg

chodzi o drzwiczki w tej rurze prowadzącej do ściany, tam są drzwiczki które mój małż chce koniecznie otwierać, to nazywam wyczystką (tak jak mówię druga, właściwa, jest w kominie za ścianą)

I zdjęcie z obudową ze strony Makroterma - nie widzę żadnej rewizji centralnie nad kominkiem

Ja mam tak. W kolanku rury dymowej mam wyczystkę w postaci otworu zakrytego klapką przymocowaną dwoma śrubami. Na wysokości tej rewizji mam kratkę nawiewową ciepłego powietrza w okapie. Jak potrzebuję zajrzeć do rury dymowej to wyjmuję kratkę, odkręcam klapkę i zaglądam do rury dymowej. Cała operacja trwa 10 min bez jakichkolwiek zabrudzeń. Ta wyczystka jest bardzo istotna jeżeli wyczystka w kominie nie umożliwia zajrzenia do rury dymowej. Najwięcej sadzy zbiera się na skośnym odcinku rury dymowej i jej czyszczenie jest niezbędne, a kominiarz od góry przez komin tam się nie dostanie.

KOMINKI :)

Julka 85

pamiętasz może skąd masz zdjęcie pierwszego i ostatniego kominka?

tez je mam, ale skąd :roll:

no właśnie skąd - mam te zdjęcia od dawna i za nic nie mogę zlokalizować źródła :(

Proszę bardzo - ostatni kominek na 100% w apartamentach, pierwszy trzeba poszukać http://www.artdesign.pl/

witajcie

to mój pierwszy post na forum wnętrzarskim :). Do tej pory szukałam gotowych rozwiązań ale nie znalazłam kominka podobnego do tego na jaki mam pomysł. Gdyby ktoś mi pomógł i powiedział jak wklejać zdjęcia to pokazałabym mój "projekt" i poprosiłabym o opinię i porady

anka

to jest próba wklejenia zdjęcia z rzutem domu (i kominkiem w pokoju dziennym ) f:\Ania\domek\kominek\plan [f:\Ania\domek\kominek\plan] [f:\Ania\domek\kominek\plan img]

f:\Ania\domek\kominek\plan

jestem jednak tępa, mimo różnych kombinacji nie widzę zdjęcia na podglądzie :(