Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zuzza ma w rogu, taki sam i tez bardzo ładnie wyszedł

Widziałam kominek Zuzzy, rzeczywiście fajnie wygląda. U nas jednak nie dałoby się kominka ustawić w ten sposób, bo z tego co widziałam na zdjęciach z realizacji kominka u Zuzzy ten kąt, w którym stawiano kominek był poprostu pusty, a u nas wtym kącie stoi komin systemowy i wkład trzeba było "przykleić" z boku komina. Tylko wkład narożny mógł się tam więc wpasować jak należy. Ale żeby ktoś nie pomyślał, że jestem niezadowolona ze swojego - wręcz przeciwnie, teraz już nie zamieniłabym go na żaden inny :wink:

Przegladnelam caly watek i niestety nie znalazlam osoby ktora zrobilaby kominek o jakim ja mysle.Chcialabym miec kominek ktorego "wnetrznosci" beda calkowicie schowane w scianie.W salonie wygladaloby to jak plazma-sama szyba i wokolo niej jakas ozdobna ramka.Czy pod wzgledem budowalnym jest to mozliwe?Czy wystarczy wymurowac w scianie salonujakas wneke lub zostawic dziure?Kominek bedzie stal na scianie zaraz przy wejsciu do salonu wiec ewenualne wywieniki boczne mozna by bylo je tam umiescic.

oze ktos juz zrobil tak u siebie i doradzi jakie wymiary powinna miec taka wneka-nie zdecydowalam jeszcze jaki bedzie wklad albo ma wieksze pojecie o komionkach niz ja :oops: Forest Natura pomocy.

An-budwlasnie jestem na etapie projektowania dlatego chcialam sie dowiedziec jak to rozrysowac aby bylo dobrze :D Czy lepiej zaprojektowac jakas wneke i jaka duza czy po prostu wsunac wklad kominkowy w sciane i dopiero nad nim murowac komin?Szkoda ze nikt do tej pory nie zrobil takiego kominka a przynajmniej nie pokazal go na forum :(

Przegladnelam caly watek i niestety nie znalazlam osoby ktora zrobilaby kominek o jakim ja mysle.Chcialabym miec kominek ktorego "wnetrznosci" beda calkowicie schowane w scianie.W salonie wygladaloby to jak plazma-sama szyba i wokolo niej jakas ozdobna ramka.Czy pod wzgledem budowalnym jest to mozliwe?Czy wystarczy wymurowac w scianie salonujakas wneke lub zostawic dziure?Kominek bedzie stal na scianie zaraz przy wejsciu do salonu wiec ewenualne wywieniki boczne mozna by bylo je tam umiescic.

oze ktos juz zrobil tak u siebie i doradzi jakie wymiary powinna miec taka wneka-nie zdecydowalam jeszcze jaki bedzie wklad albo ma wieksze pojecie o komionkach niz ja :oops: Forest Natura pomocy.

W naszym projekcie kominek stanął między dwoma słupami nośnymi, które z założenia chciałam ukryć. Wkład z szybami vis a vis. Wstępna zabudowa wyglądała tak :

http://images34.fotosik.pl/122/84a776f2b238d4a8.jpg

Dalsze kroki zależą od inwencji twórczej i pomysłów inwestora...Mój ostatecznie :

http://images29.fotosik.pl/147/87eb4f77cf61ee9e.jpg

http://images32.fotosik.pl/122/b66f4507d5edabb2.jpg

Nie musisz więc robić specjalnej wnęki, ale na pewno powinieneś popatrzeć w swój projekt...

An-budwlasnie jestem na etapie projektowania dlatego chcialam sie dowiedziec jak to rozrysowac aby bylo dobrze :D Czy lepiej zaprojektowac jakas wneke i jaka duza czy po prostu wsunac wklad kominkowy w sciane i dopiero nad nim murowac komin?Szkoda ze nikt do tej pory nie zrobil takiego kominka a przynajmniej nie pokazal go na forum :(
wejdz na mój odnośnik "zdjęcia ruinki" i zobacz inny album autora. Podaj projekt i pomyślimy :)

Forest-Natura powiedz mi proszę czy polecasz kominki z gięta szybą? Takie narożne ale z całą szybą? Czy ona sie z czasem nie opuszcza?

Czy lepjej kupić narożny ale z szybą dzieloną np

http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=1042

czy taki

http://www.arysto.com.pl/index.php?site=produkty&dzial=3

Ze szprosem czy bez? I jaką firmę polecasz tak do ok 4 tyś

an-bud ja projektuje domek na bazie Natalki http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php

Chce dac kominek zaraz przy wejsciu (bardziej podobaja mi sie kominki plaski niz narozne ) a dajac go maksymalnie z boku zyskuje dluzsza scianke na tv (mam nadzieje ze dobrze robie)

Moj domek bedzie lekko poszezony i wydluzony wiec raczej nie ma obawy ze hol zrobi sie ciasnawy wciskajac tam komin.Myslisz ze kominek w tym miejscu bedzie ladnie wygaldal?I jak to zrobic praktycznie?

kubaimycha Twoj kominek jest cudny :D Wogole widze ze masz sliczny domek a w nim wiele przestrzeni i swiatla.Czy ta rura od kominka jest ciagnieta po sam dach czy ponad stropem jest to juz inaczej rozwiazane?

Ja raczej nastawiam sie na murowanie komina z cegly gdyz od razu chcialam tam puscic wentylacje .

BEATA-BETI co to za wkład? Ile kosztował? Bardzo brudzą sie szyby? Czy narożny kominek ciężko sie czyści?

O ile się nie mylę to pytanie do mnie a nie do Beti :D

Wkład to Arysto z szybą unoszoną do góry - takie rozwiązanie jest za dopłatą ale uważam, że to bardziej bezpieczna opcja zwłaszcza przy małych dzieciach w domu. Powiem szczerze, że nie wiem ile kosztował sam wkład :oops: , bo kominek w całości, z wkładem włącznie, zamawialiśmy u wykonawcy i koszt kominka był określany ogólnie. Nasz kominkarz był zresztą dystrybutorem tych wkładów i robił kominki głównie w oparciu o Arysto właśnie. Z tego co wiem Arysto jest trochę tańszy od Hajduka i duuuużo tańszy od Spartherma.

Czyści się normalnie, z boku jest taka śrubka, która pozwala na normalne otwarcie drzwi i swobodne wyczyszczenie szyby.

Nie wiem czy taki wkład jest lepszy czy gorszy i pod jakim względem od takiego z szybą dzieloną ale te dzielone szyby narożne poprostu mi się nie podobają. Uważam, że taki wkład jak nasz wygląda bardziej nowocześnie niż wkład żeliwny z "ramką" na kancie.

kubaimycha Twoj kominek jest cudny :D Wogole widze ze masz sliczny domek a w nim wiele przestrzeni i swiatla.Czy ta rura od kominka jest ciagnieta po sam dach czy ponad stropem jest to juz inaczej rozwiazane?

Ja raczej nastawiam sie na murowanie komina z cegly gdyz od razu chcialam tam puscic wentylacje .

...dziękuję...Rura od kominka dochodzi do komina ( postawiony na stropie ) i wychodzi na dach...

Pozdrawiam

Takie pytanie - ile płaciliście za podobne kominki? Chodzi mi o obudowę z kamienia i robociznę (bez wkładu). Jak dostaliśmy wycenę naszego projektu na 19k to się nam nogi mocno ugieły :-(

P.R.

Nasz kominek jeszcze w wersji "roboczej", w niesprzyjającym otoczeniu i zleksza okopcony jako, że jest intensywnie użytkowany do suszenia tynków ale już nas bardzo cieszy więc się chwalę :wink: W rzeczywistości kamień nie jest taki pomarańczowy tylko raczej czerwono - różowy, tu na zdjęciu odbija się słońce z okna

http://images32.fotosik.pl/108/60dd8bdfd9a18675med.jpg