Gość 10.09.2002 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Witam forumowiczów.Pytanie jak w temacie.A szczegóły niżej:mam na dachu eternit (5 lat), dach jest stosunkowo mało skomplikowany, ale koszty krycia dobrą blachą (będą odpady na skosach i przy koszu) i dachówką cementową (Braas lub Euronit) są porównywalne.Problem może być z wytrzymałością:dach dwuspadowy (spad ok. 40 st.), krokwie są co 80-90cm, przekrój 7/14, pełne deskowanie + papa.Mogę dorzucić jętki.Zastanawiam się, czy zwiększyłbym wytrzymałość nabijając grube kontrłaty np 7x6 cm.Jęśli ktoś z Was miał podobny problem lub potrafi odpowiedzieć na w/w pytanka to bardzo proszę o szybką reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełM 10.09.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Już jako zarejestrowany użytkownik dorzuce szczegóły:krokwie mają max dł. 4,8 m i są podparte 1m przed końcem (miejsce zakotwienia śrubami w betonowej belce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomash 17.02.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Miałem właśnie taki dach. Teraz mam pokryty dachówką ceramiczną. Jedyne co mogę polecić to wizytę dobrego - zaznaczam dobrego fachowca od konstrukcji dachu. To bardzo skomplikowane obliczenia, które wykazały, że mój dom wytrzyma taką dachówkę. Bardzo ważne jest też sprawdzenie ściany kolankowej i konstrukcji wieńca. Nie da się ocenić bez oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
y0sh 28.02.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 >mam na dachu eternit (5 lat), dach jest stosunkowo mało >skomplikowany, mam pytanko... w jaki sposób pozbywasz sie eternitu, jakie są tego koszty ??? zamierzam wymienic dach i nie wiem ile mnie bedzie kosztowac usuniecie eternitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts