stander 23.01.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Odświeżam wątek kredytów.Gdybyście mieli brać kredyt jutro, to gdzie, w jakiej walucie i na jak długo? Stoję przed tym problemem. Czy ktoś brał może kredyt za poręczeniem? Te warunki hipotecznego są koszmarne, jeśli z ziemi wystaje tylko trochę betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Magdalena 23.01.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 spróbój w GE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 23.01.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 PTF .... w chwili obecnej złotówki .... za moment przewalutowanie na franka szwajcara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miziera 23.01.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 JA brałem w FRANKACH-plusy-niskie oprocentowanie,minus-ryzyko zmiany kursu,ale przy długim okresie kredytu a co za tym idzie mniejszych miesięcznych ratach,nawet spore zmiany kursu są mało odczuwalne.W razie jakiegoś załamania kursu czy przyszłego przejścia Polski do strefy EURO(ciekawe co będzie)-przewalutowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 23.01.2005 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 No właśnie ciągle się zastanawiam nad tym frankiem... Kombinuję, kombinuję, choć wcale się na tym nie znam. Mówi się, że frank szw. to stabilna waluta. Co ma do tego przeliczanie złotówki na euro? Może mi ktoś wytłumaczy, bo ja jestem umysł humanistyczny. Czy po wejściu do strefy podniosą nam oprocentowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miziera 23.01.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Co do wejścia Polski do strefy EURO-to myślę, że to jedna wielka niewiadoma przynajmniej co do kredytu w frankach, na razie wziołem co taniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaned 26.01.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 A ja zrobiłem małe porównanie dla znajomych, prowadzących działalność gospodarczą i wykazujących dodchody którzy chcą wziąść hipoteczny na budowe-120 tys zł w Rzeszowie i chcą go spłacic wcześniej w miarę warunków-i 4 najlepsze to Millennium, GE, Multibank, PKO BP--czemu najlepsze--to juz na priva komuś mogę wytłumaczyć pozdrawiam znajomych z Rzeszowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-kriss- 26.01.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 "Thaned" proszę na priv informację o której piszesz! Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 26.01.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 No to i ja Thaned chętnie posłucham, dlaczego te są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 A ja zrobiłem małe porównanie dla znajomych, prowadzących działalność gospodarczą i wykazujących dodchody którzy chcą wziąść hipoteczny na budowe-120 tys zł w Rzeszowie i chcą go spłacic wcześniej w miarę warunków-i 4 najlepsze to Millennium, GE, Multibank, PKO BP--czemu najlepsze--to juz na priva komuś mogę wytłumaczyć pozdrawiam znajomych z Rzeszowa To ja też poproszę BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaned 26.01.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 ok--nie robiąc reklamy żadnemu bankowi z w/w :brałem pod uwagę:prowizję za uruchomienie, wysokość oprocentowania w CHF, max okres kredytowania koszty związane z wcześniejszą spłatą, opłaty okołokredytowe-w tym za rozpatrzenie wniosku--nie brałem pod uwage promocji czasowych!! oczywiście jest to uogólnione do granic--ale tak naprawdę dla każdego z nas będzie inna sytuacja-banki mają zaszyte progi w kalkulatorach analityków-można negocjować ale tylko w minimalnym zakresie--oczywiście nie biorę pod uwage przypadku zaległości zgłoszonego przez banki do BIK albo ZBP--to inna zabawa ktoś chce takie wyszczególnienie?? mogę przesłać na meila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 ok--nie robiąc reklamy żadnemu bankowi z w/w :brałem pod uwagę:prowizję za uruchomienie, wysokość oprocentowania w CHF, max okres kredytowania koszty związane z wcześniejszą spłatą, opłaty okołokredytowe-w tym za rozpatrzenie wniosku--nie brałem pod uwage promocji czasowych!! oczywiście jest to uogólnione do granic--ale tak naprawdę dla każdego z nas będzie inna sytuacja-banki mają zaszyte progi w kalkulatorach analityków-można negocjować ale tylko w minimalnym zakresie--oczywiście nie biorę pod uwage przypadku zaległości zgłoszonego przez banki do BIK albo ZBP--to inna zabawa ktoś chce takie wyszczególnienie?? mogę przesłać na meila OK, chętnie przejrzę tabelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marychaweekend 26.01.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 poproszęna priv lub [email protected] z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaned 27.01.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 zgodnie z pewnymi sugestiami podaję te dane oraz troszkę innych 1) CHF czy PLN Nie będę opisywał kwestii związanych z ryzykiem kursowym czy "złotych zasad" kredytowania-przedstawię wyliczenie dla kwoty 120tys zł kredytu wg obecnych stóp procentowych i kursów walut. (Gwoli wyjaśnienia w ciągu ostatnich 10 lat kurs CHF wzrósł o 1,19zł --obecnie wynosi on okolo 2.63zł, szczytem było 3.05zł) Średnie oprocentowanie kredytów w PLN wynosi okolo 7,5%-8%, średnie oprocentowanie kredytu w CHF wynosi 3.2%-3.7%. Kwota kredytu w PLN ----120.000.zł Okres spłaty kredytu -------20 lat Wysokość pierwszej raty w PLN-- 1025zł Wysokość pierwszej raty w PLN (indeksowanego do CHF)--------- 699zł Suma odsetek do spłaty w PLN----112.000zł Suma odsetek do spłaty indeksowana do CHF------------- 47.000zł Kwota łącznie do spłaty w PLN----232.000zł Kwota łącznie do spłaty w PLN Indeskowane do CHF--------------167.000zł Teraz sytuacja gdy CHF nagle poszybuje do 4zł(hipotetycznie)--wtedy miesięczna rata będzie wynosić 1050zł(prawie tyle samo co w PLN)Gdy kurs spadnie--może dojść do sytuacji iż spłacona zostanie kwota niższa od zaciągniętego zobowiązania. Reasumując: obciążenia z tytułu kredytów walutówych(CFH) są niższe niż w przypadku PLN.Lecz może nastąpić wzrost kursów-wtedy poziomy spłat wyrównają sie--rada: nie przywiązywać się do waluty, lecz korzystać z niej-szybko korzystać z niższego oprocentowania i albo spłacic wczesniej, albo przewalutowywać w sytuacji zagrożenia ryzykiem kursowym część DRUGA -Millennium Bank--2% prowizja za uruchomienie, 1,57%-3.47% oprocentowanie CHF, spłata max 35 lat, po 3 latach-0% za spłatę wczesniejszą -MultiBank-0,7% prowizja za uruchomienie, 2,75%-3.8% oprocentowanie CHF, spłata max 30 lat, 0% za wczesniejszą spłatę -PKO BP-1,2% prowizja za uruchomienie, 2.94%-3.84% oprocentowanie CHF, spłata max 30 lat, 0% za wcześniejszą spłatę -GE Money Bank-0% prowizja za uruchomienie, 1.75%-5.35% oprocentowanie CHF, spłata max 30 lat, 0% za wcześniejszą spłatę Jak widać róznice nie są wielkie, ale zawsze--chociażby prowizja za uruchomienie--2% kwoty kredytu to 2400zł!!!! Wiadomo że najniższe oprocentowanie nie wejdzie nigdzie w grę-gdyż dotyczy LTV 30% max--czyli duzego wkładu własnego. Należy liczyć na 3.1% do 3.5%.(1z w/w bankow od razu wstawia 3.8%)Jest też tzw wartość dodana--np: w Multibanku każdy kredyt który Państwo wezmą ad hoc w czasie trwania hipoteki będzie oprocentowany w stopniu obecnego kredyty--to wielka róznica przy kredytach gotówkowych-3% rocznie!!Oczywiście gdy starcza zdolności kredytowej klienta. Każdy promil urwany bankowi to Państwa zysk. Ponadto GE ma tylko 10, 20 lub 30 lat-nic pomiędzy. Ponadto różny czas rozpatrywania wniosków--od 7 dni do ponad miesiąca(serio), samo uruchomienie pieniędzy to 2 , 3 dni. .Oczywiście to jest tylko wstępna symulacja--dokładne wyliczenia mogę dokonać dla każdego Banku z osobna.Jednak 1 jest pewne--rata poniżej 700zł miesięcznie, i zero opłat za spłate wcześniejszą w w/w przypadkach(millennium po 3 latach dopiero) Niektóre banki mają swych "klientów docelowych" i pod nich robią oferty-co uniemożliwia jakiekolwiek zejście z marży banku dla innych.Ponadto Lukas chwali się okresem karencji do 2 lat i indywidualnym doradcą--ale to obecnie standart(spłaca się raty odsetkowe w tym czasie)Oczywiście kredyt w PLN --oprocentowany:Lukas od 8.15%do 9.40% millennium-od 7.39% do 8.64%, deutsche-od 7.74 do 8.15% itd głowa boli ale warto sie zastanowić dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 27.01.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Ja bralam( i wzielabym drugi raz tak samo) w PKO BP waluta CHF na 25 lat.Kredyt bralismy rok temu - rata miesieczna kredytu od tamtego czasu spadla nam o 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Agi J.G 27.01.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 My też wzięliśmy w CHF w PKO BP. A propos rat, to żeby rata w frankach wyszła taka sama jak w PLN to frank musiałby skoczyć do 4,50. I kwestia odsetek do oddania też jest godna uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 27.01.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 pozdrawiam znajomych z Rzeszowa Co prawda do znajomych się nie zaliczam, alem z Rzeszowa , więc może się załapię na pozdrówka A kredycik zaciągnęliśmy w Multibanku w szwajcarach na 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaned 28.01.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 No skoro z Rzeszowa to również serdecznie pozdrawiam. Multibank to zacna instytucja--szczególnie dla Aquariusów, można wtedy negocjować marże i % Szwajcary--mówię prywatnie--najlepszy obecnie wybór aaaa od 1 lutego zmienia się troszkę w Multibanku--raz na + raz na - ale zmiany są--zainteresowani oczywiście na priv--a jeśli chodzi o pytania szczegółowe--to bezpośrednio na meila dawajcie-tu jest mała skrzynka prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 28.01.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Nie wiem jak w innych bankach, ale w PEKAO S.A. od niedawna jest opcja kredytu hipotecznego z kontem hipotecznym - usługa jest bardzo podobna do tzw. "linii kredytowej". Główna zaleta polega więc na tym, że każde pieniądze które wpływają na konto od razu zmniejszają zadłużenie, a każde wydane zwiększają. Raz miesiącu zamiast zdjęcia z konta raty zmniejszany jest tylko limit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaned 28.01.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Dokładnie--jest to bardzo fajna opcja--dla ludzi którzy wiedzą jak korzystać z pieniędzy-podobnie jest w Multibanku --WWJ--to połaczenei linii z rorem--super sprawa ale tylko w PLN , splata nie musi odbywać sie co miesiąc a kazy wpływ na konto zmniejsza stan zadłuzenia--tylko że multi nie jest najtańszy... trzeba to otwarcie przyznaćpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts