Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kredyt - nowy wątek

stander

Recommended Posts

OK :) --widzę, iż jest parę spraw , które automatem się powtarzają w Waszych meilach

:p -primo: kredyt hipoteczny u nas wchodzi w fazę szkolną-najstarsze mają okolo 5-6 lat, na zachodzie średni termin ich spłaty to 8-9 lat--reasumując ten kredyt hipoteczny nie musi być jedynym w waszym życiu!!

:p secundo--starsze kredyty 2 , 3 letnie naprawdę warto refinansować--w chwili obecnej od 1,75 w CHF i może sie zdarzyć tak iż wezmiecie wiecej a spłacicie mniej niz "w starym" kredycie

:p tertio-warto przejrzeć więcej ofert niż tylko 2, 3, wszystko się zmienia bardzo szybko--jeszcze niedawno nikt z zadłużeniem w ZUS, US nie dostałby kredytu--a teraz proszę bardzo-przy odpowiedniej hipotece nawet BIK i ZBP czasem nie stanowi przeszkody

pozdrawiam i życzę owocnych łowów kredytowych :D

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo szybka kalkulacja--przy takim kredycie 1 rata Twoja wynosiła okolo 950zł-teraz się zmiejszają, razem z odsetkami spłacisz okolo 89 tys zł--gdybyś przewalutował-rata w CHF 1 była by okolo 730zł--oczywiscie po roku mniej(890zł/700zł) róznica wyniosła by więc na całym kredycie okolo 8 tys zł-teraz moze mniej okolo 7400zł, przy stałym kursie franka, natomiast trzeba pamietac o spreadzie i o tym czy masz w umowie klazule bezpłatnego przewalutowania--dla mnie Twoja sprawa nie jest oczywista i zastanawiałbym sie nad przewalutowaniem długo. :wink:

• 2 weeks później...

Robimy rozeznanie.

Pod lupą były

Millenium, Kredyt bank, Nordea, Fortis, BOŚ

Po wstępnym rozeznaniu odpadł KBank,

wahania co do Fortis,

Millenium ok, Nordea też, no i wkrótce do Bosia, mam tam konto, więc trochę niższa prowizja, a jeszcze parę innych propozycji ciekawych mają typu dofinansowanie, ze środków funduszu ochrony środowiska, okien, ogrzewania itd.(inwestycje proekologiczne)

Musimy wybadać,

no i Franciszek....

Witam

Staram się o kredyt w BPH, papierologii ogrom i jeszcze do tego tzw harmonogram robót wraz z wyceną poszczególnych etapów budowy i z rozpisaniem na co ile kredytu potrzebujesz !!!!!!!, nikt nie jest w stanie przewidzieć ile mnie to wyniesie, może mniej może więcej, mało tego musisz sam sobie załatwić wycenę nieruchomości (jak bierzesz kredyt pod hipotekę) taki operat szacunkowy kosztuje Cię dodatkowo 800 zł lub więcej!!!, są banki które nie koniecznie przyznają kredyt w takiej wysokości jak chcesz!! nie wiem który bank ale spotkałam się z takimi sytuacjami np: bierzesz kredyt po hipotekę nieuchomości pod dalszą budowę pan rzeczoznawca wycenił ci nieruchomość (stan obecny) np 50 tyś (bo masz stan zerowy np:), a końcową wartość domu na sumę 300 tyś więc bank odejmuje sobie 300 - 50 tyś i każe wziąć ci 250 tyś, nieważne że ty chciałeś tylko 150 tyś. Ale nie wiem jak moja sprawa się zakończy na razie papierologia mnie wykańcza aha i jak masz małe dochody to zapomnij o kredycie w noramlnej kwocie.. :wink:

pozdrawiam

Pominę kwestię banku, a skupię się na walucie. obecnie frank spada, znajomy z banku powiedział, że lepiej brać w walucie wówczas gdy jest max. wysoka. unikniesz niespodzianek. lepiej być miło zaskoczonym niż się rozczarować. Tak sobie pomyślałam, żę koleżanka wzięła na rozkręcenie interesu 200 000 i po niskim kursie, w wyniku czego raty malejące we frankach rosły. A poza tym jest zadowolona.Pozdrawiam.

Pominę kwestię banku, a skupię się na walucie. obecnie frank spada, znajomy z banku powiedział, że lepiej brać w walucie wówczas gdy jest max. wysoka. unikniesz niespodzianek. lepiej być miło zaskoczonym niż się rozczarować. Tak sobie pomyślałam, żę koleżanka wzięła na rozkręcenie interesu 200 000 i po niskim kursie, w wyniku czego raty malejące we frankach rosły. A poza tym jest zadowolona.Pozdrawiam.

Na dziś kredyt we frankach oprocentowany jest około 2,5-3% (zależnie od kwoty i banku) w złotówkach 7,5-8%. Załóżmy że chcesz 150 kzł kredytu na 20 lat. W złotówkach pierwsza rata miesięczna wynosi około 1650 zl, we frankach około 1050 zł. Ostatnia około 630 zł w PLN i 660 zł w CHF. W sumie w złotówkach spłacisz jakieś 270 kzł we frankach 205 kzł. Oczywiście o ile nie zmieni się kurs franka. Załóżmy teraz o ile musi zmienić się CHF aby spłacić tyle samo we frankach jak w złotówkach? Otóż musiałby rosnąć stabilnie około 3% rocznie przez 20 lat. Wówczas spłacasz 272 kzł we frankach i ostatni arata wynosi około 1200 zł. Tyle tylko, ze w takiej sytuacji frank kosztuje 4,85 zł na koniec spłaty, (wówczas pewnie EURO kosztowałoby prawie 7,5 zł) i oznacza to zapaść polskiej gospodarki czyli tym samym oprocentowanie kredytów złotówkowych nie 8% a 18%. realnie frank nawet jakby nagle wzrósł do ceny 3 zł w ciągu roku to i tak spłacasz 230 kzł i 270 przy 3,5 zł za CHF. Ale taki wzrost to naprawdę zapaść gospodarcza i windowanie oprocentowania w złotówkach.

MarcinU ŚWIĘTE SŁOWA!! Porponuję zrobić sobei wykres dlugoterminowy CHF w stosunku do PLN--jakies 5 -8 lat--zobaczycie jakie różnice były i jakich można się spodziewać-pamiętać należy o jednej kwestiI-CHF=Szawjcaria=neutralność, zapasy złota itd -w razie krachu i konfliktów co idzie w góre? kruszce i ich depozyty w Zurichu, więc gdyby CHF miał miec % PLN to Szwajcaria cofneła by się do poziomu Białorusi chyba :D żarty żartami--ale co do Deutsche no no musisz mieć niezłe warunki finansowe-oni potrafią zmieść kurz z chodnika przed niektórymi klientami --ale ich wymagania co do zdolności są często adekwatne do ich oferty--bajeczne :)

Witam

Staram się o kredyt w BPH, papierologii ogrom i jeszcze do tego tzw harmonogram robót wraz z wyceną poszczególnych etapów budowy i z rozpisaniem na co ile kredytu potrzebujesz !!!!!!!, nikt nie jest w stanie przewidzieć ile mnie to wyniesie, może mniej może więcej, mało tego musisz sam sobie załatwić wycenę nieruchomości (jak bierzesz kredyt pod hipotekę) taki operat szacunkowy kosztuje Cię dodatkowo 800 zł lub więcej!!!, są banki które nie koniecznie przyznają kredyt w takiej wysokości jak chcesz!! nie wiem który bank ale spotkałam się z takimi sytuacjami np: bierzesz kredyt po hipotekę nieuchomości pod dalszą budowę pan rzeczoznawca wycenił ci nieruchomość (stan obecny) np 50 tyś (bo masz stan zerowy np:), a końcową wartość domu na sumę 300 tyś więc bank odejmuje sobie 300 - 50 tyś i każe wziąć ci 250 tyś, nieważne że ty chciałeś tylko 150 tyś. Ale nie wiem jak moja sprawa się zakończy na razie papierologia mnie wykańcza aha i jak masz małe dochody to zapomnij o kredycie w noramlnej kwocie.. :wink:

pozdrawiam

mam w BPH i nie jest tak jak mówisz - zestawienie robót i terminów robiłam sama, bez żadnego przygotowania, tak pi razy oko.

jaki operat szacunkowy? chyba że wycena przez rzeczoznawcę działki jako wkład własny - tak jak w każdym banku.

nie patrzcie tylko na oprocentowanie ale też na warunki np są banki które nie dadzą następnej transzy jak nie zobaczą na własne oczy co zbudowałeś - np jeśli chcesz kupić okna bo jest promocja a nie masz zakończonego poprzedniego założonego wg harmonogramu etapu to nie dostaniesz kasy

popytajcie o warunki uruchamiania kolejnych transz, czy wizyta urzędnika z banku na budowie też coś cie kosztuje etc.

Czy w w/w wyliczeniach braliście pod uwagę również fakt ,że wypłaty transzy następuja po kursie "kupno dewizy" a spłata kredytu po kursie "sprzedaż dewizy". Róznica miedzy nimi np w pko bp wynosi ca 4% - wiec jest to myśle duży wzrost oprocentowania naszego omawianego franka .

Czy moge prosic o odpowiedz na nastepujace pytanie.Otoz nie kumam tej wczesniejszej splaty kredytu,no bo jesli wezme go na np.20 lat wiec ustala mi miesieczna rate do splaty wraz z odsetkami. Jesli teraz bede chcial go splacic np.w 3 lata to co sie bedzie dzialo z odsetkami i jak to moge kontrolowac, tzn.jak bede wiedzial ile splacilem kredytu a ile odsetek.Nie wiem czy sie dostatecznie precyzyjnie wyrazilem :-?