Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kredyt - nowy wątek

stander

Recommended Posts

jestem bardzo bliski wybrania Millenium - jest nowa promocja i CHFy wychodzą mi 2.57% a jeśli zdecyduję się na program systematycznego oszczędzania (w jakieś fundusze) u nich (250zł/mies. przez 5 lat, potem jeszcze 5 lat nie można tego wyjąć - ale powinno trochę przyrosnąć) to oprocentowanie jest 2.07% !!

zastanawiam się na następującycm "trikiem":

PLNy są teraz bardzo mocne, ale zdaje mi się że w najbliższym czasie już więcej nie urosną bo RPP wkrótce powinna obniżyć stopy % dla plnów, zbliżają się wybory u nas więc dodatkowe zawirowania... co oznacza że na jesieni kurs CHFa będzie np. (!) 10% wyższy

więc wymyśliłem że wezmę teraz transze na stan surowy w PLN a za kilka miesięcy przewalutuję na CHFy i resztę kredytu na wykończenie wezmę w szwajcarach

co o tym myślicie???

wyliczaliście w tym wątku długofalowo zyski z kredytu w CHFach ale nikt nie wspomniał że poza zmianami kursu może zmienić się oprocentowanie - przez ostatnie pół roku LIBOR (od niego uzależnione jest oprocentowanie w CHFach) wzrósł z 0.25% do 0.75% !!!

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

więc wymyśliłem że wezmę teraz transze na stan surowy w PLN a za kilka miesięcy przewalutuję na CHFy i resztę kredytu na wykończenie wezmę w szwajcarach

CHFach) wzrósł z 0.25% do 0.75% !!!

Właśnie złożyłem wniosek o kredyt w Millenium. Sam podobnie kalkuluje - to znaczy że złotówka poleci na jesień (mam nadzieje ze wybory będą na jesieni). Ale wg moich informacji nie można przewalutować kredytu przed ostatnią transzą! Przynajmniej takich informacji w banku mi udzielono. A warunki na PLN mają na dzień dzisiejsze dla mnie ZDECYDOWANIE najlepsze na rynku (WIBOR 6M + 0.75 marży, 0% prowizji, bezpłatna wycena) . I planuje przewalutowanie (biorąc w CHF prowizja jest , więc opłata za przewalutowanie zbilansuje się z brakiem prowizji za udzielenie)