Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna Intensywność Zabudowy - pośba o wyjaśnienie

Recommended Posts

Dzien dobry,

Posiadam działkę 1850m2, przyl lesie. wiekszość terenu to las i linia zabudowy od lasu. Jednak wystarczy żeby postawić dom. Jest kwadrat 20x20, wiec zmieści sie to co chce, czyli dom max 120m2, parterowy najlepiej.

Mam inne pytanie, chodzi mianowicie o minimalna intensywność zabudowy. W planie zagosp znalazłem takie oto informacje:

3. Ustala się następujące parametry i wskaźniki kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu:

1) maksymalna wielkość powierzchni zabudowy – nie więcej niż 25%;

2) maksymalna intensywność zabudowy – nie więcej niż 0,6;

3) minimalna intensywność zabudowy – nie mniej niż 0,3;

4) minimalny udział procentowy powierzchni biologicznie czynnej w odniesieniu do powierzchni działki

budowlanej – nie mniej niż 70%;

4. Ustala się, że powierzchnia nowo wydzielanej działki budowlanej nie może być mniejsza niż: 1000 m2.

czy to oznacza, ze nie mam wyjscia i musze zbudować dom o wielkości niemalże 600m2... Tzn wiem co to jest intensywnosc zabudowy i wielkosc powierzchni zabudowy.. Tak czy inaczej, poza definicjami, czy w takim wypadku mam jakąś możliwość wybudowania domu ok 120m2? Razem z kostką i dojazdem do garażu i tak nie przekrocze 200-250m2.

Czy fakt, że blisko jest last i linia zabudowy pochłania ponad 65% działki ma wpływ na inne regulacje? Nie wiem nic o tym , a stoje przed podjeciem strategicznej decyzji.

Prosze kogoś mądrego o pomoc. Byc może jest tu jakiś praktyk lub ktoś kto miał podobną syt?

Pozdrawiam,

Krzysiek