Wizytator 25.06.2024 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca Jestem na etapie poszukiwań kotła gazowego najlepiej do 15kW. Na stronie Ciepło właściwe algorytm wyliczył mi przy mrozach max 9,5kW. No nie by się coś nie zgadzało, bo to teoria. Dlatego szukam 50% więcej. I z tego co widzę producenci strasznie lecą w ... Właśnie kotły małej mocy proste jednofunkcyjne są drogie. Powyżej 5 tys. Macie jakieś propozycje prostego kotła do 15-17kW? Z niską modulacją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.06.2024 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca Ile byś chciał zapłacić za prosty kocioł gazowy jednofunkcyjny o mocy do 15 kW z niską modulację?Co z ogrzewaniem c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.06.2024 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca Prostych już obecnie nie ma.Z niską modulacją i jeszcze tani poniżej 5k......... te dwie opcje się wykluczają. Vaillant VC-15CS/1-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2024 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca Buderus Logamax plus GB122i - 15kW gazowy kocioł kondensacyjny - jednofunkcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.06.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca Lub Boschhttps://grzanieplus.pl/bosch-condens-gc2300iw-20p-kociol-kondensacyjny-jednofunkcyjny-7736901547-pierwsze-uruchomienie-gratis.html?hash=e0319b7ac8b990f0b5ee53d5ab18d322&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=c2f82de9-eaca-78b7-22c6-713ecea0bb69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizytator 27.06.2024 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca Prostych już obecnie nie ma. Z niską modulacją i jeszcze tani poniżej 5k......... te dwie opcje się wykluczają. Vaillant VC-15CS/1-5 No właśnie czegoś tu nie rozumiem. Dwufunkcyjny może kosztować 4 tys. Prosty jednofunkcyjny zaczyna się od prawie 6 tys. . Na przykład te: De Dietrich MCR3 evo 15T Bosch CONDENS GC2300iW 15P Po co mi kocioł max mocy 20kW skoro zapotrzebowanie w mroźny dzień będę miał maź 10kW. W ogóle jeżeli ktoś buduje mały domek w nowej technologii to jeszcze mniejszy będzie potrzebny kociołek. Żeby jeszcze te tanie kotły mogły schodzić z modulacją nisko. Chyba tylko Termet daje radę. A ten? Viessmann Vitodens 050-W B0KA Jakiś podejrzanie tani, ale z modulacją schodzi bardzo nisko (3-24). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizytator 27.06.2024 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca Ile byś chciał zapłacić za prosty kocioł gazowy jednofunkcyjny o mocy do 15 kW z niską modulację? Co z ogrzewaniem c.w.u. ? Tak do 5 tys. C.W.U. mnie nie interesuje. Tylko C.O. A co sądzisz o tym? Viessmann Vitodens 050-W B0KA Nisko schodzi z modulacją i ma nawet sterowanie z apki po WiFi wbudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.06.2024 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca (edytowane) Po co mi kocioł max mocy 20kW skoro zapotrzebowanie w mroźny dzień będę miał maź 10kW. W ogóle jeżeli ktoś buduje mały domek w nowej technologii to jeszcze mniejszy będzie potrzebny kociołek. Żeby jeszcze te tanie kotły mogły schodzić z modulacją nisko. Chyba tylko Termet daje radę. . Wyliczenia mocy maksymalnej ze strony Ciepło właściwe to jedno a rzeczywistość to całkiem inna sprawa. Mały domek w nowej technologii z niskotemperaturowym systemem ogrzewania podłogowego to właśnie druga skrajna wielkość modulacji palnika czyli moc minimalna. Wielkości podawane przez producentów wyznaczane są w warunkach laboratoryjnych i obwarowana przez kilka czujników i skomplikowaną automatykę więc gdy dojdzie do tego kilka innych zmiennych w postaci parametrów komina, i warunków pogodowych związanych z miejscem instalacji to z podanych 1,9 lub 3KW czasem robi się 4 - 6kW Według mnie raczej: Buderus 15kW lub Bosch a może jeszcze Immergas 1,9 -12kW Edytowane 27 Czerwca przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizytator 27.06.2024 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca Wyliczenia mocy maksymalnej ze strony Ciepło właściwe to jedno a rzeczywistość to całkiem inna sprawa. Mały domek w nowej technologii z niskotemperaturowym systemem ogrzewania podłogowego to właśnie druga skrajna wielkość modulacji palnika czyli moc minimalna. Wielkości podawane przez producentów wyznaczane są w warunkach laboratoryjnych i obwarowana przez kilka czujników i skomplikowaną automatykę więc gdy dojdzie do tego kilka innych zmiennych w postaci parametrów komina, i warunków pogodowych związanych z miejscem instalacji to z podanych 1,9 lub 3KW czasem robi się 4 - 6kW No dobrze. Mam wyliczone te 9kW i chcę kocioł 50% większy. A oferują mi 100% więcej. W domu dwie osoby i pies. Sam widzisz, że nie trzeba dużo. W łazience mam 50L bojler na prąd, a w kuchni przelewowo. Żeby te kotły jeszcze schodziły do tych 4kW, ze świecą szukać do 5tyś. Zimy mamy raczej ciepłe. Z tymi kociołkami to taki sam bajzel jak z tymi na węgiel. Przerost formy nad treścią. Oczywiście można na upartego można by coś wybrać pod 10 tys. ale dla mnie to już jest przesada. Dlatego im bardziej drążę temat tym więcej wątpliwośći, a wybór słabiutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.06.2024 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca (edytowane) No właśnie czegoś tu nie rozumiem. Dwufunkcyjny może kosztować 4 tys. Prosty jednofunkcyjny zaczyna się od prawie 6 tys. . Na przykład te: De Dietrich MCR3 evo 15T Bosch CONDENS GC2300iW 15P Po co mi kocioł max mocy 20kW skoro zapotrzebowanie w mroźny dzień będę miał maź 10kW. W ogóle jeżeli ktoś buduje mały domek w nowej technologii to jeszcze mniejszy będzie potrzebny kociołek. (3-24). Przecież ten Bosch dysponuje mocą 2.3-16.2kW Edytowane 27 Czerwca przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts