Jezier 31.05.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Tak czy siak, jak taniej instalacji grzewczej Dave by nie wykonał to ogrzewanie olejem i gazem z butli nie ma sensu po wczorajszej decyzji ministra finansów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 31.05.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Dlaczego się czepiacie DAVE? On podaje realne ceny!- kocioł TERMAX 29kW kosztuje niecałe 2500 zł- zasobnik 160 litrów, ok. 1000 zł- rura pex-al-pex ok. 6 zł za metr (na 100m.kw potrzeba ok. 400mb) Ja na całą instalację grzewczą do domu 240m.kw + 36m.kw ogrzewanego garażu wydałem ok. 10-11 tys. zł (do tego robocizna ok. 3000 zł).Mam grzejniki, ale teraz robiłbym tylko podłogówkę, bo to łatwiejsza robota, a i efekty lepsze (i w sumie taniej wychodzi). Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy kupują piece za 10 tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 01.06.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Dlaczego się czepiacie DAVE? On podaje realne ceny! - kocioł TERMAX 29kW kosztuje niecałe 2500 zł - zasobnik 160 litrów, ok. 1000 zł - rura pex-al-pex ok. 6 zł za metr (na 100m.kw potrzeba ok. 400mb) Ja na całą instalację grzewczą do domu 240m.kw + 36m.kw ogrzewanego garażu wydałem ok. 10-11 tys. zł (do tego robocizna ok. 3000 zł). Mam grzejniki, ale teraz robiłbym tylko podłogówkę, bo to łatwiejsza robota, a i efekty lepsze (i w sumie taniej wychodzi). Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy kupują piece za 10 tys.zł. Była mowa o porównaniu z energią elektryczną. Twoje zestawienie to już 6 tys zł. Żeby można było porównywać z ogrzewaniem elektrycznym trzeba dodać do tego: - robociznę min. 2000 zł, - koszt wykonania komina min 1000 zł(?), - naczynie wzbiorcze i pompę obiegową - 500 zł, - rozdzielacz 300 zł, - kupę rurek, zaworów i innych dupereli - 500 zł, - koszt instalacji gazowej i jeśli mówimy o propanie to koszt postawienia butli, zł ? - jeśli mówimy o podłogówce to droższy klej, droższa fuga, grubszy styropian, dodatkowa folia systemowa zł? - koszt dodatkowego pomieszczenia przeznaczonego na kotłownię - zł ? I na pewno zapomniałem jeszcze o wielu rzeczach. Proszę więc nie oszukujmy się, że te 5-6 tys to są wszystkie koszty związane z wyborem takiej instalacji grzewczej. Przy elektrycznym ogrzewaniu włącza się grzejnik do gniazdka i już. Dodatkowe koszty to większa moc przyłączeniowa w porównaniu z normalnie stosowaną w domach jednorodzinnych. Przypomnę, że wyliczenia dotyczą parterowego domu o pow. 100 m2 wg. Dave'a. Muszę przy tym podkreślić, że sam mam ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu i piec olejowy i nie zdecydowałem się na elektryczne. Chodzi mi wyłącznie o w miarę obiektywne ustalenie faktycznych kosztów systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 01.06.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 - robociznę min. 2000 zł, - koszt wykonania komina min 1000 zł(?), za tyle jeden ciąg fi140? Przecież i tak stawia się komin z ciągami wentylacyjnymi. - naczynie wzbiorcze i pompę obiegową - 500 zł, - rozdzielacz 300 zł, - kupę rurek, zaworów i innych dupereli - 500 zł A liczyłeś dodatkowe bezpieczniki, większe skrzynki i całą masę innych dupereli? - koszt instalacji gazowej i jeśli mówimy o propanie to koszt postawienia butli, zł ? Zwykle jest gratis od dostawcy (ja zapłąciłem 500zł wraz z przyłączem do domu i zbiornikiem podziemnym) - jeśli mówimy o podłogówce to droższy klej, droższa fuga, grubszy styropian, dodatkowa folia systemowa zł? A jak nie masz podłogówki to dajesz cieńszy styropian? Nie widzę powodu. - koszt dodatkowego pomieszczenia przeznaczonego na kotłownię - zł ? Zmieściło się w spiżarni (zbiornik zajmuje 0,5m.kw, a kocioł wisi na ścianie) Przy elektrycznym ogrzewaniu włącza się grzejnik do gniazdka i już. Nie no jasne, a przy gazowym przynosi się butlę 11kg ze stacji i już. Przecież te dodatkowe gniazda to też koszt, a elektryk ich za darmo nie zrobi. Powtarzam jeszcze raz do domu 240+36 m.kw. kotłownia gazowa i instalacja CO (głównie grzejniki, trochę podłogówki) oraz zbiornik podziemny z przyłączem kosztowału mnie wraz z robocizną ok. 13 tys.zł Nawet jeśli jest to trochę drożej (?) niż dla takiej samej instalacji na prąd, to nie ma to żadnego znaczenia w perspektywie kilkunastu lat. Dodatkowe koszty to większa moc przyłączeniowa w porównaniu z normalnie stosowaną w domach jednorodzinnych. Przypomnę, że wyliczenia dotyczą parterowego domu o pow. 100 m2 wg. Dave'a. Muszę przy tym podkreślić, że sam mam ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu i piec olejowy i nie zdecydowałem się na elektryczne. Chodzi mi wyłącznie o w miarę obiektywne ustalenie faktycznych kosztów systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.06.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Wiem ze cena 6tys za CO wydaje sie szokująca dla ogrzewających prądem ale to cena realna. Kocioł 13kW za 2tys można kupić spokojnie nawet z osprzetem i sterownikami, miedziana rura w podłogę ze złączkami i osprzętem nie będzie kosztować więcej niż 3tys (wiem bo sam mam częściowo podgrzewaną podłogę rurą z powrotu z grzejników). Naczynie wzbiorcze (?) i pompa obiegowa to element kotla. Komin i tak sie robi dla wentylacji ale jak ktos sie uprze to zastosuje kociol turbo i pusci spaliny przez sciane, kociol moze stac w lazience, kuchni nie musi byc kotlowni a maly kociol 13kW jest calkiem zgrabny i nie przytlacza.Jezier - ja odnosilem sie postow wyzej - do gazu ziemnego, ktorego wczorajsza podwyzka akcyzy nie dotyczyla. I tak jak wyzej nadal uwazam ze jesli ktos ma dostep do gazu ziemnego a grzeje pradem to jest dla mnie fanatykiem pradu. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.06.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 [quote name="NOTONa rocznej lokacie w banku zyskasz z tego ok. 6%= 540 zł. A gdyby te pieniązki zainwestować w obligacje 10 cio letnie ? albo w fundusz ?[/quote] A przy okazji prosze o podanie banku ktory mi da 6% i to bez podatku... D. Bez podatku takie lokaty: równo 6% proponuje m.in. Bank pocztowy. Natomiast patrząc że to inwestycja długofalowa nalezałoby włożyc te pieniążki na fundusz bezpieczny gdzie zyski (patrz Arka) moga być nawet dwucyfrowe http://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1303898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.06.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 [quote name="NOTONa rocznej lokacie w banku zyskasz z tego ok. 6%= 540 zł. A gdyby te pieniązki zainwestować w obligacje 10 cio letnie ? albo w fundusz ?[/quote] A przy okazji prosze o podanie banku ktory mi da 6% i to bez podatku... D. Bez podatku takie lokaty: równo 6% proponuje m.in. Bank pocztowy. Natomiast patrząc że to inwestycja długofalowa nalezałoby włożyc te pieniążki na fundusz bezpieczny gdzie zyski (patrz Arka) moga być nawet dwucyfrowe http://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1303898 daj spokoj. 6% gdy wlozysz >40tys na okres 24m-cy i o zmiennym oprocentowaniu.... Tu mowimy o wkladzie kilku tys. i o realnym oprocentowaniu (minus 20% podatku) wiec 5% raczej nie wycisniesz. A fundusze sa zmienne i zysk dwucyfrowy to juz przeszlosc. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.06.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Dave a dlaczego nie piszesz o tych rewelacyjnie tanich wodnych systemach grzewczych w wątkach im poświęconych. Ludzie pytają czy 20-kilka tyś to dobra cena i dostają fałszywe odpowiedzi. Pomagaj im np tu:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=43711&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.06.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Powiem szczerze Jezier ze coraz rzadziej zagladam na Forum a jak juz to do starych watkow w ktorych bralem udzial lub do watkow z dzialu "Wnetrza" bo reszta wlasciwie przestaje mnie interesowac a nie czuje jakiejs misji nauczania. Moge oczywiscie wypowiedziec sie w tamtym watku choc coz wiecej to da ? To ze ludzie sa w stanie wylozyc 20tys na instalacje nie watpie pytanie po co im koniecznie np. kociol i osprzet Junkers Euroster z zasobnikiem i osprzetem albo Hepworth ? I dlaczego w tej kalkulacji uwzgledniaja instalacje CW, ZW a czesto tez kanalizacje i centralne odkurzanie czy solary ? Ja mowiac o instalacji CO odliczam od ceny wszelkie inne instalacje ktore i tak musza byc wybudowane. A rury na 100m2 to 3tys, osprzet 1tys i kociol 2tys (samo CO !). Nie widze problemu zeby nie dalo sie tego zrealizowac. A jak ktos chce drozej to jego sprawa, moze ktos akurat musi miec super markowy kociol z dodatkowym sterownikiem pogodowym czy rury Hepworth ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.06.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Na rocznej lokacie w banku zyskasz z tego ok. 6%= 540 zł. A gdyby te pieniązki zainwestować w obligacje 10 cio letnie ? albo w fundusz ? A przy okazji prosze o podanie banku ktory mi da 6% i to bez podatku... D. Bez podatku takie lokaty: równo 6% proponuje m.in. Bank pocztowy. Natomiast patrząc że to inwestycja długofalowa nalezałoby włożyc te pieniążki na fundusz bezpieczny gdzie zyski (patrz Arka) moga być nawet dwucyfrowe http://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1303898 daj spokoj. 6% gdy wlozysz >40tys na okres 24m-cy i o zmiennym oprocentowaniu.... Tu mowimy o wkladzie kilku tys. i o realnym oprocentowaniu (minus 20% podatku) wiec 5% raczej nie wycisniesz. A fundusze sa zmienne i zysk dwucyfrowy to juz przeszlosc. D. Ostatnia informacja z wyborczej ... oprocentowanie lokat przebiło 6,5% i będzie rosło ze względu na boom kredytowy ING daje już 6,5% http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2741732.html?nltxx=856703&nltdt=2005-06-02-04-05 Dodatkowa informacja Shell na infolinii mówi że gaz propan na koniec czerwca będzie kosztował 2,42 zł brutto (oczywiście z akcyzą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabnianin 23.05.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Widac po dacie ostatniego postu ze ogrzewanie olejem i gazem z butli juz nie nabija w butle nowych klientow...Czyzby wszyscy przerzucili sie na pompy ciepla czy na kotly na ecogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.11.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Widac po dacie ostatniego postu ze ogrzewanie olejem i gazem z butli juz nie nabija w butle nowych klientow...Czyzby wszyscy przerzucili sie na pompy ciepla czy na kotly na ecogroszek? Ja mam butlę z propanem i co w związku z tym? Chwalę sobie i to nawet bardzo:) Nie czuje się oszukany bo to mój świadomy wybór. Ogrzeweanie prądem to brawura dla odważnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 10.03.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 W dobie podwyżek cen gazu ziemnego - od kwietnia 2012 nowe ceny, może okazać się że ogrzewanie propanem z butli własnej może się okazać takim samym kosztem ogrzewania domu . Oczywiście dom dobrze docieplony i wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła. oczywiście gaz zakupiony latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts