Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HELP ME! Koszt ogrzewania olejem a gazem z butli.

Paweł...

Recommended Posts

witam

A na ile szacujecie swoje roczne zapotrzebowanie na energie cieplną , na tej stronie szacują dla domu 200 mkw 25000 kWh http://www.sunix.pl/200new.htm ?

Na 2/3 mniej. Na tej stronie sprzedają pompy ciepła. Nic dziwnego, że obliczenia wyglądają tak a nie inaczej. Swoją droga niezłe naciąganie.

Jezier

Teraz to już zdrowo przesadziłeś. Zużycie energii cieplnej na 200m dom zakładasz na poziomie 8,33MWh rocznie ? To jest mniej niż w Twoim 136m, super ocieplonym domu, gdzie zakładasz 8,5MWh.

Szczytowe zapotrzebowanie na ciepło podają 12kW tj. 60W/m2, czyli w miarę norma przyjmowana przy obecnych budynkach. Ty chcesz żeby szczytowe zapotrzebowanie wynosiło w takim domu 20W/m2 ?

Licząc wg. wzoru podanego przez Ciebie na forum : 24h* 240dni sezonu* 12kW*45% wychodzi roczne zużycie energii ponad 31MWh, na stronie internetowej którą tak skrytykowałeś zakładają to zużycie na poziomie 25MWh.

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KP pytanie brzmiało na ile szacujecie swoje zapotrzebowanie na ciepło. No to odpowiedziałem. Nie mam 200m2 więc trzeba wziąć jakąś poprawkę.

Krytyka nie odnosiła się do przyjętego zapotrzebowania na ciepło. Raczej jestem pełen podziwu dla autorów strony, że im wyszły takie wyniki.

Krytyka nie odnosiła się do przyjętego zapotrzebowania na ciepło. Raczej jestem pełen podziwu dla autorów strony, że im wyszły takie wyniki.

To proszę napisz co dla Ciebie jest tym niezłym naciąganiem, gdyż ja, po lekturze poniższego tekstu, zrozumiałem że właśnie to zapotrzebowanie na ciepło.

Na tej stronie sprzedają pompy ciepła. Nic dziwnego, że obliczenia wyglądają tak a nie inaczej. Swoją droga niezłe naciąganie

Jezier , ja niepytam sie czy oni tam naciągają czy nie , ale np w moim projekcie 205 mkw netto poddasze użytkowe , oszacowane jest 22400 , wiec jaka ty przyjales wartosć dla swojego domu, mogłbys to powiedziec?

Obliczałem, i dodatkowo ulepszałem dom pod względem energooszczędności. Mam też sporo mniej niż 205m2.

A cena propan-butanu wynosi obecnie 1,10 bez zadnej promocji. I jest tańsza od stycznia ubiegłego roku. Ja Wam powiem, kazde ogrzewanie wychodzi podobnie, różnice w kosztach sa minimalne. Tu dziebko taniej instalacja to drożej eksploatacja.

GENERALNIE OGRZEWANIE JEST STRASZNIE DROGIE.

XanX

Doceniam, to, że zacząłeś myśleć. Rok temu strasznie napadałeś na wszystkich zwolenników prądu.

Greg98 Zamiast wsadzać różnicę miedzy tradycyjną kotłownią a kosztem instalacji na prąd na lokatę lepiej przeznaczyc te pieniadze na docieplenie domu. Za te same pieniądze jakie kosztuje gaz ziemny można mieć ogrzewanie na prąd + lepsze docieplenie budynku i w rezultacie takie same albo niższe koszty eksploatacji na prądzie.

W kwestii CWU

Mam obecnie zbiornik 60L jest podgrzewany 2x dziennie (wyłącznie w taniej taryfie). Rodzina 5 osób. Praktycznie zawsze starcza ciepłej wody, ale:

1 temp ustawiona jest na max (koło 85C)

2 woda używana jest tylko do celów sanitarnych (w kuchni jest zmywarka i pogrzewacz przepływowy)

3 korzystamy prawie wyłącznie z prysznica.

4 nie marnujemy wody. Krany są szczelne z zaworami termostatycznymi.

5 Z tego co pamiętam mam do dyspozycji 2x dziennie po ok 180-240l CWU o temp 38C (woda b. ciepła, optymalna do mycia).

Oczywiście zbiornik tej wielkości jest za mały (ale nie będę go zmieniał bo nie będę mam nadzieję za długo tam mieszkał), ale pokazuje potencjał.

Jezier jeśli tobie wody nie starcza i chcesz coś z tym zrobić to podnieś temperaturę. Jeśli nie możesz podnieść ze względu na bezpieczeństwo, to zamontuj wylewki termostatyczne (oczywiście jeśli problem jest istotny na tyle by chciało Ci się to robić).

To proszę napisz co dla Ciebie jest tym niezłym naciąganiem, gdyż ja, po lekturze poniższego tekstu, zrozumiałem że właśnie to zapotrzebowanie na ciepło.

Na tej stronie sprzedają pompy ciepła. Nic dziwnego, że obliczenia wyglądają tak a nie inaczej. Swoją droga niezłe naciąganie

Na tamtej stronie nie robili obliczeń sezonowego zapotrzebowania na ciepło. Obliczenia były robione opłacalności sprzedawanego przez nich systemu grzewczego w porównaniu do innych systemów.

No i one są naciągane. Te obliczenia.

Jezier jeśli tobie wody nie starcza i chcesz coś z tym zrobić to podnieś temperaturę. Jeśli nie możesz podnieść ze względu na bezpieczeństwo, to zamontuj wylewki termostatyczne (oczywiście jeśli problem jest istotny na tyle by chciało Ci się to robić).

Mam zawór termostatyczny na zbiorniku, temperaturę mógłbym podnosić ale taka sytuacja zdarza się średnio raz w miesiącu i to gdy ostatnia osoba wieczorem korzysta z c.w.u.

A cena propan-butanu wynosi obecnie 1,10 bez zadnej promocji. I jest tańsza od stycznia ubiegłego roku. Ja Wam powiem, kazde ogrzewanie wychodzi podobnie, różnice w kosztach sa minimalne. Tu dziebko taniej instalacja to drożej eksploatacja.

Cypek, skąd wziąłeś cenę tego propan-butanu?

Podaję wpis Mat1 z wątku o cenach gazu płynnego.

Sprawdziłem wiele firm, ceny są różne, np. ceny na 22.12.2004

dragongaz 2,07 brutto

gaspol 2,07 brutto

unimot 1,75 brutto

shell 1,99 brutto

BP 2,05 brutto

Progas Eurogaz 1,76 brutto

Polski gaz 1,76 brutto

Bargaz 1,73

to są ceny propanu, za około 1,70 mozna kupić mieszankę propan-butan, ja tak zrobiłem

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że każde ogrzewanie wychodzi w kosztach podobnie. Jak ktoś ma gaz ziemny za kWh energii cieplej płaci ok. 11gr, przy gazie z butli cena wzrasta blisko trzykrotnie. Jest to ta sama kWh.

Cypek, skąd wziąłeś cenę tego propan-butanu?

Podaję wpis Mat1 z wątku o cenach gazu płynnego.

Sprawdziłem wiele firm, ceny są różne, np. ceny na 22.12.2004

dragongaz 2,07 brutto

gaspol 2,07 brutto

unimot 1,75 brutto

shell 1,99 brutto

BP 2,05 brutto

Progas Eurogaz 1,76 brutto

Polski gaz 1,76 brutto

Bargaz 1,73

to są ceny propanu, za około 1,70 mozna kupić mieszankę propan-butan, ja tak zrobiłem

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że każde ogrzewanie wychodzi w kosztach podobnie. Jak ktoś ma gaz ziemny za kWh energii cieplej płaci ok. 11gr, przy gazie z butli cena wzrasta blisko trzykrotnie. Jest to ta sama kWh.

Firma "Mam-gaz" z Kutna. Telefonicznie 1,15 po targu 1,10 z dostawa płatne gotówka. No i ceny od grudnia spadły zdecydowanie, podobnie jak LPG.

Firma "Mam-gaz" z Kutna. Telefonicznie 1,15 po targu 1,10 z dostawa płatne gotówka. No i ceny od grudnia spadły zdecydowanie, podobnie jak LPG.

To jakiś wałek prawdopodobnie, a jeśli nie to czy dowożą gaz do Szczecina? No i jak długo będą dopłacać do interesu?

Jezier, a czy mogłbys podac swoje zapotrzebowanie na ciepło i sposób w jaki je wyliczyłes?aha oraz w której strefie mieszkasz?

Roczne zapotrzebowanie na ciepło to ok. 8 MWh. Szczytowe ok 4,5 kW. Obliczałem sobie tak jak robią to programy do obliczania OZC. Jeśli chcesz wykonać obliczenia to ściągnij sobie jakiś darmowy z sieci. Mieszkam pod Warszawą (maksymalna obliczeniowa temperatura zewnętrzna to -20).

Dla jasności XanX, ja mam u siebie ogrzewanie gazowe.

Twój wybuch entuzjazmu oceniam jako kompletnie niepoważny!

Rozważamy. Wyobraź sobie, że masz dom w górach lub na odludziu, lub weekendowy całoroczny. Nie ma gazu, nie ma oleju, nie masz ochoty babrać się w węglu........ Co jeszcze? Nie masz miejsca na kotłownię albo nie- szkoda Ci na nią miejsca......

Kocioł Kospela wraz ze sterownikiem kosztuje około 2.000.- PLN.

Różnice w cenie w zależności od mocy są naprawdę symboliczne.

Między kotłem 4 kW a 24 kW około 80.-

Kupujesz Regulusy -grzejniki miedziano-aluminiowe w cenie stali.

Cena 1 mocy Wata to 17 groszy.

Napełniasz wszystko Ergolidem Eko. Ustawiasz programator - tygodniowy.

Kończysz pracę - piątek godz. 15. Włącza się Twoja instalacja.

Dojeżdżasz- jest ciepło - wszędzie od razu.

Możesz figlować i odpoczywać!

Co Ty na to XanX ??

A tak na poważnie. Jezier - Jakie korzyści?- grzejesz pod kontrolą centralnego sterownika. Temperaturę ustawiasz jak w zwykłym CO -

40-50-60-70 oC. Jak Ci pasuje.

Mówię o obiektach niedużych i ciepłych (XanX!).

Można w to wszystko wpiąć kominek itd. itp.

Instalacja jest mała - nie ma rozdzielaczy i innych tp.

bogusław nie zdajesz sobie sprawy z rzeczywistych kosztów wykonania kotłowni i instalacji CO wodnej. Sam osprzęt kotłowni (bez kotła i zasobnika cwu) wychodzi z robocizną ok 4-5 tys. zł.

niech to licho:)

Weszłam do wątku z nadzieja, że poczytam o róznicach między ogrzewaniem propanowym, a olejowym, a tu kolejna polemika zwolenników i przeciwników pradu.

No, różnicą jest też to, że można mieć kuchenkę na gaz ;-)

Przede wszystkim, jeśli jest nadzieja na gaz ziemny, to warto iść w propan, bo zmiana pieca olejowego na gazowy, to praktycznie nowy piec i zbiorniki do wyrzucenia.

Wadą gazu płynnego jest opłata za dzierżawę zbiornika, ale tego można unkinąć wpłacając kaucję zwrotną.

Przy płynnym gazie niektóre firmy proponują rozliczanie w m3 i rachunki płatne co miesiąc. Cena jest wtedy stała przez cały rok.

Podsumowując moim zdaniem gaz jest bardziej funkcjonalnym medium niż olej i wg moich obliczeń nieco droższym (różnica naprawdę niewielka).

Podsumowując moim zdaniem gaz jest bardziej funkcjonalnym medium niż olej i wg moich obliczeń nieco droższym (różnica naprawdę niewielka).

Propan jest droższy, ale propan - butan juz jest tańszy od OO.

Przy własnym zbiorniku można wynegocjować 1,10 zł/l za PB i wtedy życie staje się piękne :)