Jezier 11.02.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Do specjalistów prośba: Dom średnio ocieplony o pow. 100 mkw. co +cw i piec gazowy. zbiornik 2700 l. Pytanie czy starczy na cała zime czy trzeba tankowac zima kiedy gaz drogi. Jeśli ten piec gazowy będzie jedynym źródłem ciepła w domu to raczej nie starczy. Ale jeśli będziesz palił systematycznie w kominku to powinno starczyć. Taki zbiornik nie jest tankowany do pełna. Zostaje z 15% objętości niezajęte. Trochę też zależy czy będziesz miał piec gazowy kondensacyjny czy nie. Ten kondensacyjny wyciśnie ponad 10% więcej ciepła z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.02.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Ale ten arkusz jest tendencyjny. Przecież to są ewidentne bzdury!!!!! Czy ktoś uwierzy że koszt ogrzewania propanem jest dwa razy wyższy od kosztów ogrzewania prądem. To całkiem prawdopodobne, że ogrzewanie propanem może być dwa razy droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 11.02.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 dla jeziera. dzieki za info. dopalać mam zamiar kominkiem co robie teraz sporadycznie aby utrzymac temp. powyzej 5 stopni. Podajesz ze piec powinien by kondensat. musze popatrzec na ceny bo myslalem o piecu z zamknieta komora jest chyba duzo tanszy. Pisza ze kondensat pracuje na niskich temp. Ja mam wykonana instalacje typowa z grzejnikami gdzie temp wody powinna byc ok 70 stopni. Nie wiem czy kondensat moze tak pracowac. Także przedemna jeszcze dużo do rozważenia. dzieki./-/ tadzel+++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 15.02.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Moim zdaniem może zabraknąć, zwłaszcza, że nie możesz zużyć gazu do zera. Ale to zależy jak słabo masz ocieplony dom i jaka jest zima. Ja w tym roku na ogrzanie ok. 120 m.kw. i częściowo poddasza zużyłem już 1400 l gazu. W zbiorniku 2700 masz najwyżej 2295 litrów, z krórych możesz zużyć jakieś 2000. Przy ostrej zimie na pewno nie starczy. Ale tankowanie zimą nie musi być drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 18.02.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Trochę wyręczę Jeziera załączam arkusz kalkulacyjny: dzięki uprzejmości vortalu autocentrum.pl. Niestety nie obejmuje on Pompy ciepła i oleju opałowego, a jedynie prąd, gaz ziemny i propan. W arukszu trzeba wstawić odpowiednie parametry (lokalne ceny, zapotrzebowanie na ciepło etc). Ja mając do wyboru gaz ciekły i olej wybrałbym jednak olej - ze względu na butlę. Na szczęście moim zdaniem i tak prąd jest korzystniejszym rozwiązaniem zarówno od oleju jak i propanu. Ale ten arkusz jest tendencyjny. Przecież to są ewidentne bzdury!!!!! Czy ktoś uwierzy że koszt ogrzewania propanem jest dwa razy wyższy od kosztów ogrzewania prądem. Otóz okazuje sie że koszt 1kwh el to 0.31 zł a propanem 0.62 zł. Smiech na sali. Troche ktoś przegiął w tych naciąganiach. Przykład 1: 1KWH EL w obliczeniach to 0.26 zł a u mnie jak wół na rachunku 0.3346 zł - drobnostka różnica tylko 28% Przykład2 - sprawności wytwarzania cieopła w piecu gazowym 90%. A ja mam w instrukcji 109%. Przykład3 - sprawność z uwzględnieniem procesu starzenia Przykład4 - zużycie roczne - 8 megawatogodzin rocznie, a co za tym idzie koszt ogrzewania elektrycznego 2200 zł rocznie czyli 360 zł miesięcznie. Kto tyle płaci .Chyba jak się ma dom o powierzchni 50m2. Nie ma się co denerwować. Fakty są jakie są i nic się na to nie poradzi. Zwolennicy gazu mają tendencję do pomijania wszelki innych kosztów niż sam gaz i łaczenia kosztów ogrzewania prądem z kosztami eksploatacji innych urz. elektrycznych. Takie porównanie na pewno nie jest korzystne dla prądu. Fakty są takie, że ja płacę średnią cenęza 1kWh na poziomie 21gr. Jak ktoś bardzo nie wierzy to zeskanuję fakturę. Nie jest to ,średna wyłącznie za ogrzewanie, ale za całościowe zużycie prądu. Zapotrzebowanie na energię grzewczą rzędu 8MWh ma JEzier w swoim blisko 140M2 domu. Poza tym ten arkusz nie ma zablokowanych komórek i jeśli ktoś ma piec o sprawności teoretycznej 109% i wierzy, że przez cały czas ten piec pracuje z taką sprawnością, to niech sobie do tego arkusza wpisze 109%, a nawet dla poprawy humoru 110%. JEśli chodzi o ceny gazu, prądu inne współczynniki są one modyfikowalne tak jak inne wartości. Arkusz ma dane przykładowe z poziomu cen końca lata (kiedy był zrobiony) i ceny propanu przekraczały wtedy 2 zł za litr. Jakoś jednak nie wydaj mi się by ceny gazu trwale spadały. W gruncie rzeczy i tak yliczenia dla propanu są łagodne bo co poniektórzy płacą 1100zł za dzierżawę zbiornika, a nie 400 jak jest to ujęte w arkuszu. Tak propan to najdroższe źródło ciepła w domach o stosunkowo niedużym zapotrzebowaniu na energię grzewczą. Taka to niestety smutna prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 18.02.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Fakty są takie, że ja płacę średnią cenę za 1kWh na poziomie 21gr. Jak ktoś bardzo nie wierzy to zeskanuję fakturę. Nie jest to ,średna wyłącznie za ogrzewanie, ale za całościowe zużycie prądu. KvM przepraszam ale nie daję trochę wiary. Jak dobrze kojarzę nie używasz ogrzewania akumulacyjnego tylko konwekcyjne, więc ogrzewanie najbardziej potrzebne jest po południu i pod wieczór, w większości w droższej taryfie. Ponadto zużycie prądu na potrzeby gospodarstwa domowego też głównie dotyczy okresów droższej taryfe. Licząc najtańszy region olsztyński zużywasz 14% prądu w pierwszej, a aż 86% Twojego zużycia jest w drugiej taryfie. Zapotrzebowanie na energię grzewczą rzędu 8MWh ma JEzier w swoim blisko 140M2 domu. Nie 8 a 8,5MWh, ponadto dla pełniejszego obrazu powinno się doliczyć cwu, w wypadku Jeziera koło 4,5MWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.02.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 KP. Obliczeniowe roczne zapotrzebowanie na ciepło mojego budynku to 8 MWh. Nie przypominam sobie abym kiedyś napisał, że jest więcej. A w rzeczywistości się sprawdza chociaż trochę się temu dziwię. KVM ma piec akumulacyjny a prąd kupuje od ENEA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 18.02.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Owszem dla pełniejszego obrazu powinno się doliczyć CWU (zresztą piszę o tym w arkuszuszu!), ale zwróć uwagę, ze wyłącznie w taniej taryfie można ogrzewać wodę. Ja mam CWU wyłącznie w taniej taryfie (jest ona po niecałe 19gr za 1kWh) podobnie jak Jezier. Tyle, że jeśli porównujemy CWU z propanem to osiągamy kolejne korzyści na prądzie...Zwróć uwagę, że przy "produkcji" CWU piec kondensacyjny nie kondensuje, jego sprawność się obniża. W sumie powinno się więc porówynwać sumę rachunków za prąd i gaz oraz opłaty dodatkowe typu dzierżawa zbiornika przeglądy etc. Ja mam obecnie ogrzewanie mieszane. Jeden duży piec kondensacyjny oraz promienniki, a w łazience konwektor z turbowentylatorem. Jak nie miałem pieca, to dzięki sterowaniu i wykorzystywaniu akumulacyjności budynku dochodziłem do proporcji 20% drogiej 80% taniej taryfy (ale liczę całość). W praktyce u mnie drogą taryfę zużywa tylko oświetlenie i komputer, no i oczywiście płyta elektryczna, czy jakieś tam inne sporadyczne historie. Zmywarka do naczyń, pralka, ogrzewanie CWU jest zaprogramowane na pracę wyłącznie w taniej taryfie. Teraz jak mam piec akumulacyjny dochodziłem nawet do proporcji 16:1 na korzyść taniej taryfy. Jezier też spokojnie mógłby zaoszczedzić ze 20-30% na rachunkach gdyby miał na to ochotę i wkorzystywał w większym stopniu akumulacyjnośc budynku. Mam możliwość bezpośredniego porównania z sąsiadami. Oni grzeją gazem ziemnym i łącznie za prąd i gaz płacą tyle samo co ja za prąd(identyczne mieszkania, na tym samym piętrze), tyle że ja ma 5 osób w domu, a oni dwie. Ja dodatkowo zyskuję na tym, że na ogrzewanie zużywam mniej energii, bo pomieszczenia nie używane są nieogrzewane aktywnie. No i może nie kłoćmy się o to czy Jezier zużywa 8 czy 8,5 MWh. Każdy do arkusza i tak musi wstawić wartość przewidzianą dla jego domu, a nie dla domu Jeziera. Opłacalność różnych źródeł ogrzewania zmienia się wraz ze zmianą zapotrzebowania na ciepło. Po to jest ten arkusz by sobie policzyć przy jakiej wartości zapotrzebowania na ciepło taniej wyjdzie ogrzewanie na prąd, a przy jakiej ogrzewanie na gaz. Propan niestety odstaje dość mocno i tylko skrajne waunki mogą sprawić że będzie konkurencyjny do prądu. Podstawiając dane dla domu Jeziera wychodzi, że różnica między gazem zniemnym a prądem wynosi 300zł z uwzględnienim wszystkich kosztów i 1500zł różnicy na samych nośnikach energii (rocznie bez uwzględnienia CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 18.02.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 KP. Obliczeniowe roczne zapotrzebowanie na ciepło mojego budynku to 8 MWh. Nie przypominam sobie abym kiedyś napisał, że jest więcej. A w rzeczywistości się sprawdza chociaż trochę się temu dziwię. Masz rację. Zasugerowałem się szczytowym zapotrzebowaniem 4,5 i powtórzyłem swój błąd conajmniej w dwóch różnych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 18.02.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 KvMNie mam wątpliwości że mając wybór pomiędzy ogrzewaniem elektrycznym a gazem z butli, przy niedużym zapotrzebowaniu energetycznym, prąd jest korzystniejszym rozwiązaniem.Sam ogrzewam dom prawie wyłącznie w taniej taryfie - pompa ciepła plus akumulacyjna podłogówka. Przez ostatnie pięć miesięcy prowadziłem bardzo dokładne obliczenia zużycia prądu. Przy taryfach 18 i 44gr, od nowego roku 18,8 i 44,7, średni wynik za ogrzewanie i cwu miałem 21gr, pozostałe zużycie w gospodarstwie domowym 36gr, średnia za zużytą 1kWh, wg. rachunków 26gr. Zaskoczył mnie Twój wynik średniej ceny za 1kWh - 21gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.02.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Jeśli ogrzewa się dom tylko tak tanim prądem jak u was (poniżej 20 gr) to nie ma siły będzie taniej niż za propan. Nie ma znaczenia zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 18.02.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 KvM Nie mam wątpliwości że mając wybór pomiędzy ogrzewaniem elektrycznym a gazem z butli, przy niedużym zapotrzebowaniu energetycznym, prąd jest korzystniejszym rozwiązaniem. Sam ogrzewam dom prawie wyłącznie w taniej taryfie - pompa ciepła plus akumulacyjna podłogówka. Przez ostatnie pięć miesięcy prowadziłem bardzo dokładne obliczenia zużycia prądu. Przy taryfach 18 i 44gr, od nowego roku 18,8 i 44,7, średni wynik za ogrzewanie i cwu miałem 21gr, pozostałe zużycie w gospodarstwie domowym 36gr, średnia za zużytą 1kWh, wg. rachunków 26gr. Zaskoczył mnie Twój wynik średniej ceny za 1kWh - 21gr. Widzisz u mnie potrzeby inne niż CWU i ogrzewanie to niewielka część zużycia prądu. Dodatkowo Te najbardziej energetyczne rzeczy jak pranie, zmywanie naczyń i podgrzewanie wody są robione wyłącznie w taniej taryfie (dzięki automatom). Moja żona gotuje zwykle obiad i pewnie też trafia na tanią taryfę. Żarówki mam wszystkie energooszczędne i jedynymi urządzeniami, które chodzą w drogiej taryfie są lodówka i komputer. Oba są energooszczędne. Komp. jest na AMD 64 i wydziela tak mało ciepła, że w większości czasu jest chłodzony pasywnie (wiatraki się nie kręcą). Poza tym ja nie mieszkam w domu jednorodzinnym (jeszcze ). U ciebie zużycie eneregi na cele grzwcze i CWU jest proporcjonalnie mniejsze niż u mnie (bezwzględnie pewnie też) dzięki PC. Stąd takie wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 18.02.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Jeśli ogrzewa się dom tylko tak tanim prądem jak u was (poniżej 20 gr) to nie ma siły będzie taniej niż za propan. Nie ma znaczenia zapotrzebowanie na ciepło. Jezier powiedz to tym wszystkim ludziom, którzy mają butle w ogródkach... Ja to wiem, Ty to wiesz, a oni uważają, że prąd jest drogi i wolą chodować baniak zamiast rzodkiewki, użerać się z dostawcami, wywalać kasę od razu za cały sezon i siedzieć na potencjalnej bombie. No ale to nie mój interes. Ja nie mam nic przeciwko jeśli ludzie świadomie decydują się na takie rozwiązanie. Gorzej jak jest to wynik naciągaxtwa i reklam lub stereotypów. Na szczęscie nie ja za to płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 21.02.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Panowie specjalisci od grzania pradem przywoluje was do porzadku. Skonczcie z demagogia odnosnie bomby w ogrodku, drozyzny etc. Jesli nawet do celow CO komus uda sie wykorzystywac glownie II taryfe pradu i miec tansza kWh od osob grzejacych propanem to nadal nie obejmuje to CWU i gotowania i nie mowcie mi ze da sie to zalatwic wylacznie w II taryfie ! Nawet majac spory zasobnik 160l przy 4 osobowej rodzinie CW w sobote wieczorem nie wystarczy i bedzie musial grzac w I taryfie. Gotowac tez nie da sie wylacznie w II. Tak wiec nie opowiadajcie o tym jak tani jest prad bo trzeba uwzglednic wszystko. Druga wazna sprawa to KOMFORT - grzejniki plytowe wodne ogrzewania CO na gaz nie wzbudzaja tyle kurzu co konwektory elektryczne, nie wlaczaja sie wylacznie w II taryfie bo akurat jest tani prad ale wlaczaja sie o dowolnej porze kiedy trzeba a kapac sie moze i 5 osob wieczorem w sobote i CW nie zabraknie. Ja za ten komfort jestem w stanie zaplacic wiecej niz gdybym mial tylko prad, zwlaszcza ze moj roczny koszt ogrzania mojego domu (propan+drewno), wiekszego (160m2) i zimniejszego (k=0,28 ) niz Jeziera, jest nizszy niz u niego. Kazdy ma to co lubi. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 21.02.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Dave Dzięki, za głos rozsądku, bo ja już zrezygnowałem. Oni sobie wyliczają teoretyczne koszty i sami się dziwią że im ten prąd tak tanio wychodzi.Ja też się dziwię!Ale po trzech sezonach widzę, że gdybym ocieplił dom tak bardzo jak Jezier, to moje rachunki za gaz byłyby niewspółmiernie niższe niż jego, mimo, że w stosunku do pierwszego sezonu gaz podrożał o 40%. Poczekam do maja i wtedy przedstawię dokładnie moje koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 21.02.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Prąd jest niestety najdroższym w użytkowaniu medium.Napewno taniej jest na początku w fazie inwestycji ale potem ten komfort musi kosztować.Też się wachałem. Liczyłem i policzyłem. Niestety prąd jest znacznie droższy. Niestety bo myślałem że będzie tak pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 21.02.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Panowie specjalisci od grzania pradem przywoluje was do porzadku. Skonczcie z demagogia odnosnie bomby w ogrodku, drozyzny etc. Jesli nawet do celow CO komus uda sie wykorzystywac glownie II taryfe pradu i miec tansza kWh od osob grzejacych propanem to nadal nie obejmuje to CWU i gotowania i nie mowcie mi ze da sie to zalatwic wylacznie w II taryfie ! Nawet majac spory zasobnik 160l przy 4 osobowej rodzinie CW w sobote wieczorem nie wystarczy i bedzie musial grzac w I taryfie. Gotowac tez nie da sie wylacznie w II. Tak wiec nie opowiadajcie o tym jak tani jest prad bo trzeba uwzglednic wszystko. Druga wazna sprawa to KOMFORT - grzejniki plytowe wodne ogrzewania CO na gaz nie wzbudzaja tyle kurzu co konwektory elektryczne, nie wlaczaja sie wylacznie w II taryfie bo akurat jest tani prad ale wlaczaja sie o dowolnej porze kiedy trzeba a kapac sie moze i 5 osob wieczorem w sobote i CW nie zabraknie. Ja za ten komfort jestem w stanie zaplacic wiecej niz gdybym mial tylko prad, zwlaszcza ze moj roczny koszt ogrzania mojego domu (propan+drewno), wiekszego (160m2) i zimniejszego (k=0,28 ) niz Jeziera, jest nizszy niz u niego. Kazdy ma to co lubi. D. Dave a skąd Ty to wszystko wiesz? Pisałem już wielkrotnie, że mam zbiornik 60l i wystarcza on na 5 osobową rodzinę mimo, że ładowany jest dwukrotnie wyłącznie w taniej taryfie. Woda jest tak samo ciepła jak ogrzewana propanem. Podobnie gotowanie jest wielokrotnie sprowadzane do sbsurdu. Ja tu widzę oszczędnosci na prądzi i to nawet tym droższym, bo po prostu jest to gotowanie zużywajace mniej energii. Dave dzisiatki już razy porównywałeś swój sytem gdzie głównie ogrzewasz drewnem i wspomagasz się propanem z systemem opartym wyłącznie o automatykę. O tyle jest to śmieszne, że właśnie dla wspomagania kominka prąd jest najkorzystniejszy, bo po pierwsze w drogiej taryfie grzejemy kominkiem, a po drugie zużywamy niewielkie ilości (stosunkowo) energii. Prąd nie jest najdroższym w użytkowniu medium. Najdroższy jest propan (nie licząc wyjątkowych sytuacji i instalacji). Freddy wejdź w wątek o Legalettcie. Tam większość osób grzeje prądem. Poczytaj sobie jakie płacą rachunki za ogrzewanie. To są podobnie jak Jeziera realne przykłady jak rozsądnie niedrogie może być w eksploatacji ogrzewanie prądem. Freddy dziś propan kosztuje 1,6zł, za dwa lata może to być 2,5zł. Ta niska cena wynika wyłącznie z bardzo mocnej złotówki (niskiego kursu dolara). Ciekawe co powiesz jak dolar będzie kosztował 50% drożej? (a tym samym propan). Koszty, które są ujęte w arkuszu być może w części są "teoretyczne". Bo kto faktycznie zgodnie z przepisami robi co roku przeglad pieca?? Ja miałem przygodę z piecem który wybuchł mi przy uruchamianiu. Dziękuję za taka przyjemność. Freddy ktoś Ci to napisał, a ja powtórzę. Jesteś strasznie nafaszerowany reklamami. Zadzwoń do jakiejs firmy instalatorskie, jednej czy drugiej i popytaj się jak to jest z tą sprawnoscią piecy w rzeczywistości. Zresztą na forum masz też parę fajnych wątków na ten temat i sporo zdziwień że piec tak dużo gazu pali... No jak się wierzy w reklamy i 109% sprawnosci to tak się potem to kończy. Freddy po raz ostatni zabieram głos w dyskusji z Tobą. Zrobisz tak jak uznasz za najlepsze dla Ciebie, a tak swoją drogą, to ciekaw jestem czy Ty chociarz sprawdziłeś ile kosztuje prąd w taryfach G11 i G12 w Twoim ZE? Śmiem wątpić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 21.02.2005 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Chyba tutaj nikt nikogo nieprzekona , w sumie zastanawiam sie jak to jest jesli prad taki tani, to dlaczego tak malo osób ogrzewa pradem ? Albo moze tylko KvM i Jezier potrafia liczyc , a reszta nikogo nieobrazajac to ludzie niedouczeni ? a moze jest odwrotnie to Jezier i KvM zle licza? Ja osobiscie smiem watpic w to tanie ogrzewanie prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.02.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Ogrzewa prądem całkiem sporo osób. Jakbyś zechciał przeczytać uważnie moejgo ostatniego posta to byś nawet wiedział gdze szukać ich opini. Także w wątku "Ropa kontra węgiel.." są opinie osób które grzeja prądem. Tak się składa, że ja i Jezier nie jesteśmy tylko teoretykami. Obliczenia się nam pokrywają z rzeczywistoscią. A to że ludzie nie ufają prądowi mnie nie dziwi. Kiedyś proporcje były inne. Od 15 lat prąd drożej mniej niż gaz. Różnica wynośi ok 250% na korzyść prądu. Problem w tym, że ludziom nie chce się liczyć, a częśc nawet jak policzy to nie wierzy w obliczenia. "Bo przecierz jakby tak było to wszyscy grzaliby prądem" . Ludzie trochę więcej odwagi. Stereotypy to nie jest totalitaryzm, że przeciwstawienie się grozi gułagiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.02.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Pisałem już wielkrotnie, że mam zbiornik 60l i wystarcza on na 5 osobową rodzinę mimo, że ładowany jest dwukrotnie wyłącznie w taniej taryfie. Z tego wynika, że zużywasz dziennie ok. 240 litrów wody, czyli na osobę przypada 48 litrów. Sory, ale ja tak nie potrafię. U mnie schodzi conajmniej 700 litrów dziennie na 5-cioosobową rodzinę (a jak mieszkałem w bloku przekraczałem 1000 litrów). Podobnie gotowanie jest wielokrotnie sprowadzane do sbsurdu. Ja tu widzę oszczędnosci na prądzi i to nawet tym droższym, bo po prostu jest to gotowanie zużywajace mniej energii. To bardzo ciekawe spostrzeżenie - znaczy przy prądzie woda wrze w 90 stopniach, czy jak? ... O tyle jest to śmieszne, że właśnie dla wspomagania kominka prąd jest najkorzystniejszy, bo po pierwsze w drogiej taryfie grzejemy kominkiem, a po drugie zużywamy niewielkie ilości (stosunkowo) energii. ...Bo po pierwsze grzejemy głównie nocą - pakuje się full drzewa na noc i do rana jest ogrzewanie kominkiem, a w dzień wychodzi to co zakumulowały ściany, a i słońce czasem wspomaga (znaczy chyba nie masz kominka?) Prąd nie jest najdroższym w użytkowniu medium. Najdroższy jest propan (nie licząc wyjątkowych sytuacji i instalacji). Freddy wejdź w wątek o Legalettcie. Tam większość osób grzeje prądem. Poczytaj sobie jakie płacą rachunki za ogrzewanie. To są podobnie jak Jeziera realne przykłady jak rozsądnie niedrogie może być w eksploatacji ogrzewanie prądem. Po pierwsze Legalett jest drogą instalacją, a po drugie stosując do niej piec gazowy wyjdzie jeszcze taniej. dziś propan kosztuje 1,6zł, za dwa lata może to być 2,5zł. Ta niska cena wynika wyłącznie z bardzo mocnej złotówki (niskiego kursu dolara). Ciekawe co powiesz jak dolar będzie kosztował 50% drożej? (a tym samym propan). Taka cena była w sierpniu, gdy 1Euro kosztowało 4,7 PLN. Oczywiście prąd będzie nieustannie taniał, czy jak? Ja miałem przygodę z piecem który wybuchł mi przy uruchamianiu. Dziękuję za taka przyjemność. A mojemu znajomemu zapaliły się przewody w ścianie g-k. Jednak poczekam do maja na podsumowanie tego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts