Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba lateksowa na farbę ceramiczną.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Obszukałem internet ale nic konkretnego nie znalazłem. Mianowicie chodzi mi o to ,ze mam ściany pomalowane farbą ceramiczną i chciałbym zmienić kolor. Farba ,ktora chce zastosować jest lateksowa. Moje pytanie co zrobić by się trzymała? Czy przeszlifować delikatnie ściany papierem i wtedy pomalować czy zastosować jakiś grunt szczepny i wtedy pomalować? Zrywanie nie wchodzi w grę ponieważ powłoka ceramiczna trzyma się jak wściekła :) jedyne co dowiedziałem się na infolinii magnata to ,że mogę normalnie malować ceramiczną na ceramiczną ale z lateksową gorzej. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Witam, moge opowiedziec tylko o wlasnym doswiadczeniu, moze bedzie pomocne. Kuchnie, przedpokoj i lazienke mialam pomalowane farba ceramiczna Magnat. Farba dobra, tylko miala byc matowa, a okazala sie lekko satynowa. Tzw. efekt "skorupki jajka", ktory mi bardzo przeszkadzal, zwlaszcza w okolicy wlaczonego kinkietu. Krotko mowiac, przemalowalam (tymi recami :)) Jako ze to byla koncowka remontu i fundusze prawie zerowe, zuzylam resztki bodajze Decorala wymieszane o ile dobrze pamietam z Jedynka i chyba Cieszynka. Bylo to 6 lat temu, i jak na razie nie ma zadnych problemow. Oczywiscie, dwie warstwy. Scian niczym nie matowilam, przejechalam tylko mopem (juz nie pamietam, suchym, czy lekko wilgotnym), zeby usunac ewentualny kurz czy pyl poremontowy.

• 2 weeks później...
Witam, moge opowiedziec tylko o wlasnym doswiadczeniu, moze bedzie pomocne. Kuchnie, przedpokoj i lazienke mialam pomalowane farba ceramiczna Magnat. Farba dobra, tylko miala byc matowa, a okazala sie lekko satynowa. Tzw. efekt "skorupki jajka", ktory mi bardzo przeszkadzal, zwlaszcza w okolicy wlaczonego kinkietu. Krotko mowiac, przemalowalam (tymi recami :)) Jako ze to byla koncowka remontu i fundusze prawie zerowe, zuzylam resztki bodajze Decorala wymieszane o ile dobrze pamietam z Jedynka i chyba Cieszynka. Bylo to 6 lat temu, i jak na razie nie ma zadnych problemow. Oczywiscie, dwie warstwy. Scian niczym nie matowilam, przejechalam tylko mopem (juz nie pamietam, suchym, czy lekko wilgotnym), zeby usunac ewentualny kurz czy pyl poremontowy.

Obszukałem internet, ale nic konkretnego nie znalazłem. Mianowicie, chodzi mi o to, że mam ściany pomalowane farbą ceramiczną i chciałbym zmienić kolor. Farba, którą chcę zastosować, jest lateksowa. Moje pytanie brzmi: co zrobić, aby się trzymała? Czy przeszlifować delikatnie ściany papierem i wtedy pomalować, czy zastosować jakiś grunt szczepny i wtedy pomalować?

Jeśli chcesz, aby nowa farba lateksowa dobrze trzymała się na ścianach pomalowanych farbą ceramiczną, możesz podjąć kilka kroków:

Przeszlifowanie ścian: Delikatne przeszlifowanie ścian papierem ściernym (średniej lub drobnej gradacji) pomoże zmatowić powierzchnię i zwiększyć przyczepność nowej farby. Upewnij się, że po szlifowaniu dokładnie oczyścisz ściany z pyłu i brudu.

Grunt szczepny: Zastosowanie gruntu szczepnego to kolejny dobry krok. Grunt szczepny zapewni lepszą przyczepność nowej farby do powierzchni pomalowanej farbą ceramiczną. Po nałożeniu gruntu, poczekaj aż dobrze wyschnie, a następnie możesz nałożyć farbę lateksową.

Obie metody są skuteczne, ale najlepsze rezultaty osiągniesz, jeśli połączysz oba kroki: najpierw delikatnie przeszlifuj ściany, a następnie zastosuj grunt szczepny przed nałożeniem nowej farby.