leszczu450 30.06.2024 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca Cześć Kilka dni temu wylaliśmy wieniec na mój dom. Kupilem kotwy L 450mm M16, ocynk. Kotwy zostały włożone w wylany beton wzdłuż sznurka. Po dniu zauważyłem, że żadna kotwa nie wychodzi z wieńca pod kątem prostym. Jedna jest lekko w lewo, druga lekko w prawo i tak sobie meandrują. Czy jest to jakiś problem w kwestii montażu murłaty? Moi murarze mówią że nie, i że wezmą pręt i lekko nagną każdą kotwe tak żeby było prosto. Zastanawia mnie to, czy to rzeczywiście dobry pomysł? Czy gięcie tych kotew nie obniży ich wytrzymałości? Czy nie skruszy wieńca? Czy nie sprawi tego, że kotwa gorzej będzie trzymała się wieńca? Mój kierbud mówi, że nie mam się czym przejmować i że wszystko będzie dobrze... ale wiecie jak to jest z pierwszym domem, Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 14.09.2024 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września Lekkie podgięcie stalowego pręta z całą pewnością nie obniży jego wytrzymałości, betonowi w wieńcu gdy dobrze zwiąże też nic się nie stanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts