Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka przeciw kunie

tlenn

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem przed wymianą izolacji poddasza którą zniszczyła kuna. Wełna będzie zastąpiona celulozą. Dodatkowo na szczycie dachu w miejscu gdzie łączą się dachówki chciałem zamontować siatkę tak aby miała trudniej powrócić. Czy ma ktoś doświadczenie jaka to może być siatka tzn. grubość drutu czy wymiar oczka albo link do produktu. Przy okazji remontu będę tez chciał usunąć mech z dachówki czy jest cos lepszego od Tenzi Moss

• 1 month później...

Dekarze którzy u nas robili dach, powiedzieli, że jedyne pewne zabezpieczenie dachu przed kunami to pełne deskowanie. 

Powiedzieli, że kuna zawsze wróci o ile się jej nie zabije, lub wywiezie minimum 15km od domu. A celulozy kuna "nie lubi" ze akurat na te rozwiązanie się zdecydowałeś? ja słyszałem, że jedynie piana PUR jest tym czego kuna się nie chwyci.

Bardzo fajne opisane są niektóre sprawy związane z budową dachu na kanale YT "anatomia dachu" może, akurat coś o zabezpieczeniu dachu przed kuną się też tam znajdzie.

Autor kanału ogłasza się, że za odpowiednią opłatą udziela również porad i rozwiązań - może to coś pomoże?

Celuloza podobno jej nie odpowiada, informacje ze stron internetowych. Co do pianki PUR podobno też jest dla niej mało atrakcyjna ale na youtube znalazłem kilka filmów ,że i tam weszła. Pełne deskowanie odpada bo wiąże się z całkowitą przeróbką dachu. Ktoś kiedyś na forum pisał i jest kilka filmów w sieci ,że pod gąsiory siatka i w okolicy okapu tak jak "wróblówka" oraz okolica murłaty. Dzięki za info o "anatomia dachu" zobaczę co  tam jest.