Yacky 07/02/24 07:10 AM Zgłoś naruszenie Share Posted July 2 Dzień dobry, mam taki problem: dom już ma 10 lat. Dwa lata temu musiałem poprawiać ocieplenie dachu - źle była założona wełna mineralna. Dach jest przykryty dachówką ceramiczną, jest deskowany, jest membrana, jest położona wełna mineralna na zakładkę i od wewnątrz żółta folia paroizolacyjna. Problem polega na tym że folia jest przypięta do krokwi zszywkami i podczas silnych wiatrów folia napina się jak balon, przerywa się w miejscach mocowania zszywkami rozkleja się w miejscach łączenia. Jak to naprawić? Rozmawiałem z różnymi ludźmi i są takie trzy pomysły: 1. pozaklejać dziury w tej folii, poprzyczepiać ją zszywkami i na to położyć prostopadle drugą warstwę folii a na to przykręcić płytę OSB. 2. Pozaklejać dziury , poprzyczepiać do krokwi i na to dać płytę OSB bez kładzenia drugiej warstwy folii. 3. Pozaklejać dziury, na krokwie dać kantówki tak aby wiatr nie zrywał folii i do kantówek przykręcić płytę OSB. Jesienne i zimowe wiatry potrafią tak mocno wiać że w pokojach na poddaszu czuć jak przez halogeny nawiewa zimne powietrze Dodam też że strop jest ocieplony wełną a mimo to dość mocno jest odczuwalne nawiewanie. Jakieś pomysły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maaszak 07/02/24 08:31 AM Zgłoś naruszenie Share Posted July 2 Dzień dobry, mam taki problem: dom już ma 10 lat. Dwa lata temu musiałem poprawiać ocieplenie dachu - źle była założona wełna mineralna. Dach jest przykryty dachówką ceramiczną, jest deskowany, jest membrana, jest położona wełna mineralna na zakładkę i od wewnątrz żółta folia paroizolacyjna. Problem polega na tym że folia jest przypięta do krokwi zszywkami i podczas silnych wiatrów folia napina się jak balon, przerywa się w miejscach mocowania zszywkami rozkleja się w miejscach łączenia. Jak to naprawić? Rozmawiałem z różnymi ludźmi i są takie trzy pomysły: 1. pozaklejać dziury w tej folii, poprzyczepiać ją zszywkami i na to położyć prostopadle drugą warstwę folii a na to przykręcić płytę OSB. 2. Pozaklejać dziury , poprzyczepiać do krokwi i na to dać płytę OSB bez kładzenia drugiej warstwy folii. 3. Pozaklejać dziury, na krokwie dać kantówki tak aby wiatr nie zrywał folii i do kantówek przykręcić płytę OSB. Jesienne i zimowe wiatry potrafią tak mocno wiać że w pokojach na poddaszu czuć jak przez halogeny nawiewa zimne powietrze Dodam też że strop jest ocieplony wełną a mimo to dość mocno jest odczuwalne nawiewanie. Jakieś pomysły? Folia paroizolacyjna powinna raczej dość dobrze przylegać do wełny a nie wisieć żeby wiatr nią majtał i napinał. Ja bym uszczelnił taśmą jedną warstwę folii i zamontował sufit podwieszany. Osobną kwestią jest to jak hula wiatr na poddaszu. Prawdopodobnie nie do końca poprawnie rozwiązana jest wentylacja nie tylko poddasza/dachu ale całego budynku (silne wiatry nie mogą wciskać zimna z poddasza) - powstają nieprzewidziane strefy nadciśnień/podciśnień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacky 07/02/24 11:55 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted July 2 Może źle się wyraziłem- jak wiatr dmucha to ona wisi tam gdzie już się oderwała od tych krokwi ( przerwała się w miejscach mocowania zszywkami). Dlatego chciałem ją z powrotem przymocować, posklejać ewentualnie tam gdzie porobiły się jakieś dziury lub rozkleiły się dwie części i na to chciałem dać płytę OSB aby w razie kolejnych wiatrów nie zrywało folii. Liczę też na to że płyta OSB chociaż w części zniweluje problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacky 07/03/24 04:43 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted July 3 "Ja bym uszczelnił taśmą jedną warstwę folii i zamontował sufit podwieszany" ...Podwieszany czyli między folią a płytą OSB zostawić jakąś przestrzeń czy płytę przykręcić bezpośrednio na folię? O to mi właśnie chodziło - czy trzeba zostawiać między płytą OSB a folią jakąś wolną przestrzeń czy płyta może dolegać do folii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts