Jan1213 02.07.2024 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Witam.Prośba o pomoc.Chciałbym przechować swoje rośliny w tunelu foliowym 3m x 6m przez zimę bo w domu już się nie zmieszczą (oleandry i inne z tej strefy).Piszę nowy temat bo nie znalazłem nic na forum, nie wiem czy to jest możliwe, proszę o wyrozumiałość.Czy można połączyć kilka paneli równolegle i zasilić nimi przewód grzejny położony w gruncie (jak w instalacjach odmrażania rynien itp). Celem jest podgrzanie gruntu i utrzymanie >0. Czy może ktoś już to testował? Ile mocy byłoby potrzebne? Przy nowych cenach prądu nie chciałbym tego robić z gniazdka. Pozdrawiam serdecznie i od razu dziękuję za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.07.2024 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Moc przewodu grzewczego i jego napięcie pracy (zakładam 230V)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 03.07.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca Czy można połączyć kilka paneli równolegle i zasilić nimi przewód grzejny położony w gruncie (jak w instalacjach odmrażania rynien itp). Celem jest podgrzanie gruntu i utrzymanie >0. Czy może ktoś już to testował? Ile mocy byłoby potrzebne? Można, podobnie do bezpośredniego grzania wody w bolerze z paneli PV. Ale to są systemy mało efektywne w ujęciu rocznym, działają sprawnie tylko w lato, kiedy jest duże nasłonecznienie i nie ma ciągłego zachmurzenia. W okresie ciemnym, czyli październik - marzec dają tyle mocy co nic. Można przyjąć, że w zimie panele mają 0,1...0.2 mocy nominalnej, a produkcja jest malutka w porównaniu do lata. Przykładowo, 1kWp może wyprodukować dziennie w lato ~4.7 kWh, zaś w okresie listopad - luty to może być to w granicach 0,7... 1.5 kWh. I teraz pytanie podstawowe - ile statystycznie mocy dziennie potrzebowałbyś, aby zapewnić te >0ºC w tunelu. Może i niewiele, ale musiałbyś to wiedzieć, żeby zobaczyć ile kWp mogłoby ci to dać i w jakim układzie instalacji (na pewno z magazynem). Nie wiem tego, ale mam odczucie, że dedykowane PV nie ma u specjalnej racji bytu. z racji kosztów inwestycyjnych, które nie byłyby małe. Może się okazać, że za koszty postawienia PV mógłbyś grać ten tunel wiele lat, jeśli potrzebne moce byłyby niewielkie, a korzystałbyś z taniej taryfy nocnej. I, tak na moje oko, ja bym myślał nie o zainwestowaniu w tunel foliowy (konstrukcja + grzanie), tylko w jakiś ocieplony baraczek z oświetleniem (tu już bardziej PV by się sprawdziło, bo światło potrzebne tylko w dzień i moce małe) . Niezależnie od sposobu podgrzewania. Izolacje termiczne zawsze dają największe zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce13 06.07.2024 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca To się nie sprawdzi. Szkoda Twojego zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts