mawo.gdy 23.01.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Zastanawiam się mocno nad budową domu(lub kupnem mieszkania) w przyszłym roku ale nie jestem pewien czy dam rade-koszty Z BUDOWĄ? wiem miejwięcej co bym chciał jeżeli chodzi o projekt tylko niewiem jakie są koszta zbudowania >Czy muszę kupować prajekt aby się dowiedzięc o kosztach, interesowało by mnie przybliżona cena +-10000ZL.,jak to załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.01.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Zastanawiam się mocno nad budową domu(lub kupnem mieszkania) w przyszłym roku ale nie jestem pewien czy dam rade-koszty Z BUDOWĄ? wiem miejwięcej co bym chciał jeżeli chodzi o projekt tylko niewiem jakie są koszta zbudowania > Czy muszę kupować prajekt aby się dowiedzięc o kosztach, interesowało by mnie przybliżona cena +-10000ZL.,jak to załatwić? Stary... Twoje pytanie jest to jednym z najbardziej osobliwych pytań zadanych na tym Forum. Nie napisałeś jakiej wielkosci chcesz postawić dom. Nie napisałeś ile ma mieć kondygnacji Nie napisałeś jakiego materiału na budowę chcesz uzyć Nie napisałeś jaka jest rzeżba dachu i rodzaj pokrycia Nie napisałeś czy masz juz działkę czy też musisz ją kupić Nie napisałeś w jakim standardzie i z jakimi instalacjami ma byc ten dom Nie napisałeś o dziesiątkach innych uwarunkowań a chcesz poznać cenę z dokładnością do 10 tysięcy złotych?????? Wybacz ale to paranoja.... Skonkretyzuj prosze swoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 25.01.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Ciężko odpowiadać jak dokładnie nie wiadomo na co. Z Twoich postów wynika, że zamierzasz dobudować się do rodziców. Nie wiem co znaczy +- trudno oszacować koszty budowy nawet jak znasz powierzchnie i zastosowane materiały. Prawie każdy projekt który kupujesz ma szacunkową wycenę. Poszukaj na forum ile liczy się za m kw. wybudowanej powierzchni. Ja liczę 1500zł u siebie tzn tak zakładam.NIe napisałeś jak będziesz budował, czy systemem gospodarczym czy firma. Czy chcesz mieć wspólną kotłownię i prąd z rodzicami czy osobno. Piszesz o piwnicy to też koszt, ale jaka ta piwnica pod całym budynkiem??Wiem, że można samemu wybudować bardzo tanio dom, jak się ma dostęp do tanich materiałów swój transport i tanią robociznę. Ale nie każdy ma taką możliwość. Mój wujek właśnie się wprowadził (dobudowany dom do rodziny). Kamienie swoje, drewno swoje, piach też, transprt swój, własna siła robocza. Media pociągnięte z domu obok. Koszt około 100tyś z zamieszkaniem (dom z porotherm 30 jeszcze nie ocieplony). Mój koszt jest znacznie większy, a dopiero zaczęłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Jeśli masz stałe dochody, jeśli masz jakieś oszczędności, jeśli masz gwarancję pracy (w dzisiejszych czasach to loteria), jeli masz mieszkanie do sprzedania, Jeśli z powyższych uzbierasz 250-300 tys lub więcej to możesz ryzykować. Prawdopodonie gdyby większość z nas wiedziała ile to będzie kosztować nigdy by się na to nie zdecydowała. Co do kosztów to moim zdaniem można się pobudować od 200-250 tys do nieskończoności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts