szila 23.01.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 W projekcie mam styropian FS 20 -10cm w pasie 1m od ściany a reszta jakby w środku to FS20- 5 cm. Czy nie lepiej dać odrazu FS20 -10 cm na całości , czy może lepiej 2x po 5cm.O co w tym chodzi?????? Będę wdzięczna za radę i wyjaśnienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miziera 23.01.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 JA bym dał na całej powierzchni-2x5cm na mijankę,albo 10 frezowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerda 23.01.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 My dajemy 10 cm styropianu (wg projektu). Będzie też podłogówka, bo na całym parterze położymy jakieś płytki. Musi być ciepluuutko w nóżki zwłaszcza, że nasza latorośl uwielbia chodzic boso.Styropian nie jest w końcu taki drogi, lepiej dać więcej niż później żałować i rwać podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 23.01.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 W projekcie mam styropian FS 20 -10cm w pasie 1m od ściany a reszta jakby w środku to FS20- 5 cm. Czy nie lepiej dać odrazu FS20 -10 cm na całości , czy może lepiej 2x po 5cm. O co w tym chodzi?????? Będę wdzięczna za radę i wyjaśnienie:) sposób zaprezentowany w/w projekcie pochodzi od niedouczonych projektantów powielających nadal stare błędy, jest oczywistą sprawą że styropian musi być na całej powierzchni podłoża o jednej grubości , w tym przypadku lepiej 2 x 5 na przekładkę i nie musi byc frezowany nie zapominając o izolacji podŁoża przeciw kapilarnemu podsiąkaniu wilgoci wykonanej z papy termo np V 60 S 30-35 pozdrawiam jz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 23.01.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 W projekcie mam styropian FS 20 -10cm w pasie 1m od ściany a reszta jakby w środku to FS20- 5 cm. Czy nie lepiej dać odrazu FS20 -10 cm na całości , czy może lepiej 2x po 5cm. O co w tym chodzi?????? Będę wdzięczna za radę i wyjaśnienie:) sposób zaprezentowany w/w projekcie pochodzi od niedouczonych projektantów powielających nadal stare błędy, jest oczywistą sprawą że styropian musi być na całej powierzchni podłoża o jednej grubości , w tym przypadku lepiej 2 x 5 na przekładkę i nie musi byc frezowany nie zapominając o izolacji podŁoża przeciw kapilarnemu podsiąkaniu wilgoci wykonanej z papy termo np V 60 S 30-35 pozdrawiam jz Dokładnie tak. Ja do ogrzewania podłogowego zastosuję min. 16 cm ( podłoga na gruncie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerda 23.01.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Maxymov tzn., że przy podłogówce powinno być więcej styropianu? Pewnie masz rację lepiej grzać podłogę niż dżdżownice pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 23.01.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Maxymov tzn., że przy podłogówce powinno być więcej styropianu? Pewnie masz rację lepiej grzać podłogę niż dżdżownice pod domem. Wg mnie trzeba do minimum ograniczyć straty do gruntu, czyli tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DwM 24.01.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Dokładnie tak. Ja do ogrzewania podłogowego zastosuję min. 16 cm ( podłoga na gruncie) Jak minimum 16cm to daj naprzykald cala paczke nie zrywajac foli to i zabezpieczenie od "kapilarnej wilgoci" osiagniesz. A liczyl kolega, po co 16cm czy tylko tak bo co dwie czapki to nie jedna. A ile milimetrow ugina sie styropian FS 20 o grubosci 16cm i wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 24.01.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Obecnie standardem jest 10 cm z frezem lub 2 x 5 cm na mijanke na całej powierzchni, oprócz kominka. Ale są i odstępstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 24.01.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Obecnie standardem jest 10 cm z frezem lub 2 x 5 cm na mijanke na całej powierzchni, oprócz kominka. Ale są i odstępstwa Są odstępstwa są! Np. u mnie! Pod podłogówką w salonie mam 2x3cm a na korytarzu 3cm. Obawiam się że będę grzał grunt pod domem ale niestety miałem dwa rozwiązania: dać styropianu jw. lub rozwalać cały podbeton. Pocieszam się jedynie tym że grunt pod domem jest bardzo piaszczysty i suchy co zmniejszy przenikanie ciepła do gruntu. Niestety podłogówkę mam już zalaną i nic już z tym nie zrobię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 24.01.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Podłoga ochładza się głównie przy ścianach zewnętrznych. Tak że z tego punktu widzenia ma sens ocieplanie głównie przy ścianach zewnętrznych.Tylko nie wiem czy jest sens się tak bawić. Koszt niewiele większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 24.01.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Znowu będzie rysunek, porównanie strat dla kilku kombinacjigrubości izolacji pod podłogą i strategii obniżek nocnych.Malmö ma klimat zbliżony do Szczecina.Punktem odniesienia 0% jest ogrzewanie grzejnikowe +22 st.C.Rysunek może powoli się wgrywać, na co nie mam wpływu.http://www.enaco.pl/neur0344izx2/izolacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 24.01.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Obecnie standardem jest 10 cm z frezem lub 2 x 5 cm na mijanke na całej powierzchni, oprócz kominka. Ale są i odstępstwa Są odstępstwa są! Np. u mnie! Pod podłogówką w salonie mam 2x3cm a na korytarzu 3cm. Obawiam się że będę grzał grunt pod domem ale niestety miałem dwa rozwiązania: dać styropianu jw. lub rozwalać cały podbeton. Pocieszam się jedynie tym że grunt pod domem jest bardzo piaszczysty i suchy co zmniejszy przenikanie ciepła do gruntu. Niestety podłogówkę mam już zalaną i nic już z tym nie zrobię. Pozdrawiam Oj, ja chyba bym jednak tego chudziaka rozwalił. Koszt jeszcze do zniesienia a ocieplenia mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 24.01.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Dokładnie tak. Ja do ogrzewania podłogowego zastosuję min. 16 cm ( podłoga na gruncie) Jak minimum 16cm to daj naprzykald cala paczke nie zrywajac foli to i zabezpieczenie od "kapilarnej wilgoci" osiagniesz. A liczyl kolega, po co 16cm czy tylko tak bo co dwie czapki to nie jedna. A ile milimetrow ugina sie styropian FS 20 o grubosci 16cm i wiecej? Będę instalował elektryczne ogrzewanie podłogowe, stąd taka grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 24.01.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Dokładnie tak. Ja do ogrzewania podłogowego zastosuję min. 16 cm ( podłoga na gruncie) Jak minimum 16cm to daj naprzykald cala paczke nie zrywajac foli to i zabezpieczenie od "kapilarnej wilgoci" osiagniesz. A liczyl kolega, po co 16cm czy tylko tak bo co dwie czapki to nie jedna. A ile milimetrow ugina sie styropian FS 20 o grubosci 16cm i wiecej? Będę instalował elektryczne ogrzewanie podłogowe, stąd taka grubość. No to koledze doradzałbym zrobienie grubej i dobrze zazbrojonej wylewki. Styropian się ugina, przy 16 cm bardzo się ugina. Cienka wylewka plus brak lub słabe zbrojenie równa się pięknie połamana i uginająca się pod cieżarem człowieka wylewka. Doradzam budowanie zgodnie ze sztuką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 24.01.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 czy dając 10 cm FS 20, pod podłogówkę powinienem zrobić dodatkowe zbrojenie na wylewce?Skąd te wyliczenia, że 10 cm styropianu to minimum, a 16 cm to juz się niebezpiecznie ugina?A może do 10 cm nie trzeba zbroić wylewki a powyżej już tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 24.01.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Czym więcej styropianu, tym więcej wylewki.Na podłogówkę i tak trzeba dać minimum 6,5 cm zazbrojonej matami stalowymi i zdylatowanej wylewki. Czyli 10 cm styropianu jest OK. Więcej styropianu oznacza konieczność zrobienia grubszej wylewki. A grubsza wylewka to większa bezwładność i akumulacyjność cieplna podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.01.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Znowu będzie rysunek, porównanie strat dla kilku kombinacji grubości izolacji pod podłogą i strategii obniżek nocnych. Malmö ma klimat zbliżony do Szczecina. Punktem odniesienia 0% jest ogrzewanie grzejnikowe +22 st.C. http://www.enaco.pl/neur0344izx2/izolacja.jpg Neuron z tego rysunku wynika, że optymalnie to 25 cm styropianu na gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 24.01.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Taka teraz w Szwecji nowa moda Wszystko jest efektem karuzeli cenowej, nośników i izolatorów. Ale należy odważnie patrzeć w przyszłość Finowie budują reaktor, Szwedzi za jakiś czas też, Kulczyk marzy o transferze z Rosji, a i my za kilkanaście lat postawimy na atom. Będzie dobrze. Ilustracja ma pomóc w oszacowaniu możliwych korzyści, bez uwzględnienia inwestycji. Koszty inwestycyjne uwzględnia sugerowane optimum 250mm. Ale u nas może to wyglądać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.01.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Słusznie a jak rozwiązują problemy konstrukcyjne takiej podłogi? Mi się udało zmieścić tylko 14 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts