Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o wytłumaczenie mi tego zagadnienia:)

W projekcie mam styropia FS20 - 10cm w pasie 1m od ścian, a w środku 5cm.

Czy nie lepiej dać po całości 10 cm a może lepiej 2x po 5cm o co w tym chodzi??????

Czy wystarczy izolować chudziak pod styropian folią bud, tzn na chudzia folia a na to styropian i jeszcze raz folia?

Z góry dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/28125-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie/

Proszę o wytłumaczenie mi tego zagadnienia:)

W projekcie mam styropia FS20 - 10cm w pasie 1m od ścian, a w środku 5cm.

Czy nie lepiej dać po całości 10 cm a może lepiej 2x po 5cm o co w tym chodzi??????

Czy wystarczy izolować chudziak pod styropian folią bud, tzn na chudzia folia a na to styropian i jeszcze raz folia?

Z góry dziękuję za pomoc

Możesz dać 10 cm na całej podłodze na pewno nie zaszkodzi. W projekcie jest tak ponieważ do obliczęń przyjmuje się że pas o szerokości 1 m od ściany jest zaliczny do pierwszej strefy dla której temperatura zewnetrzna przyjmowana jest tak jak tem powietrza zewnętrznego w pozostałej części podłogi temp zewn przyjmuje sie jako +8oC.

Jeśli chodzi o iloacje przeciwwilgociową to lepiej dać dwa razy folia, styropian i wylewka.

https://forum.murator.pl/topic/28125-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie/#findComment-519562