Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacaja

jaack

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem

Zrobiłem prysznic typu walk in na podłodze osb, czyli osb na to grunt szczepmy jurga, dookoła taśma hydroizolacyjna a na to 4 razy malowanie folią w płynie jurgi na to klej elastyczny atlasa i płytki, zafugowane zwykłym mapeiem.

Podłoga jest sztywna a osb miał bodajże 25mm

Wytrzymało rok, odstała pierwsza płytka, po jakichś dwóch tygodniach od odstania zerwalem dwie linie płytek a tam horror, osb nasiąknięte wodą, miejscami całkowicie

Także odkręciłem osb do miejsca gdzie jest suche i się zbieram do złożenia tego z powrotem do kupy

Powiedzmy ze mógłbym sobie wyobrazić ze w jakimś miejscu wystąpiła nieszczelność i osb przemokło ale osb jest mokre mniej więcej na całej powierzchni gdzie pada woda z deszczownicy

Pytanie jest takie, w jaki sposób to mogło w ogóle przesiąknąć przez płytki i hydroizolacje do osb, co zrobiłem nie tak i jak to zrobić aby tym razem nie było takich niespodzianek?

Z góry dziekuje

Pytanie jest takie, w jaki sposób to mogło w ogóle przesiąknąć przez płytki i hydroizolacje do osb, co zrobiłem nie tak i jak to zrobić aby tym razem nie było takich niespodzianek?

Z góry dziekuje

Woda zawsze znajdzie drogę, wystarczy drobna nieszczelność a resztę załatwią siły podciągania kapilarnego i wilgoć się rozprzestrzeni. Poza tym to nie działo się od wczoraj, woda musiała przesiąkać od miesięcy.

Zresztą to widać na filmikach na YT z USA, gdzie prysznic na OSB to typowa technologia, więc to częsty problem u nich i zaczynają sobie radzić różnymi systemami.

OSB może wydawać się stabilna, ale nigdy nie będzie sztywna jak posadzka z betonu. Między dwiema warstwami folii najlepiej było zatopić matę hydroizolacyjną na całej powierzchni a nie tylko taśmy dookoła.

Dochodzi też inna rozszerzalność termiczna materiału. To wszystko mogło powodować takie siły ścinające działające na hydroizolację, że gdzieś doszło do uszkodzenia warstwy folii. OSB powinna być też solidnie oczyszczona, bo pokrywa ją sporo poprodukcyjnego syfu i różnej chemii - grunt szczepny powinien był ratować sytuację, ale pewności nie ma.

Fuga pod prysznicem musi być hydrofobowa. Cementowe fugi są w dwóch rodzajach, ale nawet hydrofobowe warto impregnować dodatkowo, bo jakieś błędy w fugowaniu, np. za dużo wody, może pogorszyć parametry. Wystarczy, że fugą będzie przesączać się powoli woda, a to co łatwo przesiąknie w czasie 10min prysznica może odparowywać parę dni fugą, więc problem będzie kumulować.

Najlepiej fuga epoksydowa, trochę więcej pracochłonności przy nakładaniu, ale większa pewność szczelności.

osobiscie wole izolacje szlamowe od jednokomponentowych, w kabinie Barrasel 2K a cala lazienka PCI Lastogum.

Ja również. Ale dla ścisłości, występują też izolacje szlamowe elastyczne jednokomponentowe, np. izohan eko 1k (zdaje się izohan jest teraz pod inną marką). Oczywiście wersje 2K zawsze będą miały lepsze parametry.