Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja - pytania totalnego świerzaka

Recommended Posts

Fizyka. Wbrew pozorom nawet stosunkowo delikatny wietrzyk działając na płaską powierzchnię kilkudziesięciu i więcej m2 może wygenerować znaczne siły. Łączniki zwiększają siłę mocowania niż sam klej, klej natomiast dodatkowo eliminiuje zbędne pustki powietrzne, bo styropian to nie jest elewacja wentylowana.

Dlatego prawidłowe klejenie jest konieczne, a "kołki" może tak, może nie.

Może dla wielu to fanaberia, ale elewacja też powinna być projektowana (samo napisanie np. "styropian 20cm" to dyletanctwo). Pod uwagę bierze się architekturę budynku jak i lokalizację, która determinuje różę wiatrów i siłę typowych wiatrów. Czy kołki są potrzebne to się oblicza. Obliczyć można nawet liczbę kołków i ich lokalizację na płytę w konkretnym budynku, ale taki poziom szczegółowości jest raczej zbędny, bo zysk optymalizacyjny w skali całej elewacji byłby żaden.

Wytyczne producenta to tylko wytyczne - producent nie jest w stanie przewidzieć każdej możliwej sytuacji, wytyczne same w sobie mogą zawierać błędy lub być błędnie przetłumaczone, wytyczne mogą w domyśle brać pod uwagę WT kraju producenta a nie polskie WT co nie raz kończy się absurdalnymi interpretacjami tych wytycznych w polskich warunkach... Po to kształci się architekt by dokonywać takich analiz i to prawidłowość projektu powinna być ostatecznym wyznacznikiem. Ale gdybyśmy żyli w idealnym świecie to projekty byłyby kompletne (nie, nie chodzi o projekt wykonawczy) a wolne sądy szybkie. Niestety, wykonawca zamiast iść jak w dym wg projektu, skazany jest na "interpretacje" producenta i musi kombinować jak koń pod górkę szukając rozwiązań na własną rękę, a na końcu i tak płaci za to inwestor.

To, że kawałki styropianu nie latają po Twojej działce to nie świadczy, że nie masz błędów. Granica między prawidłowym a nieprawidłowym to nie latająca elewacja. To minimalizowanie tego ryzyka i to czy koszt inwestycji i eksploatacji (również tej remontowej) będzie optymalny.

Dziękuję. Odzyskuje wiarę w ludzi po takim wpisie.

Dzięki za pomoc, widzę masz fajny sklep, kiedyś znalazłem Cię na forum ale sklep nie działał (chyba jeszcze stary wtedy miałeś), a powiedz listwy, narożniki itp masz wszystko w ofercie?

Dzięki, przebudowy, zmiany - bardzo duże zmiany, organizacyjne , prawne itd.

https://sklep.proetics.pl/

jak wspomnialem wczesniej w postach - bedzie wyjatkowy bo tam bedzie czat gpt4 (juz jest tylko jest durny jak but na razie bo ma nie podpieta baze wiedzy)

zamierzam mu dac 80% mojej wiedzy z zakresu elewacji. I kazdy bedzie mogl zapytac.

To co omowione w tym watku po kolei - bedzie wiedział :)

w listwach akurat lada moment bedzie DUŻY przewrót - bo powinno wjechać 28 rodzajów listw elewacyjnych K-UNI (czyli producenta z Austrii listew dla STO i Caparol) pod marka K-Uni albo Proetics.

Co ciekawe - bedziemy jedyni z listwami i naroznikami z siatka o gramaturze 160g :) na rynku polskim i nawet na skale europejską to ewenement. A przecież łaczenie siatki głównej z siatką z listwy/narożnika - też ma znaczenie.

Wybrałem z blisko z listy 130listw - 28 które uznałem za konieczne w systemach dociepleń na dzień dzisiejszy i na które nasz rynek uważam ze powoli jest już gotowy. Z listwami mam nadzieję, że do połowy sierpnia się uporamy - austryjacy - trudni w negocjacjach.

Ale z ciekawych rzeczy - fantastyczne tynki dekoracyjne z Miką - i to już jest "lada moment" będą. kwestia dni.

Zatem :D Dzieje się dzieje - czaty GPT, Miki, Listwy ... a jeszcze przecież wykonawstwo gdzieś w tle :D

a czym się one tak różnią od słynnego bella plastu czy jak im tam?

od najprostszych:

1) naroznik pcv - nawet najtansza wersja jest sztywniejsza znacznie a te porzadniejsze to jakby dal 3 w kupie :D

2) okapniki - dobrze zrobione, dajace sie obsadzic w linii, z dystansem dylatacyjnym ktory zapobiega pekaniu na laczeniach

3) listwa okapnikowo - startowa - geniusz rozwiazania zamiast zwyklych startowek - bez mostka, bez problemu, z ta sama dylatacja co okapnik

4) listwy do prowadnic rolet jest/nie ma

5) listwy przyokienne generalnie sa biale. ale jest ich z 9 rodzajow, w zaleznosci od zastosowania, typu rowka, uszczelki. 2 rodzaje wystepuja w RAL7016. ale sa takie proste jak bella do otworow do 2m2 otworu al sa tez takie az do 10m2 otworu okiennego. w B sa tylko takie do 2m2 a na dodatek czarna, grafitowa - nie nadaja sie do stosowania w elewacjach tak na prawde

6) listwy do obrobek blacharskich - jest/nie ma

7) listwa do wentylacji polaci dachowej jest/nie ma

8) listwy do dylatacji pomiedzy elementem murowym a szczytem z osb np jest/nie ma

9) listwa do obrobki attyk jest kilka rodzajow / nie ma

10) listwy pionowe do dylatacji proste i katowe - 3 rodzaje w tym jeden niezwykle ladny w zasadzie dekoracyjny vs 1 rodzaj

to z tych standardowych rozwiazan

ale sa takie ktore u nas nie maja racji bytu ze wzgledu na technike montazu,

zwyczaje , nawyki, poziom akceptowalnosci cenowej:

listwy podparapetowe

listwy do zabudowy kasety rolety z wykorzystaniem plyt typu trageplatte

siatkowe listwy do bonii

listwa startowa standardowa aluminiowa, gruba, aluminowa a nie udajaca aluminium, porzadna taka jak poinna byc a nie grubosc zyletki - cenowo nieakceptowalna

A konsultowałeś to może ze swoim kierownikiem budowy? Warto sprawdzić co jest w projekcie i zapytać kierownika co o tym sądzi... a potem z tymi informacjami udać się do sklepu po ofertę. A następnie wysłać tę ofertę gdzieś w Świat żeby sprawdzić czy ceny są życiowe czy z kosmosu... tylko pamiętaj że transport materiałów budowlanych też kosztuje więc pytaj o oferty loco budowa.

• 5 weeks później...
W dniu 6.07.2024 o 11:04, zeusik6 napisał:

Robiłem elewacje samemu.

Styropian 15cm biały swisspor na beton komórkowy. Śmiało zalicza UW ściany.

Klej do styropianu w puszkach z allegro - 24 butelka, jedna starczało na ok 8m2.

Kolki w na różach domu i przy oknach.

Listwy przy okienne w kolorze okien

Siatka elewacyjna

Klej do zatapiania siatki

Grunt caparol bialutki.

I na razie jest skończone, nie będę kładł baranka do zakończenia procesu budowy.

Wypożyczenie rusztowania od kolegi.

Ok 220m2 wyniosło mnie ok 16-17tys. Dokladnie nie liczylem, sam styro na dom wyniosl ok 7,5tys kupowany w lipcu tamtego roku w dołku cenowym. Robiłem ok 3 miesiące po godzinach. Robione sierpień-listopad 2023. Styropian brany z hurtownia styropianu, najniższe ceny. Możesz tam kupić i siatkę i klej itp.

Dach dwuspad w kalenicy 8.4m z poddaszem. Nie gruntowalem ścian przeleciałem miotła i namaczalem woda ściany i czekałem aż wyschnie, mają być bez kurzu, brudu itp.

Robiłem bez listy startowej, najpierw cokół 10cm wysoki na ok 15cm pod poziomice i potem elegancko kładłem narożnik i pierwsza warstwę styropianu 15cm.

Co to za grunt i do czego? Mi caparol wyniósł trzy wiadra po 300zl i dom jest biały jak śnieg a tu jakiś wynalazek. Skąd to i do czego?

P.S. w mojej okolicy (bialystok) biora 185zł z materiałem za m2 polozenia eleawcji, 300m2 = 55 tys.

Znalazlem na hurtowniastyropianu styro bialy na 300m2 EPS70 038 lambda, 20cm grubosci i towarek masz za 12tysiecy a nie 17tysia, 5 tysia jednym kliknieciem masz w keiszeni. Nie wiem kolego skad szukasz towar i jak ale slabo to Ci wychodzi (nie chce czynic zarzutu).

Daj info co chcesz zrobic i jak bo i kupujesz baranka i farbe elewacyjna? Nie bardzo rozumiem.

75koła za sama elewacje to kupe kasy. Napisz jeszcze z jakiego materialu masz ściany.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam taki młyn na głowie, że nawet nie miałem czasu się tym zająć. Liczę liczę i mam masakrę. Każdy chce mnie orżnąć tutaj. Już dzwonię po innych miastach, bo stan surowy zamknięty (bez okien i drzwi wyniósł mnie 420k. Teraz hydraulika kosmos. Zaraz sufity podwieszane z dociepleniem. W mordę 26 koła (sufity robocizna + materiały) i 16 ocieplenie (to samo).

Ściany mam z silikatu. Styro musi być 20cm i grafitowy. Coś się znajdzie.

Kwestia Jaki klej, siatki, grunt itd. Niewiele mi mówi "kupuj top", albo kupuj tańszy. Potrzebuję konkretu. 

Całość na razie bez fanaberii. 3 kolory (dół antracyt, wyżej 2 odcienie szarości), baranek 1.5

Dzięki za pomoc.

No i też fajnie aby wiedzieć ilość, bo pytałem 3 osób każdy podał inne liczby ;) 

W ogóle to chciałbym aby dom był ciepły. Rekuperacja. Pompa ciepła. Podłogówka z wylewką anhydrytową. 

Rachunki będą nie małe, dlatego zależy mi na cieple.

Polecany jest mocny: Swisspor Fasada grafit 031 - 14500zł

Tańszy odpowiedni: Swisspor Lambda plus fasada 032 - 12400zł

Reszta to gdzie nie spojrzę co innego polecane jest.

47 minut temu, Kamilius83 napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam taki młyn na głowie, że nawet nie miałem czasu się tym zająć. Liczę liczę i mam masakrę. Każdy chce mnie orżnąć tutaj. Już dzwonię po innych miastach, bo stan surowy zamknięty (bez okien i drzwi wyniósł mnie 420k. Teraz hydraulika kosmos. Zaraz sufity podwieszane z dociepleniem. W mordę 26 koła (sufity robocizna + materiały) i 16 ocieplenie (to samo).

Ściany mam z silikatu. Styro musi być 20cm i grafitowy. Coś się znajdzie.

Kwestia Jaki klej, siatki, grunt itd. Niewiele mi mówi "kupuj top", albo kupuj tańszy. Potrzebuję konkretu. 

Całość na razie bez fanaberii. 3 kolory (dół antracyt, wyżej 2 odcienie szarości), baranek 1.5

Dzięki za pomoc.

wrzuc - zobaczysz moja propozycje - zdecydujesz sie - fajnie - nie zdecydujesz - tez fajnie :D

Domek wygląda tak. 

Poczytałem, poszperałem i najtaniej ale dobrze wychodzi 72 500zł

300m2

Dorównanie do poziomu styropianem 4 500zł
Robocizna 120/m2 36 000zł
Pianka Tytank Pistoletowa 48szt. 1 338zł
Narożniki 

Narożnik PCV z siatką 3,0m 20cm BP10 16szt.

195zł
Kołki 2000szt. 26cm 860zł
Siatka do styropianu SIATKA Z WŁÓKNA SZKLANEGO ELEWACYJNA 1x50m 145g/m2 850zł
Styropian 20cm 12 694zł
Styropian 5cm dorównanie 952zł
Styropian 5cm ściana 190zł
Klej do styropianu Termo Organika klej uniwersalny TO-KU 25kg 2.5 palety (120op) 3 830zł
Tynk Tynk Silikonowy is53 baranek 1,5mm Tytan 30 wiader 4 947zł
Grunt FOVEO TECH PN30 6 wiader 1 783zł
Profile okienne 2 416zł
Parapety 1 966zł

Narożniki tylko nie wiem jakie i ile kupować. 

Czyli jednak tyle kosztuje ;) A wczoraj dostałem ofertę 250zł/m2 sama robocizna / 550zł/m2 robocizna + materiał :D

PROJEKT.png

3 godziny temu, Kamilius83 napisał:

Domek wygląda tak. 

Poczytałem, poszperałem i najtaniej ale dobrze wychodzi 72 500zł

300m2

Dorównanie do poziomu styropianem 4 500zł
Robocizna 120/m2 36 000zł
Pianka Tytank Pistoletowa 48szt. 1 338zł
Narożniki 

Narożnik PCV z siatką 3,0m 20cm BP10 16szt.

195zł
Kołki 2000szt. 26cm 860zł
Siatka do styropianu SIATKA Z WŁÓKNA SZKLANEGO ELEWACYJNA 1x50m 145g/m2 850zł
Styropian 20cm 12 694zł
Styropian 5cm dorównanie 952zł
Styropian 5cm ściana 190zł
Klej do styropianu Termo Organika klej uniwersalny TO-KU 25kg 2.5 palety (120op) 3 830zł
Tynk Tynk Silikonowy is53 baranek 1,5mm Tytan 30 wiader 4 947zł
Grunt FOVEO TECH PN30 6 wiader 1 783zł
Profile okienne 2 416zł
Parapety 1 966zł

Narożniki tylko nie wiem jakie i ile kupować. 

Czyli jednak tyle kosztuje ;) A wczoraj dostałem ofertę 250zł/m2 sama robocizna / 550zł/m2 robocizna + materiał :D

PROJEKT.png

Profile przyokienne to ze złota chyba 

nic o listwach startowych , nic o rozwiązaniu na cokół , 

kołki najtańszy shit - nawet bez zaślepek 

tynk - no budżetowy raczej 

parapety - bez zestawienia stolarki nie da rady 

siatka 145 g - no też po taniości 

Niesystemowy ulep z tynkiem do samej ziemi a to się dobrze nie skończy . 
będę jutro w firmie bo muszę ogarnąć próbki lamelek to wrzucę w swój „bębenek” liczący i to co z tego co podałeś postaram się wyciągnąć . 
rzut parteru spoko ale jeszcze przekroje + zestawienie stolarki i wtedy będzie dużo łatwiej 

1 godzinę temu, Kamilius83 napisał:

Sami sobie więc zaprzeczacie. Najpierw, że "panie gdzie 70k, będzie po 55k" a teraz jak przedstawiam na 72k to "szajs" Także nie dziękuję za taką pomoc. Cwaniaków to mam tutaj na miejscu wystarczająco dużo.

Albo czytaj ze zrozumieniem albo zastanów się co piszesz. 

Od cwaniaków to sobie wyzywaj kolegów, hamuj trochę bo sobie na to nie zasłużyłem. 

gdzieś Cię mam obecnie - wrócisz z płaczem że Ci spieprzyli za 2 lata do tego „cwaniaka” . 

miałeś wsparcie free tu na forum  - teraz z przyjemnością skonsultuję Ci wszystko co chcesz - 400 netto /rbh jak dla Ciebie

Godzinę temu, zeusik6 napisał:

Profile złote chyba, tu się nic kupy nie trzyma. 

ogarnalem kuwete skad ma cene na profile przyokienne. 
ma wykonawce w stylu: nie robim i jest dobrze i wlasnie mu policzyli za montaz listw przytokiennych extra :D 
na domku w maxie ma 30 listw przyokiennych biorac najbardziej wyczesana wersje przyokiennej - to 30zl za sztuke, ale nie sadze zeby taka mu wybrali wiec pewnie pojdzie max bella za 15brutto za sztuke. powinien zatem zaplacic 30x15 = 450 za material... zaplaci 2400 :D
czyli wykonawca policzy sobie za montaz listw APU na budynku 2k ekstra. 

ale j.w. mam go w glebokiej d..... niech go paproki zjada do kosci z hasju bazujac na jego niewiedzy za wyzywanie mnie od cwaniaczkow. 

I tak z tej opisowki bedzie miec tyle bledow i taka biedronke ze za 2 lata bedzie post "pomocy co z tym teraz zrobic" :D

Pajac 

15cm cokół kosztuje 4500zł? 6 wiader gruntu? dziwne u mnie na 250m2 poszly 3 wiadra caparola putzgrunt , nie wiem na cholere tyle wiader przy 300m2. Listwy ze zlota, cokol 15cm cena w kosmosie.

Probujesz kolego zaoszczedzic a wyjdzie ze zostanie ci mase towaru po robocie z ktorym nic juz nie zrobisz, przyjedz do b-stoku u mnie ekipy maja troche inne ceny, parterówke to bym sam pędzlował i sie na nikogo nie oglądał, kupił rusztowania warszawskie za 1.5tys parenaście ramek i jazda. Kleil na klej z puszki i nie zawracał gitary z klejem cementowym, jezeli dom osloniety wysokim sasiedztwem lasem to kolkowal naroza i wokol okien.

Rozumiem ze budowa domu i ekipy kosztuja ale ceny rzedu 500zl/m2 to ostra przesada, albo sciemniasz albo kogos ladnie powalilo.

Edytowane przez zeusik6

Godzinę temu, zeusik6 napisał:

15cm cokół kosztuje 4500zł? 6 wiader gruntu? dziwne u mnie na 250m2 poszly 3 wiadra caparola putzgrunt , nie wiem na cholere tyle wiader przy 300m2. Listwy ze zlota, cokol 15cm cena w kosmosie.

Probujesz kolego zaoszczedzic a wyjdzie ze zostanie ci mase towaru po robocie z ktorym nic juz nie zrobisz, przyjedz do b-stoku u mnie ekipy maja troche inne ceny, parterówke to bym sam pędzlował i sie na nikogo nie oglądał, kupił rusztowania warszawskie za 1.5tys parenaście ramek i jazda. Kleil na klej z puszki i nie zawracał gitary z klejem cementowym, jezeli dom osloniety wysokim sasiedztwem lasem to kolkowal naroza i wokol okien.

Rozumiem ze budowa domu i ekipy kosztuja ale ceny rzedu 500zl/m2 to ostra przesada, albo sciemniasz albo kogos ladnie powalilo.

Z pianoklejem kontrowersyjna teza . Mało zalet dużo wad ale w DIY może i ma sens. Ale nawet w DIY mam na to lepszy sposób 

Jaki? 

Czy ja wiem czy mało zalet i duzo wad? Jeśli masz proste ściany nie widzę właściwie wad. Niektórzy wykonawcy którzy robią na kleju z worka nie chcą o tym słyszeć bo trzeba mieć wyczucie kleju, jeden schnie szybciej drugi wolniej, też jest to zależne od pogody, nie można korygować płyty, ściany już nim nie wyprostujesz. Ogólnie robiłem tym klejem i nie narzekałem. 

A kontrowersyjna owszem jest bo to dość nowa metoda i niekażdy chce się do tego przekonać. Jeżeli ktoś się obawia może stosować klej cementowy, słabo tylko z robotą jak ktoś podejmuje się roboty i do domu piętrowego dźwigać wiadra po rusztowaniach. 

1 godzinę temu, zeusik6 napisał:

Jaki? 

Czy ja wiem czy mało zalet i duzo wad? Jeśli masz proste ściany nie widzę właściwie wad. Niektórzy wykonawcy którzy robią na kleju z worka nie chcą o tym słyszeć bo trzeba mieć wyczucie kleju, jeden schnie szybciej drugi wolniej, też jest to zależne od pogody, nie można korygować płyty, ściany już nim nie wyprostujesz. Ogólnie robiłem tym klejem i nie narzekałem. 

A kontrowersyjna owszem jest bo to dość nowa metoda i niekażdy chce się do tego przekonać. Jeżeli ktoś się obawia może stosować klej cementowy, słabo tylko z robotą jak ktoś podejmuje się roboty i do domu piętrowego dźwigać wiadra po rusztowaniach. 

1. pianoklej kazdy w mniejszym badz wiekszym stopniu wypycha plyte -> wiecej tarowania lub powierzchnia nierowna
2. NRO i ewentualnie roszczenie w przypadku pozaru - sam pianoklej zniknie po prostu - ubezpieczyciel Ci powie ze sorryyyyy 

metoda kombinowana: obwodka z pianokleju plus klej cementowy dla stabilizacji na czas wiadania - rozsadne - ale jakims cudem Skała Tychy sobie rosci prawa patentowe do tego.... 

dlatego tez w wersji DIY - imo akceptowalny pianoklej - najwyzej powypycha 
w wersji DIY - spoko piaoklej +placki z cementowego 

ale juz jako firma:
pianoklej i placki z cementowego - kopac sie z tytulu naruszenia patentu - srednio 
sam pianoklej - pozar - jestem w d.... bo musze udowodnic cos czego udowodnic sie nie da, wypchnie mi - jakis cymbal z latarka mi bedzie latal ze swiatlem smugowym i smarowal d... w netach jaki to ja paprok 
cementowy - zgodnie z etics, z mozliwoscia korekcji , przy pozarze - zostanie na scianie ramka - nie jestem koniem. a ze trudniej i wolniej - wiem, ale co zrobisz.