skystar 10.07.2024 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca Witam, Falownik Omnik 6K 3TL - Na wyświetlaczu są temperatury 100 stopni na boost, i R-S-T - zdjęcie. Dioda czerwona (COM) świeci, jednakże nie wchodzi w tryb zielonej diody (RUN) Jest widoczny online, temperaturę otoczenia wyświetla poprawnie, nie ma żadnego kodu błędu z dnia awarii. Falownik jest chłodzony pasywnie. Pomieszczenie, w którym sie znajduje przed awarią było zamknięte ze wzgledu na 4 dniowy wyjazd - falownik przestał pracować rano - jak wszedłem wieczorem do pomieszczenia to poczułem dużą wilgoć - podczas nieobecności było wilgotno a w dniu awarii duże słońce z rana i wtedy padł. Odstawiłem falownik do chłodniejszego pomieszczenia na 24 h niestety nic to nie dało Czy da sie falownik zresetować czy to jest uszkodzenie? Jeśli uszkodzony to sa dostępne części zamienne do falowników Omnik? Z góry dziękuję za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 11.07.2024 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca Witam, po analizie historycznych danych tego falownika okazuje się,że Temperatury Boost, R S pokazują 100 stopni Celsjusza jak falownik nie produkuje, tzn. jak nie wchodzi w tryb Run, dołączam zrzuty obrazujące sytuację. Tak to jest dziwnie zrobione przez Omnika, że jak nie ma napięcia z paneli to jest 100 stopni - jak zaczyna pracować to czujniki zaczynają pokazywać poprawna wartość temperatury. Macie Państwo jakiś pomysł co mogło się stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 11.07.2024 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca Co masz w instrukcji obsługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 11.07.2024 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca (edytowane) Zrzut pogladowego wyświetlacza w manualu też ma boost i R S - 100 stopni. Skłaniam sie teraz do tego czy dochodzi napięcie DC od strony paneli - po pracy zmierzę woltomierzem na końcówkach konektorów MC4. Kompletnie mnie zmyliły te 100 stopni na wyswielaczu falownika, do tej pory nie zwróciłem na to uwagi bo ten parametr trzeba wywołać na wyswietlaczu Dodatkowo dołączam nasłonecznienie i moment konca pracy instalacji z e licznika - stało sie to podczas nieobecności i router był wyłączony. jak sie najlepiej zabrać za sprawdzenie czy po stronie AC i DC jest wszystko w porządku? Po stronie DC chyba tak skoro falownik włacza sie , jest online... Edytowane 11 Lipca przez skystar błąd merytoryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 15.07.2024 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca Witam, problem rozwiązany - błedna była pierwsza diagnoza, że winny jest falownik. Okazało, że że była przerwa w obwodzie po stronie DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts