Zielona 10.09.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Mieliśmy plany, że najpierw instalacje, tynki, wylewki a na końcu okna, ale ponieważ instalatorzy mają czas w listopadzie a okna będą pod koniec października, kolejność uległa zmianie i najpierw będą okna. A tynki i wylewki muszą poczekać na wiosnę.Znajomi mnie straszą, że okna (drewniane mahoń meranti) podczas tynkowania na pewno mi się wypaczą. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.09.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Przy tynkowaniu i po [do wyschnięcia tynków] trzeba intensywnie wietrzyć mieszkanie. Tynki to beczki wody parujące ze ścian - jak okna są szczelne [a szczelne są bardzo] to wilgoć wnika w drewno - taka jest natura drewna. Trzeba temu zapobiec przez wietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 10.09.2002 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Jak je dobrze zabezpieczyć folią, ale żeby się otwierały?Potrzebuję jakiś patent.Narazie widziałam zabezpieczone folią ale nie można ich było otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.09.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Zabezpieczyc musisz okna przed ubrudzeniem ale folia niewiele ci da, poniewaz i tak jej szczelnie nie zalozysz. Wietrzenie i dobra sloneczna pogoda + niska wilgotnosc powietrza to jest to czego potrzeba do schniecia tynkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.09.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 będę miał podobny problem i chyba będę musiał na ten czas zamieszkać w domku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.09.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Skrzydła zapakuj w folię jak w worki.Na ramy naklej taśmę malarską [na samo tynkowanie ścian]. Możesz zrobić parawany z folii na okna ale wietrzenie przy tynkowaniu tak czy siak jest konieczne.Rada taka - wykończ ocieża [tynk] wmontuj okna zaklej taśmą malarską ramy,i uszczelnij okna pianką PU na obwodzie, zasłoń uszczelnione styki z pianki [ale nie tynkiem - są specjalne zaprawy]. Wtedy możesz tynkować ściany bez obawy że Ci ktoś zapaskudzi ramy, z tym, że okna zasłoń parawanem z folii [rozepnij na ruszcie - bo przyskanie tynkiem na okna też może się przytrafić. PRZY TYNKOWANIU OKNA WIECZNIE OTWARTE.Jeszcze inna rada. Okna w folię jak w worki zapakuj - a żeby nie zapleśniały zrób nacięcia w folii i dziury od zewnątrz. Okna zamontuj na dyble [kotwy] w GOTOWE ościeża - uszczelnij wełną mineralną [okna są w workach]. Otynkuj ściany i usuń worki doszczelnij styki pianką, zasklep styki - tak widziaem w Niemczech. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: plonskij dnia 2002-09-10 14:23 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 10.09.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Plonskij, u mnie okna (PCV) były montowane przed tynkami i glify są wykończone zwykłym tynkiem cem-wap. Dlaczego nie można tak robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.09.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Zwykły tynk jak Ci wejdzie w spoinę to okno nie ma możliwości rozszerzania się i kurczenia - a PVC rozszerza się. Zwykły tynk jest twardy i kruchy i po pewnym czasie następuje pękanie wzdłuż ramy okien. Na ogół montażyści po zapianowaniu wydłubują wypływki palcem, rylcem i w te kawerny pakują tynk, albo też pianki jest za mało - bo zabrakło. Okna uszczelniane na tynk to tragedia. Znaczy się glify mogą być tynkowane jak u Ciebie - jak najbardziej Sęk w tym, żeby tynkiem nie uszczelniać po zapianowaniu. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: plonskij dnia 2002-09-10 16:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 11.09.2002 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Wczoraj rozmawialiśmy w gronie niefachowców (przy piwku nawiasem mówiąc) na ww. temat i padło hasło, że najprościej zdjąć okna na czas tynkowania a zabezpieczyć folią czy taśmą malarską tylko ościeżnice. Co wy na to? Trochę zachodu ale nie mniej niż z dobrym zabezpieczeniem.Pomijam temat złodziei, którzy przez ten czas mogą nam ukraść (wyrwać) instalacje.Bo okna na ten czas można złożyć w blaszaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 No właśnie: Zielona. Może w ogóle nie montować teraz tych okien ?Zostawić okna u producenta aż do wiosny ? Wiem, że to trochę szalone, ale ile mniej kłopotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 11.09.2002 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Zdecydowanie najprościej.Ale ja chcę mieć na zimę stan surowy zamknięty!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 12.09.2002 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Przesada nigdzie nie wskazana!Otworzyć okna na poddaszu na full, na parterze również, z czasowym częściowym przymykaniem (np. w czasie silnych opadów). Będzie przeciąg i wystarczający przepły powietrza-Czy to nie wystarczy? Okna jakoś zabezpieczyć przed samozamykaniem się. Powodzenia- mnie to też wkrótce czeka. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 12.09.2002 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Tad OK!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 W tych radach brakuje jednej bardzo praktycznej do oklejania foliowania ram nie wolno używać byle jakiej taśmy z folii tylko taśmę do farb akrylowych. / Najlepiej zaopatrzyć w tę samą co montażyści okien z firmy gdzie były produkowane okna / poza tym taśmy tej nie zostawia się wiecznie na ramach gdyż znam przypadki zwulkanizowania się taśmy pod wpływem wysokich temperatur na ramie okiennnej około 80 stopni w dni upalne latem na powierzchniach ciemmnych / brąz / lub z powodu niewłaściwej taśmy / klej nieodpowiedani do farb acrylowych / sciągamy zaraz po tuynkowaniu czy malowaniu pomieszczeń.Lecz nie ściągamy tej taśmy przy wysokich temperaturach . W firmie Gebauer z opolskiego gdzie kupowaliśmy okna dostaliśmy instrukcje z ktorych jasno wynika że żadnych prac malarskich czy konserwujących nie wolno wykonywać przy wysokich temperaturach na stolarce okiennnej Nam się udalo załozyliśmy po robotach mokrych dom był wywietrzony i suchy a okna są piękne . poza tym mam pełne gwarancje na okna i montaż.Polecam nie kupujcie wyrobów oknopodobnych bo to za drogo kosztuje a firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 25.09.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Dzięki za te informacje o taśmach. Przyda mi się bardzo. Potwierdzam jednocześnie, że pozostawiona taśma wgryza się w profil PVC lub farbę okna drewnianego - szczególnie jak są kolorowe. Bardzo często spotykam się z tym, że nawet folia ochronna pozostawiana jest na ramach okien po ich zamontowaniu. A na każdej folii jest napisane wyraźnie - zerwać natychmiast po zamontowaniu. Pozostawiona folia jest nie do usunięcia. Kolorowe okna nagrzewają się nawet do 70 stopni. To fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts