Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie LED w salonie.

Recommended Posts

Przyszedł czas na wymianę żyrandola w pokoju 14 m kwadratowych w kawalerce . Wysokość pomieszczenia to 2,55 m . Stary żyrandol miał dwa klawisze włącznika które uruchamiały jedną i dwie żarówki . Podobają mi się plafony LED ze względu na małą wysokość pomieszczenia. I tutaj mam pytanie do was szanowni forumowicze . Ile lumenów powinna mieć lampa na taki pokój ? Oraz czy istnieją lampy LED z dwoma segmentami diód załączanymi osobno ? Wiem że dostępne są w handlu lampy sterowane pilotem z możliwością przyciemniania oświetlenia . Chciałbym jednak wykorzystać drugi klawisz włącznika .

Dla każdego będzie co innego.

Kolega ma taki sam pokój, jak ja. Kupił sobie żyrandol 3000 lm. U mnie jak zapalisz wszystke led na E27 to mam 7600 lm (a jeszcze mam pasek ARGB). ;)

Kuchnia 5 m2 to mam jako główne światło 3550 lm (24W) to na blacie mam 630 lx + paski led na suficie i pod szafkami. Jak wszystko odpalę to na blacie mam 1050 lx.

Nie bierz żyrandoli, gdzie masz światło odbite od sufitu (strata światła) oraz niskiej sprawności (standard to 130 lm/W).

kinkiety nastrojowe lub drugi klawisz ze 1200~2500 lumenów

oświetlenie główne celował w bym w ponad 6k lumenów. 8k też nie było by przesadzone.

Ale co kto lubi. Okazuje się, że wiele ludzi woli takie słabe oświetlenie.

Dlatego operuję ściemniaczem.

Wtedy do 10k lumenów było by perfekcyjnie. Ale to będzie nieco tych Wat.

kinkiety nastrojowe lub drugi klawisz ze 1200~2500 lumenów

oświetlenie główne celował w bym w ponad 6k lumenów. 8k też nie było by przesadzone.

Ale co kto lubi. Okazuje się, że wiele ludzi woli takie słabe oświetlenie.

Dlatego operuję ściemniaczem.

Wtedy do 10k lumenów było by perfekcyjnie. Ale to będzie nieco tych Wat.

Byłoby. Tylko ściemniacz musi być do led (a ciekawe czy lampa obsługuje pracę ze ściemniaczem...