Claudynka 16.07.2024 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca Hej Nurtuje mnie kilka kwestii związanych z prawidłowym montażem wkładu kominkowego ale obecnie jedna najbardziej-kratki wentylacyjne obudowy "kominka" (lufty). Rozumiem, że od dołu jest zasysane powietrze przez luft ale w przypadku kiedy jest rura od DGP i nią powietrze gorące ma opuścić wkład (jest cyrkulacja) to po co w obudowie robić luft "wylotowy" (górny)? Ktoś wytłumaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2024 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca Hej Nurtuje mnie kilka kwestii związanych z prawidłowym montażem wkładu kominkowego ale obecnie jedna najbardziej-kratki wentylacyjne obudowy "kominka" (lufty). Rozumiem, że od dołu jest zasysane powietrze przez luft ale w przypadku kiedy jest rura od DGP i nią powietrze gorące ma opuścić wkład (jest cyrkulacja) to po co w obudowie robić luft "wylotowy" (górny)? Ktoś wytłumaczy? Po to, by podczas awarii zasilania, szlag nie trafił kominka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.07.2024 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca Po to, by podczas awarii zasilania, szlag nie trafił kominka.... miałem na myśli DGP bez zasilania (grawitacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.07.2024 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca DGP robi się z wylotami regulowanymi (np kratki z żaluzją). Przy zamknięciu prawie wszystkich, problem przegrzewania kominka jest aktualny. Trzeba zrobić tak, by wyloty z DGP miały priorytet, a luft w obudowie był jak bezpiecznik....Brak regulacji w wylotach byłby pewna alternatywą obowiązkowej dekompresji obudowy, ale wtedy pozbawiasz się możliwości precyzyjnego ustawienia temperatury w poszczególnych pomieszczeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.07.2024 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca ok nie wziąłem pod uwagę ewentualnego zamknięcia żaluzji w DGP.( o ile się tego używa) Pytam o to gdyż pewna osoba właśnie zrobiła kominek narożny sporych rozmiarów i ma tylko luft dolny a na zdjeciu brak górnego. Ma za to DGP.. Stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts