ewasuw 24.01.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Domek 100m2 (parterowy, z poddaszem nieużytkowym), kubatura 560m3. Gdzies przczytałam że kubatura to pow. do ogrzania. Czy te 560 to dużo czy w normie? Porónałam kilka projektów i takim samym metrażu i każdy ma inną kubature i do tego różnią się one bardzo od 350m3 do 700m3. O co tu chodzi? Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 24.01.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 witam kubatura jak wiadomo to szerokosc pom x dlugość pom X wysokosc, im wieksza kubatura, generalnie kubatura to wszystko co jest do ogrzania, chociaz , im wyzsze pomieszczenie to trudniej ogrzac ( cieple powietrze ucieka dfo gory takie prawa fizyki), i w sumie im wieksza kubatura to wieksze koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 24.01.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Obliczona w projekcie kubatura budynku odnosi sie także do objętości nieogrzewanej przestrzeni nad parterem, objetości ścian itp. Przy powierzchni 100 m2 kubatura do ogrzania to powierzchnia użytkowa X wysokość pomieszczeń, czyli przyjmując wys. pomieszczeń 2,5 - 2,7m kubatura do ogrzania wyniesie 250 - 270 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 24.01.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Moim zdaniem wszystko zależy od projektanta jak przyjmuję kubaturę netto czy brutto (powierzchnię użytkową czy całkowitą). Gdy dzwoniłam do biur projektowych, każdy mówił inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts