Kubczyk85 19.07.2024 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2024 Dzień dobry Chciałem poradzić się Was odnośnie sposobu zabezpieczenia deskowania na dachu oraz warst jakie należy położyć przy ociepleniu nakrokwiowym plyta PIR. Ogólnie rzecz biorąc na dachu będziemy robili deskowanie - deska swierk skandynawski 19mm gruby, na to plyta PIR Recticel 16 na koniec dachówka ceramiczna Orea9. Deski od wewnątrz będę malować lazurą Remmers. I tutaj moje pierwsze pytanie jak zabezpieczyć deski od strony dachu? Zastanawiam się nad bezbarwym impregnatem do drewna budowlanego (v33, vidaron lub Remmers IG-10). Czy to wystarczy, czy deski należy jeszcze czymś zabezpieczyć ? Czy te z wymienionych firm są ok? Drugie pytanie dotyczy warstw (membrana, folia, papa) pod dachówką. Czy jest sens kłaść jakąś membrane między deskowaniem a płytą PIR. Na pewno będziemy kłaść membrane na płytę (PIR, łaty,membrana, kontrlaty, dachówka), ale czy pod płytą również należy coś dać? Będę wdzięczny za jakieś porady. Próbowałem znaleźć coś na forum, niby sporo podobnych tematów, ale jakoś nie udało mi się znaleźć odpowiedzi :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarosw 30.07.2024 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2024 1) W przypadku prac na zewnątrz deski świerkowe należy zabezpieczyć gwoździami lub wkrętami samogwintującymi. Odległość między łącznikami - 30-40 cm Wystarczająca będzie impregnacja V33, Vidaron lub Remmers IG-10. 2) Kolejność warstw: Szalunki Membrana Płyty PIR Membrana na płytach PIR jest obowiązkową warstwą zapobiegającą przedostawaniu się wilgoci do izolacji. Listwy i kontrłaty Dachówki Membrana pomiędzy szalunkiem a płytami PIR: Można zastosować w celu dodatkowej ochrony, ale nie jest to konieczne, jeśli na płytach PIR znajduje się wysokiej jakości membrana. Membrana na płytach PIR: Obowiązkowa. Wszystkie szwy pomiędzy płytami PIR a membranami należy uszczelnić specjalną taśmą, aby zapobiec przenikaniu wilgoci i utracie ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts