Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podłoga jest taka sama, bo deski o długości 1,5 metra są przyklejone do betonu (okazuje się, że podłoga nie musi być na legarach, jeśli chcesz mieć drewno).

Czy bezpośrednio na styropianie? I tak i nie. Na styropianie ułożona była metalowa siatka (z drutu), na niej kable, więc beton, który był wylewany na podłogę wlewał się również pod tę siatkę. Można więc powiedzieć, że styropian jest oddzielony od kabli warstwą betonu o grubości ok. 1 cm.

• 5 weeks później...

Podciągam watek.

albert z drzazgowej napisał:

Podłoga jest taka sama, bo deski o długości 1,5 metra są przyklejone do betonu (okazuje się, że podłoga nie musi być na legarach, jeśli chcesz mieć drewno).

Czy bezpośrednio na styropianie? I tak i nie. Na styropianie ułożona była metalowa siatka (z drutu), na niej kable, więc beton, który był wylewany na podłogę wlewał się również pod tę siatkę. Można więc powiedzieć, że styropian jest oddzielony od kabli warstwą betonu o grubości ok. 1 cm.

a czy te kable nie powinny znajdować się pośrodku wylewki betonowej?

Ten 1 cm wystarczy?

Czy tą wylewkę trzeba koniecznie zazbroić siatką stalową, bo ja chcę do wylewki dodać tylko włókna polipropylenowe?

A gdzieś na tym forum slyszałem, że nie jest wogóle konieczne zbrojenie wylewki.

Kable mogą być pomiędzy warstwami wylewki - jak sądzę zależy to jedynie od decyzji, czy podłogę chcesz wylewać na dwa razy, czy na raz. A drut tu nie zbroi podłogi lecz pomaga zamocować w równych odstępach i utrzymuje kable zalewane betonem (do czegoś i tak trzeba by je przymocować).
No właśnie jest problem w zamocowaniu kabli w środku wylewki.

Zalewanie na raty to chyba nie najlepszy sposób.

Może jakieś inne propozycje?

OTO SPECJALNY DYSTANS DO ZAMOCOWANIA OGRZEWANIA ELEKTRYCHNEGO W JASTRYCHU

http://images21.fotosik.pl/3/8199c622585509c5.jpg

ja mialem juz posadzke

mam wiec odwrocony uklad warstw - analizowalem to i wyszlo ze tracac nieco akumulacyjnosc zyskuje wieksza sterowalnosc

ostatnie proby wyszly calkiem pomyslnie :wink:

ukladalem kable i je zalewalem na raty

na poczatku staralem sie je kleic ale zdecydowanie lepsze efekty dawalo wiazanie sznurkiem :o

ta siatka montazowa na pewno ulatwia montaz - pytanie oczywiscie o stosunek ceny do ulatwienia

tak czy siak robota jest calkiem przyjemna i dosc latwa

A gdzie można kupić taką siatkę i ile kosztuje?

Z czego jest wykonana ta siatka?

z pewnoscia metalowa

wyglada b. podobnie do siatki do posadzki i pewnie taka by sie tez nadala

pytanko bardziej do elektryka - trzeba ja uziemic?

no ale dla mnie to juz tylko teoria na szczescie :lol:

teraz beda mrozy i pojade zobaczyc jak sie sprawoje

napiszcie jakie zastosowaliscie termostaty ???? - ja na razie kupilem auraton 3000, ale drogi i dlatego tylko jeden :cry: