Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT ŁAZIENKA - materiały, porady, zdjęcia, rozwiązania

edusia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Gość Efcia

Moja droga, nie dawaj żadnego - po co? Może i jest "eleganciej", za to dostęp do umywalki utrudniony (wyobraź sobie ... ehm... szybkie mycie pod pachami - niemożliwe jest dobre nachylenie się nad umywalką w blacie).

Mnie przekonała koleżanka, która mając tak osadzoną umywalkę ciągle walczy ze zbierającą się wokół wodą. Z kolei jak dasz blat na wierzch, to zawsze jakiś z przeproszeniem syf zbierze się w zakamarkach od spodu, pod blatem.

Moim zdaniem może to ładnie wygląda, ale raczej niepraktyczne i niehigieniczne. Ja mam uwywalkę f-my Svedbergs osadzoną na specjalnie do niej zaprojektowanej szafce (i tu też, cholera, mankament, bo leje się po bokach szafki i spływa na rancik na dole, gdzie już trochę farba obłazi).

Gdybym robiła jeszcze raz to dałabym umywalkę wiszącą lub na nodze - najprościej, najłatwiej do utrzymania w higienie.

Pozdrawiam, życzę przemyślanych decyzji.

Ewa

Moja droga, nie dawaj żadnego - po co? Może i jest "eleganciej", za to dostęp do umywalki utrudniony (wyobraź sobie ... ehm... szybkie mycie pod pachami - niemożliwe jest dobre nachylenie się nad umywalką w blacie).

Ewa

Próbowałam sobie wyobrazic to nachylanie nad umywalką - nie da się - walę glową o lustro :lol: Wolę jednak celu umycia się wziąć prysznic :D

My mamy duzą umywalkę obudowaną szafką i płytkami, płytki spore, więc z tymi fugami nie ma jakiegos specjalnego problemu. Gdybysmy mieli więcej kasy, pewnie też zdecydowalibysmy się na blat kamienny. Pamiętajcie, że na takich blatach łatwo zrobić bardzo trudno usuwalne plamy np. wodą kolońską czy perfumami :D

ja tez mam blat z duzych plytek i fuge syntetyczna. Zadnego problemu i naprawde dobrze to wyglada.

Nigdy wiecej umywalki wiszacej czy na nodze! Pryska sie wokol, nie ma jak zagospodarowac miejsca pod spodem, a wyglada po prostu... zwyczajnie.

Widzialam tez u kogos blat drewniany olejowany chyba. re-we-la-cja!

Ja chcę blat drewniany, nie wiem tylko jeszcze czy go zaolejować, czy też lakierować. Niby lakierowanie starczy na dłużej, ale póżniejsze szlifowanie i lakierowanie na nowo będzie bardziej pracochłonne niż wcieranie oleju...

Wannę też mam zamiar obudować drewnem 8)

Pozdrowienia

• 1 year później...

Z czego macie zrobiony blat/y w łazience? Myślałam o corianie, ale nawet jego tańsze odpowiedniki są bardzo drogie. Dwa razy droższe od granitu. Granit mi się podoba, może się zdecydujemy. Ale tak naprawdę to nie wiem z czego jeszcze mogą być blaty w łazience? Podzielcie się wiedzą:)

Dzięki,

hej,może być drewno (najlepiej egzotyczne,lub np. olejowany dąb),szkło (piękne,ale niepraktyczne),płyta zabezpieczona płynną folią i wyłożona glazurą lub mozaiką,kamienny konglomerat (drożyzna :-? ),niedrogi polski marmur (np. beżowe "bolechowice"),ostatecznie blat z mdf,ale żeby obrzeże było z Corianu i dobre zabezpieczenie na zakończeniach i obrzeżach.

• 3 months później...
Podoba mi się blat pod umywalki w łazience, taki od ściany do ściany. Nie trzeba wtedy żadnych półeczek, wszystko sie zmieści. Ale jaki materiał najlepiej wybrać? Ładnie i niedrogo powinny wypaść płytki ceramiczne na stelażu z płyty, czy ktoś myślał o takim rozwiązaniu? Poradźcie proszę bo za chwilę robimy łazienki a ja sie zastanawiam czy nie będę przeklinała czyszczenia fug w takim kafelkowym blacie?