ELA i WICEK 24.01.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Prosimy o pomoc. Chcemy w tym roku osiągnąć stan zero naszego Kraba. Ile to może kosztować? Fundamenty - ławy z betonu żwirowego kl. B-15. Ściany fundamentowe z betonu klasy B-15 . Dodatkowo ocieplone styropianem gr. 12 cm i oblicowane cegłą pełną 6,5 cm. Ławy fundamentowe 70x 30, długość ław 46,5 mb. Ściany fundamentowe gr 25 cm. Długość ścian 48,7m, wysokość 2,3. Powierzchnia ścian fundamentowych 112mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotofox 24.01.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 witajcie!mam zamiar w maju zaczac kraba 3.moze z czasem pomieniamy sie informacjami.Na dzisiaj nie wiem zbyt wiele.Jutro mam dostać projekt z Archetonu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 24.01.2005 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Budowniczowie Krabów łączcie się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Prosimy o pomoc. Chcemy w tym roku osiągnąć stan zero naszego Kraba. Ile to może kosztować? Witajcie, Popatrzylem na Waszego Kraba 3 w necie i mam pytanie, czy bedziecie realizowac budowe swego Kraba zgodnie z projektem tzn. piwnica tylko pod polowa domu ?? Jesli polowa to drogo wyjdzie ............. Moze dla porownania podam przyblizone koszty jakie ja ponioslem budujac dom o podobnych wymiarach: lawa 60x30 dlugosc ok 61mb B15 z gruchy sciany piwnicy wysokosci ok 2,8 m: - zewnetrzne 3 warstwowe bloczek M6-24 cm, styro 10 cm, bloczek M6 12 cm - ok. 45mb - nosna M6 -24 cm - ok 12 mb Strop teriva ok 11mx12m B20 z gruchy Dwa kominy Drenaz dookola budynku (obmiar fundamentow +1-1,5m), rura fi100, folia kubelkowa, zwir przy scianie do poziomu gruntu na szerokosc ok. 30 cm. Materialy ok. 35k pln + robocizna ok. 10k pln Materialy z VAT'em, robocizna bez VAT, Dolny Slask. Macie wiecej pytan, poprosze o skonkretyzowanie Pzdr BODO'wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 26.01.2005 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 BODO'wy dziękujemy za odpowiedź. Piwnice zamierzamy budować pod całym domem. W naszym projekcie jest strop płytowy, żelbetowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotofox 27.01.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A dlaczego pod połowa ma byc drogo?Czy taniej jest zrobic piwnice pod całym domem?Bede budował na stoku,na szerokosci budynku mam 1,5m róznicy wysokości.Ciagle jestem przed adaptacja projektu,wiec niby wszystko moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A dlaczego pod połowa ma byc drogo?Czy taniej jest zrobic piwnice pod całym domem?Bede budował na stoku,na szerokosci budynku mam 1,5m róznicy wysokości.Ciagle jestem przed adaptacja projektu,wiec niby wszystko moge No jesli na stoku ...... Wszystko zalezy od warunkow lokalnych, technologii, ekipy.... Warto policzyc koszt obu rozwiazan. Jesli mamy plaska dzialke koszt wyjdzie bardzo podobny jesli zrobimy piwnice pod polowa, lub na calosci. Koszt izolacji, fundamentu schodkowego+scian, robocizny (duzo pitolenia ze wzgledu na duza dokladnosc ect.) Dodatkowym kosztem jest wykonczenie scian i podlog, oraz pozniejsze utrzymanie - eksploatacja. Ja mam sklon okolo 1 m na szerokosci budynku i zrobilem piwnice pod caloscia. Glownym powodem bylo "proste" budowanie, a z wyliczen wychodzilo ze bedzie to bardzo podobnie kosztowalo jak realizacja piwnicy pod polowa. Pzdr BODO'wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 27.01.2005 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Nasza decyzja o budowie piwnic pod całością wzięła się stąd, że budujący znajomi doradzali podobnie jak BODO'wy. Pomieszczeń (w podziemiach ) więcej, a koszt niewiele większy. Nasza działka jest prościuteńka, gorzej z dojazdem, ale to już inna ( bardzo kosztowna) bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotofox 27.01.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A ja dotychczas nie zastanawiałem sie nad podpiwniczeniem całości.Ale chyba zaczne!Moze rzeczywiscie warto!Tylko metrów mi chyba przyrosnie ponad potrzeby.Dzieci już wybyły,a dla mnie i zony to juz chyba sam krab bez podpiwniczenia miał starczyc,górka dołozyła połowe podpiwniczenia,teraz wy chcecie dołożyc druga.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 27.01.2005 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Właśnie przeczytała to moja sąsiadka i poddała świetny pomysł na zagospodarowanie piwnic: sala bilardowa i sauna, co decyduje o sensie całej budowy. A tak serio, o piwnicach warto pomyśleć. Budowniczowie Krabów łączcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotofox 28.01.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 ogladałem ostatnio piwnice u znajomego....kurde,kafelki,duperelki...wykonczenie niewiele gorsze niż góry...to przeciez tez kasa x metry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 ogladałem ostatnio piwnice u znajomego....kurde,kafelki,duperelki...wykonczenie niewiele gorsze niż góry...to przeciez tez kasa x metry... Jak napisalem - wszystko trzeba policzyc, a i standard wykonczenia potrafi zmienic koncowa sume wielkorotnie. Sa gresy z koncowek nawet po 10 pln/m2, sa i po 150 i wiecej ( roznica w cenie przy 100 m2 podlogi 14k pln) U mnie bedzie tynk cementowo-wapienny na scianie, na podlodze dachowka karpiowka - wiem ze glupio brzmi . Koszt relatywnie niewielki, a jesli ktos lubi rustykalny klimat to micha sie sama smieje. Pzdr BODO'wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.01.2005 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 BODO'wy -gratulować pomysłu, dopiero za drugim czytaniem zrozumiałam, o co chodzi z tą dachówką mąż mnie oświecił. Na jakim etapie budowy jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.01.2005 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 BODO'wy -gratulować pomysłu, dopiero za drugim czytaniem zrozumiałam, o co chodzi z tą dachówką mąż mnie oświecił. Na jakim etapie budowy jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.01.2005 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 BODO'wy -gratulować pomysłu, dopiero za drugim czytaniem zrozumiałam, o co chodzi z tą dachówką, mąż mnie oświecił. Na jakim etapie budowy jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.01.2005 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 BODO'wy - gratulować pomysłu, dopiero za drugim czytaniem zrozumiałam, o co chodzi z tą dachówką, mąż mnie oświecił. Na jakim etapie budowy jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.01.2005 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 BODO'wy -gratulować pomysłu, dopiero za drugim czytaniem zrozumiałam, o co chodzi z tą dachówką, mąż mnie oświecił. Na jakim etapie budowy jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 28.01.2005 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 z tą ilością odpowiedzi to błąd, chyba moja znajomość komputera jest jeszcze słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Na jakim etapie budowy jesteś? Stan zero - czyli w moim przypadku strop nad piwnica Pzdr BODO'wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA i WICEK 31.01.2005 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Gratulujemy stanu zero i troszkę zazdrościmy. Niech się twoje mury pną wysoko. Niech osiągną szczyty. My chwilowo zejdziemy do podziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts