Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztują piwnice Kraba 3 ?

ELA i WICEK

Recommended Posts

Prosimy o pomoc. Chcemy w tym roku osiągnąć stan zero naszego Kraba. Ile to może kosztować?

Fundamenty - ławy z betonu żwirowego kl. B-15.

Ściany fundamentowe z betonu klasy B-15 . Dodatkowo ocieplone styropianem gr. 12 cm i oblicowane cegłą pełną 6,5 cm.

Ławy fundamentowe 70x 30, długość ław 46,5 mb.

Ściany fundamentowe gr 25 cm.

Długość ścian 48,7m, wysokość 2,3.

Powierzchnia ścian fundamentowych 112mkw.

8) :wink: :wink:

Prosimy o pomoc. Chcemy w tym roku osiągnąć stan zero naszego Kraba. Ile to może kosztować?

8) :wink: :wink:

Witajcie,

Popatrzylem na Waszego Kraba 3 w necie i mam pytanie, czy bedziecie realizowac budowe swego Kraba zgodnie z projektem tzn. piwnica tylko pod polowa domu ??

Jesli polowa to drogo wyjdzie .............

Moze dla porownania podam przyblizone koszty jakie ja ponioslem budujac dom o podobnych wymiarach:

lawa 60x30 dlugosc ok 61mb B15 z gruchy

sciany piwnicy wysokosci ok 2,8 m:

- zewnetrzne 3 warstwowe bloczek M6-24 cm, styro 10 cm, bloczek M6 12 cm - ok. 45mb

- nosna M6 -24 cm - ok 12 mb

Strop teriva ok 11mx12m B20 z gruchy

Dwa kominy

Drenaz dookola budynku (obmiar fundamentow +1-1,5m), rura fi100, folia kubelkowa, zwir przy scianie do poziomu gruntu na szerokosc ok. 30 cm.

Materialy ok. 35k pln + robocizna ok. 10k pln

Materialy z VAT'em, robocizna bez VAT, Dolny Slask.

Macie wiecej pytan, poprosze o skonkretyzowanie :)

Pzdr

BODO'wy

A dlaczego pod połowa ma byc drogo?Czy taniej jest zrobic piwnice pod całym domem?Bede budował na stoku,na szerokosci budynku mam 1,5m róznicy wysokości.Ciagle jestem przed adaptacja projektu,wiec niby wszystko moge :D

No jesli na stoku :)......

Wszystko zalezy od warunkow lokalnych, technologii, ekipy....

Warto policzyc koszt obu rozwiazan. Jesli mamy plaska dzialke koszt wyjdzie bardzo podobny jesli zrobimy piwnice pod polowa, lub na calosci. Koszt izolacji, fundamentu schodkowego+scian, robocizny (duzo pitolenia ze wzgledu na duza dokladnosc ect.) Dodatkowym kosztem jest wykonczenie scian i podlog, oraz pozniejsze utrzymanie - eksploatacja.

Ja mam sklon okolo 1 m na szerokosci budynku i zrobilem piwnice pod caloscia. Glownym powodem bylo "proste" budowanie, a z wyliczen wychodzilo ze bedzie to bardzo podobnie kosztowalo jak realizacja piwnicy pod polowa.

Pzdr

BODO'wy

A ja dotychczas nie zastanawiałem sie nad podpiwniczeniem całości.Ale chyba zaczne!Moze rzeczywiscie warto!Tylko metrów mi chyba przyrosnie ponad potrzeby.Dzieci już wybyły,a dla mnie i zony to juz chyba sam krab bez podpiwniczenia miał starczyc,górka dołozyła połowe podpiwniczenia,teraz wy chcecie dołożyc druga.... :D

ogladałem ostatnio piwnice u znajomego....kurde,kafelki,duperelki...wykonczenie niewiele gorsze niż góry...to przeciez tez kasa x metry...

Jak napisalem - wszystko trzeba policzyc, a i standard wykonczenia potrafi zmienic koncowa sume wielkorotnie. Sa gresy z koncowek nawet po 10 pln/m2, sa i po 150 i wiecej ( roznica w cenie przy 100 m2 podlogi 14k pln)

U mnie bedzie tynk cementowo-wapienny na scianie, na podlodze dachowka karpiowka - wiem ze glupio brzmi :). Koszt relatywnie niewielki, a jesli ktos lubi rustykalny klimat to micha sie sama smieje.

Pzdr

BODO'wy