Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy !!!

KARO1

Recommended Posts

Witam,

Chciałabym abyście pomogli rozwiązać mój spór z mężem na temat podłogi. Na parterze naszego domku jest otwarta przestrzeć czyli połączne przedpokój, kuchnia i klatka schodowa. Wszędzie chcemy położyć gres. Nasze zdania są podzielone jeśli chodzi o technikę ułozenia. To znaczy mój mąż chce wszędzie ułożyć jednakowo ja natomiast chciałabym w kuchni ułożyć kwadratowe 40X40 płytki w karo, w klatce schodowej metodą typu "kopnięta płytka" tez 40X40 (mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi) a w przedpokoju prostokąty 30X60 obok siebie.

Wszystkie płytki jednakowego koloru. Cała podłoga ma być beżowo - brązowa. Proszę powiedzcie jak Wy macie zrobione lub jak planujecie zrobić. Wydaje mi sie ze polozenie płytek jednakowo wszędzie byłoby zbyt monotonnie.

Pomóżcie

[/img]

Z drugiej strony, jeśli płytki będą położone w inny sposób, to będziesz musiałą wymyśleć między nimi jakieś połączenia...

Ja chyba położyłbym jeden format w jeden sposób, tylko gdzieniegdzie rozbił płaszczyzną jakąś kontrastującą płytką. W 2 formaty i 3 rodzaje ułożenia raczej bym nie wchodził...

Pozdrawiam

T.

ja tez mam na parterze otwarta przestrzeń, u nas jest położony wszędzie w karo a w salonie, gdzie jest taki aneks wypoczynkowy jest ułozony taki wielki prostokąt na prosto, bardzo ładnie to wyglada. Polecam :)

Aha u nas nie ma specjlanych połaczeń, u nas jest zywkła fuga, ale jesli chodzi o gres to moze układacie bez fug.?

Ułożenie płytek w karo daje efekt szerszej optycznie powierzchni – dobrze by był na całości . Rozbiłabym jego monotonię ułożeniem „dywaniku” tylko z dekoracyjnych węższych tworząc obramowanie a wewnątrz położyłabym np. prostokątne układając je na przemian ( na zakładkę ) – w miejscu reprezentacyjnym , np.: na środku salonu lub w części gdzie się znajduje jadalnia . Ten sam element możesz powtórzyć w kuchni i przedpokoju - takie ułożenie udające dywaniki . Jeśli uważasz , że to za dużo – zrób tylko w salonie .

Pozdrawiam słonecznie

Narysuj sobie i zastanów czy Ci pasuje. Ja się nie chcę wypowiadać co ładniejsze - to Tobie ma się podobać - i kropka.

Sam mam wszędzie (na całym parterze - poza kuchnią) takie same płytki 40x40 ułożone tak samo. O jakoś tak to wygląda:

http://www.fuw.edu.pl/~jbogusz/small-2.jpg

(kliknięcie na obrazek powiększy go)

Pozdrawiam

My kupiliśmy 60m2 płytki gresowej 33x33 - 2/3 brązu i 1/3 beżu. Wszystko z falowanymi brzegami. To wszystko zostanie ułożone w salonie, jadalni, kuchni i korytarzach. Wszystko w "karo", z tym, że w salonie i na korytarzach przewaga brązu, kuchnia i jadalnia przewaga beżu. Miało być bez dywaników układanych w środku, ale chyba tak będzie ładniej.

Hej!

Uważam, że w karo, to najlepszy pomysł. Najlepiej wygląda, jeśli płytki mamy w dwóch lub max w trzech odcieniach.

Przykładowy sposób kładzenia: jedna jasna, dookoła ciemniejsza i dalej jasne.

Jeśli z karo będziesz chciała przejść na wzór prosty, to trzeba będzie przeciąć płytkę wzdłuż przekątnej i dostaniesz ostrą krawędź. Z reguły płytki zakończone są delikatnym promieniem. Na otwartej przestrzeni różnicę napewno będzie widać. Co innego będzie jeśli położysz płytki z panelami, wtedy kładziesz listwę przejściową (np. w kształcie litery S) i nie martwisz się przejęciem.

Osobiście połozyłbym trochę paneli ,bo są cieplejsze niż płytki, ale to rzecz gustu. Jeśli nie chcesz mieć monotoni, to polecam dwa kolory.

U siebie w korytarzu mam płytki z jednego wzoru (marmurek w odcieniu brązowo szarym), a wokół jednej płytki właśnie ozdobny gres z imitacją kwiatów - wygląda super.

Acha - na tym kolorze płytek nie widać piasku ! - wszyscy goście zwracali na to uwagę, że nie brudzi się (nikt nie czuje się skrępowany wchodząc w brudnych butach).

Więc Karo połórz płytki w karo!

pozdrawiam

Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Dzięki Wam chyba juz podjęłam decyzję.

Ułożę płytki w holu i klatce schodowej w jedankowy wzór. Będzie to gres polerowany koloru kawa z mlekiem. Żeby urozmaicić monotonię i jednocześnie zapowiedzieć parkiet w salonie dam podłożune pasy brązowego, matowego gresu tylko w holu. W wykuszu dookoła stołu tuż przy ścianach dam pionowe pasy brązowego matowego gresu (takie promienie0 W kuchni ułoże w karo- naprzemiennie płytka jasna błyszczaca i płytka brązowa matowa.

Co o tym myślicie????

wg mnie mąż ma rację - jednolity sposób ułożenia płytek da wrażenie większej przestrzeni.

Poza tym dla mnie zawsze im prościej,tym lepiej :) Jeśli już pasy,to powinny być ułożone wg dobrze przemyślanej koncepcji - trzeba zrobić projekt na rzucie :)