.wide 28.07.2024 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca Cześć, Spora ilość betonu wokół obrzeży sprawiła, że trawa kiepsko przy nich rośnie w nasłonecznionych miejscach. Ponieważ położyliśmy kolejne metry obrzeża palisadowego, chciałbym poprawić ten stan rzeczy i pomyślałem o izolacji jak dla fundamentów, zanim je obsypię ziemią. Czy sprawdzony będzie jedynie (?) Dysperbit jako grunt + Izohan WM, czy można prościej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszakk 29.07.2024 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 15 godzin temu, .wide napisał: Czy sprawdzony będzie jedynie (?) Dysperbit jako grunt + Izohan WM, czy można prościej? To jest prosta izolacja. NIe wiem co można prościej? Może izolacja mineralna (szlam cementowy) - jako grunt wystarczy zmoczyć wodą palisadę. Ale taką izolację musisz najpierw rozrobić z wodą, proszek się pyli (jak cement) i ogólnie kilka ładnych chwil to trwa zanim zacznie się łączyć, a za to WM jest już praktycznie gotowy w wiaderku, tylko przemieszać kilka sekund. Ale co ma hydroizolacja do słabo rosnącej trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.wide 30.07.2024 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca Pisząc prościej miałem na myśli coś jednoskładnikowego bez gruntowania. Pojedynczy produkt, który powinien zdać egzamin dla tej aplikacji. Mam podejrzenia, że betonowe palisady wchłaniają wilgoć z ziemi i wysuszają ją nagrzewając się na słońcu. Pomyślałem, że hydroizolacja pomoże. ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszakk 31.07.2024 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 14 godzin temu, .wide napisał: Pisząc prościej miałem na myśli coś jednoskładnikowego bez gruntowania. Pojedynczy produkt, który powinien zdać egzamin dla tej aplikacji. Mam podejrzenia, że betonowe palisady wchłaniają wilgoć z ziemi i wysuszają ją nagrzewając się na słońcu. Pomyślałem, że hydroizolacja pomoże. ? Pozdrawiam WM jest jednoskładnikowy właśnie (są też izolacje bitumiczne dwuskładnikowe np. WM2K), a gruntowanie to oddzielny etap dotyczący przygotowania podłoża. Niezależnie co użyjesz, przygotować podłoże i tak musisz w jakiś sposób - zawsze to dodatkowa robota. Jak pisałem, jeśli użyjesz izolacji cementowej to podłoże wystarczy zmoczyć i chwilę później (powierzchnia ma być lekko wilgotna, nie ociekać wodą) nanosisz masę. Plus taki, że nie płacisz za dodatkowy produkt do gruntowania, który musi dodatkowo czekać na wyschnięcie, więc skracasz sobie czas wykonania. Ale izolację cementową musisz najpierw solidnie wymieszać (nie zapomnieć przemieszać dwukrotnie) proszek z wodą (lub zamiast wody ze specjalną żywicą jeśli to szlam dwuskładnikowy). Po czym taką mieszankę trzeba zużyć w całości w ściśle określonym czasie np. w 1h. Ale za to WM jednoskładnikowy użyjesz tyle ile użyjesz, a resztę możesz ponownie zamknąć szczelnie w wiaderku i użyć następnego dnia. Jeśli palisady są wykonane porządnie, z klasowego wibrowanego betonu to podciągają kapilarnie niewiele wilgoci z gruntu (więc hydroizolacja ich to trochę przerost formy, no ewentualnie warto jeśli są częścią bardzo reprezentacyjnego tarasu czy ogrodzenia). Problem jest sam beton jako taki, który mocno się nagrzewa i długo oddaje ciepło, do tego mniejsza warstwa żyznej ziemi przy palisadzie, więc rośliny mają trudniej. Jedyne wyjście to częściej nawadniać i ewentualnie dołożyć kompostu, żeby użyźnić glebę w tym miejscu by dłużej trzymała wilgoć. Albo zamiast trawy posadzić coś mniej obsługowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts