Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa dłuższych rys na ścianie

kotwbutach

Recommended Posts

Hej, chciałem się poradzić w jaki sposób podejść do napraw pęknięć/rys na ścianach lub sufitach. Pewnie wynikają z osiadania bloku bo jest to dość nowy blok.

Z tego co zgłębiłem temat należałoby:

1. Powiększyć te rysy

2. Zagruntować

3. I teraz tak najlepiej byłoby wypełnić gipsem szpachlowym, wkleić (no właśnie co) przy raczej delikatnych rysach - fizelina?, potem to poprawić na drugi raz delikatnie

4. Użyć jakiejś gotowej gładzi 

5. Wyszlifować

6. Zagruntować ponownie

7. Pomalować

Zastanawiam się tylko czy przy długich ale wcale nie głębokich rysach używać fizeliny ? Czy te miejsca napraw po pomalowaniu nie będą się odróżniały od innych miejsc nie naprawianych?

Na co zwrócić uwagę? A może wcale nie jest tu potrzebny gips tylko w ogóle zacząć od gładzi i w to wtopić fizeline (zły pomysł?)

Dziękuję za wszelkie porady i sugestie

Pozdrawiam

Pytanie o przyczynę pęknięć i rys. Czy wynikają one z naprężeń w konstrukcji budynku ("osiadanie") czy to rysy skurczowe tynku. Czy jeśli tynk zostanie zmoczony to widać więcej rys?

Jeśli to nowy budynek i nowe tynki to takie rysy skurczowe są efektem zbyt szybkiego wysychania lub ogólnie braku ich pielęgnacji. Ale już nie powinny się pojawiać, więc wystarczy je powiększyć i wypełnić tym samym produktem z czego są tynki, bez żadnej fizeliny, etc. Można malować dowolną farbą.

Jeśli to wina pracy budynku to rysy będą się odnawiać i fizelina średnio tu pomoże. Lepiej byłoby zastosować na całą ścianę wysokoelastyczną farbę mostkującą rysy. Większosć farb z takimi własnościami to farby elewacyjne, należy więc dokładnie wczytać się w KT danej farby, że jest z przeznaczeniem również do wnętrz, więc nie zawiera substancji biobójczych.

Czy jak zmoczony to powstaje więcej rys? - Będę miał możliwość sprawdzić dopiero za miesiąc.

Zacząłem czytać trochę bo tym grunt tynku ale mam wątpliwość czy to się u mnie sprawdzi - tak jak to pokazywali na filmikach to raczej się nadaje do takich mikro rys. A tu są trochę mocniejsze te pekniecia/rysy. Nie wiem jak to do końca określić żebym był dobrze zrozumiany.

Jest to mieszkanie do którego się wprowadzam i te rysy/pekniecia to jest stan zastany więc podejrzewam że są one spowodane osiadaniem bloku

Chyba że jest jakieś pośrednie rozwiązanie które warto rozważyć? Bo obawiam się że gips + fizelina + jeszcze na to gładż to może być trochę za dużo na takie mniejsze pekniecia i to może być widoczne po malowaniu

Kwestia podstawowa to przyczyny powstawania spękań żeby dobrać najtrwalszy sposób naprawy/zamaskowania. Trzeba byłoby też dłużej poobserować czy rysy się powiększają/rozszerzają, czy pojawiają się nowe.

Fizelina sprawdza się w płytach KG, gdzie łatwo jest wyfrezować miejsce na taśmę (albo nawet są płyty z fabrycznie gotowym miejscem dla taśmy) więc po szpachlowaniu są niewidoczne, a szczeliny między płytami są proste. Gdy to tynk pęka to fizelina nie spełni swojej roli. Jeśli już to kleić gładką tapetę z włókna szklanego na całą ścianę między narożnikami i pomalować ją farbą jak resztę ścian.