KasiaS 24.01.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 i się zstanawiam... bo jest napisane "art 59 a własciwy organ przeprowadza na wezwanie inwestora obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej zgodnie z ustaleniami i warunkami okreslonymi w pozwoleniu na budowę" czy to oznacza że w momencie złożenia przeze mnie kompletu dokumetów do odbioru budynku jest to jednoznaczne z tym i ż pojawi się u mnie kontrola ? Bo wydawało mi sięże czytałam na forum iż kontrole nie są obowiązkowe i trzeba mieć "pecha" aby taka kontrola się pojawiła to jak to jest - przyjadą na 100% czy niekoniecznie ? pozdrawiamkasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 24.01.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Mój kierownik budowy powiedział, że przy odbiorze częściowym robią kontrolę, a przy odbiorze całkowitym nie. Złożyłam dokumenty i nie mówili mi, czy będzie kontrola czy nie. Zapytali tylko czy przyjadę po dokumenty sama, czy mają odesłać pocztą. Wygląda na to, że nie wybierają się do mnie - zwłaszcza, że właśnie zasypało drogi.Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 24.01.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Mój kierownik budowy powiedział, że przy odbiorze częściowym robią kontrolę, a przy odbiorze całkowitym nie. Złożyłam dokumenty i nie mówili mi, czy będzie kontrola czy nie. Zapytali tylko czy przyjadę po dokumenty sama, czy mają odesłać pocztą. Wygląda na to, że nie wybierają się do mnie - zwłaszcza, że właśnie zasypało drogi.Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 25.01.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 witam budynki mieszkalne jednorodzinne z całą pewnościa nie podlegaja obowiązkowej kontroli z art. 59. użytkowanie otrzymuje sie na podstawie skompletowanych dokumentów (wszystkie wyszczególnione są w art. 57). częściowe użytkowanie niestety wymaga kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 25.01.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Zgadzam się z Aneską na budynki mieszkalne jednorodzinne wymagane jest jedynie zgłoszenie o zakończeniu budowy i jeśli właściwy organ w termnie 21 dni nie wniesie sprzeciwu w drodze decyzji można przystąpić do użtykowania. Art. 54 Prawo Budowlane Zaś uzyskanie pozwolenia na użytkowanie jest nałożone wtedy gdy chcemy częściowy odbiór lub nastąpiło istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę. Wtedy kontrola jest obowiązkowa. Art. 49, 51,55,57 Prawo Budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS 25.01.2005 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 dzięki, mam jeszcze pytanie. Co w przpadku gdy sa u mnie odstępstwa od projektu, nie zgłoszę że takowe są a kontrola przyjedzie i je stwierdzi. Bo przecież można zaryzykować - jeżeli ktoś pozmieniał w projekcie wg swojego uznania ( u mnie trzy rzeczy wyszły niestety dopiero podaczas budowy i to techniczno - rodzinne) i kontrola nie przyjedzie to ok, ale co jeżeli przyjedzie (niestety mam zmieniony kąt nachylenia dachu o ok 8stopni i przesunięty komin) - więc z tego co wyczytałam to są istone odstęstwa od projektu. Czy mamy udać się do architekta i mam nam nanieść już dokonane zmiany ? czy to jedynie wystarczy ? i dopiero z takimi naniesionymi zmianami oddać dom ? Jak to wygląda teraz już po uknczeniu budowy ? pozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 13.01.2008 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 dzięki, mam jeszcze pytanie. Co w przpadku gdy sa u mnie odstępstwa od projektu, nie zgłoszę że takowe są a kontrola przyjedzie i je stwierdzi. [...]niestety mam zmieniony kąt nachylenia dachu o ok 8stopni i przesunięty komin) - więc z tego co wyczytałam to są istone odstęstwa od projektu. Czy mamy udać się do architekta i mam nam nanieść już dokonane zmiany ? czy to jedynie wystarczy ? i dopiero z takimi naniesionymi zmianami oddać dom ? Jak to wygląda teraz już po uknczeniu budowy ? Stara wiadomość, ale teraz już na pewno jesteś dawno po całej akcji, jak to wyglądało, jak ostatecznie to rozwiązaliście? My też mamy zmienione położenie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.01.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 A czy nie lepiej wziąć architekta aby ponanosił zmniany na projekt i złożyć o zmianę w pozwoleniu na budowę. Koszt niewielki a można spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 witam budynki mieszkalne jednorodzinne z całą pewnościa nie podlegaja obowiązkowej kontroli z art. 59. użytkowanie otrzymuje sie na podstawie skompletowanych dokumentów (wszystkie wyszczególnione są w art. 57). częściowe użytkowanie niestety wymaga kontroli Ta osoba ma racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 14.01.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 witam budynki mieszkalne jednorodzinne z całą pewnościa nie podlegaja obowiązkowej kontroli z art. 59. użytkowanie otrzymuje sie na podstawie skompletowanych dokumentów (wszystkie wyszczególnione są w art. 57). częściowe użytkowanie niestety wymaga kontroli Ta osoba ma racje. To jeszcze zapytam: kiedy muszę zgłosić częściowe użytkowanie? Przejrzałem ten DzU ale nie znalazłem. Czy niewykończenie piętra/brak instalacji wodnej/elektrycznej - oznacza częściowe użytkowanie, czy to może "grubsze" niedoróbki (część budynku, brak stropu nad piętrem itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 14.01.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ... kiedy muszę zgłosić częściowe użytkowanie? wtedy gdy będziesz chciał do niego przystąpić... dokumenty do zgromadzenia: patrz art. 57 ust. 1 ...a nadzór po kontroli zdecyduje, czy dopuści do użytkowania tę część czegoś co chcesz do użytkowania oddać, czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 14.01.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ... kiedy muszę zgłosić częściowe użytkowanie? wtedy gdy będziesz chciał do niego przystąpić... Dobre. Pytałem, bo nie wiem, myślałem, że zgłasza się odbiór całości albo częściowy - jeszcze nie jestem na tym etapie - trafiłem na wątek więc od razu zapytałem. Czyli to jest tak, że zgłaszam odbiór - i wtedy, przychodzi kontrola i decyduje czy odbiór jest całkowity czy częściowy? dokumenty do zgromadzenia: patrz art. 57 ust. 1 Dzięki, znalazłem, zapisałem. ...a nadzór po kontroli zdecyduje, czy dopuści do użytkowania tę część czegoś co chcesz do użytkowania oddać, czy nie Parter - ma być wykończony, piętro - bez instalacji, tynków... Tylko okna, ocieplony sufit, wyprowadzone końcówki zasilania i wod-kan. Pewnie, że to wyjdzie drożej i potem remont w zamieszkanym domu. Ale niestety: czas i pieniądze dyktują takie rozwiązanie. Jak rozumiem piętro po prostu nie zostanie przyjęte do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.01.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jestem swiezo po odbiorze .Zawiozlam dokumenty.Nikt o nic nie pytal , a juz na pewno by nie mial ochoty jezdzic sprawdzac co i jak.Ponoc jezdza tylko wtedy , kiedy zyczliwi dzialaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.01.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 freetask, generalnie z częściowym (szczególnie budynków jednorodzinnych) to jest tak, że musisz mieć zrobione prawie wszystko i zebrane te same dokumenty, jak przy całościowym. z odbiorem parteru nie powinieneś mieć kłopotu o ile kontrola wykaże, czyużytkowanie dołu będzie bezpieczne i czy nie będzie kolidowało z trwającą budową na pietrze. najgorzej jest z zebraniem dokumentów, bo przy całościówce niektóre będziesz musiał powtórzyć, jeśli minie ich ważność. tak więc sprawa z częściowym jest trochę płynna ale do przejścia z tego co opisujesz, powinno być ok. ale, jak pisałam wcześniej - kontrola zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majuniaa 24.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Podzielcie sie prosze informacjami jak w waszym przypadku wygladal odbiór budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 21.04.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 w pozwoleniu na budowe mamy budynek jednorodzinny i budynek gospodarczy. Czy mozemy zrobic odbior czesciowy domu bez budynku gospodarczego? Czy wtedy tez bedzie kontrola ze PINB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 21.04.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 myślę, że nie powinnaś mieć problemu.teoretycznie PINB powinien przyjechać na kontrolę. chociaż nie jest to obiekt objęty obowiązkową kontrolą. jednak w przypadku częściowego wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na użytkowanie. mogą więc przyjechać, a mogą tez zrobić odbiór tylko i wyłącznie na podstawie zgromadzonych dokumentów. po prostu zapytaj się u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 22.04.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 teoria a praktyka...uf.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 09.10.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Jestem swiezo po odbiorze . Zawiozlam dokumenty. Nikt o nic nie pytal , a juz na pewno by nie mial ochoty jezdzic sprawdzac co i jak. Ponoc jezdza tylko wtedy , kiedy zyczliwi dzialaja. i co dalej jak budynek odebrali ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 09.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Jestem swiezo po odbiorze . Zawiozlam dokumenty. Nikt o nic nie pytal , a juz na pewno by nie mial ochoty jezdzic sprawdzac co i jak. Ponoc jezdza tylko wtedy , kiedy zyczliwi dzialaja. i co dalej jak budynek odebrali ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts