Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blat kuchenny, wosk OSMO


RJD2

Recommended Posts

Dzień dobry,

będziemy montować w kuchni blat dębowy. Stolarz w kwestii olejów preferuje tylko Osmo twardy wosk. I teraz moja zagwozdka.

Jako, że ten wosk jest dosyć drogi martwi mnie nakładanie w późniejszym czasie kolejnych warstw.

 - Co jaki czas trzeba powtarzać operacje olejowania/woskowania tym akurat specyfikiem?

 - Czy tak samo jak w przypadku zwykłego oleju wystarczy przejechać papierem przez nałożeniem warstwy "odświeżającej" po miesiącach użytkowania? Czy będzie to bardziej czasochłonne zdzieranie grubszej warstwy?

 - Czy nie lepiej zabezpieczyć jednak zamiast Osmo olejem (np. wyczytałem, że jest bardzo dobry: olej tungowy marki Borma Wachs).

Macie jakieś doświadczenie w sprawie wosku Osmo? Jak w praktyce to wygląda?

Dziękuję!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...