Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien aluminiowych

Recommended Posts

Muszę wymienić dwa okna balkonowe pcv w domu (220 cm szerokie na 245cm wysokie) że względu na ciągłe problemy z nimi i odkształcone profile. Wybrałem nowe okna w aluminium jednak mam wątpliwości co do ich montażu. Firma upiera się na montaż na elementach z ocynkowanych blach i śrub. Mi się to nie podoba, bo przecież ocynk/stał + aluminium to pewna korozja. Czy takie okna z aluminium powinno się  montować na blachach i śrubach że stali nierdzewnej czy to ja szukam sobie problemu?

Nie spotkałem specjalnych wymagań materiałowych do montażu aluminium. Inna sprawa że się w tym nie specjalizuję. 

Za to producenci drzwi do swoich ościeżnic w najlepszym wypadku dają zwykłe kotwy stalowe. 

Ps. A tak z ciekowości: ile lat wytrzymały balkony plastikowe? i co za producent zrobił je z gwarancją?  

Te okna balkonowe robił vetrex. Oba mają dodatkowo ruchomy słupek. Produkcja 02/2016r. Montaż 03/2016r. Nie mam zupełnie do nich pretensji, bo sytuacja była taka, ze murarz spartolił wysokość i zamiast 235cm zrobił prawie 10cm więcej, a ja jakieś okno musiałem wstawić. Dystrybutor informował mnie, że te 245cm to za dużo i że będą z tego problemy. Do tego przez jeden jest wyjście na taras i ciągle wszyscy tłuką tymi oknami.

4 godziny temu, domino34 napisał:

Te okna balkonowe robił vetrex. Oba mają dodatkowo ruchomy słupek. Produkcja 02/2016r. Montaż 03/2016r. Nie mam zupełnie do nich pretensji, bo sytuacja była taka, ze murarz spartolił wysokość i zamiast 235cm zrobił prawie 10cm więcej, a ja jakieś okno musiałem wstawić. Dystrybutor informował mnie, że te 245cm to za dużo i że będą z tego problemy. Do tego przez jeden jest wyjście na taras i ciągle wszyscy tłuką tymi oknami.

No tak, jak to mawia kolega IVO  - każda gwarancja kiedyś się kończy. Serwis z fabryki był u Ciebie pewnie nie raz?