Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Oświetlenie salonu w mieszkaniu

Tissol

Recommended Posts

Chciałem zasięgnąć waszej rady - w mieszkaniu mam kwadratowy salon ~25m2, za poprzednich właścicieli był oświetlony sporym żyrandolem, który już zdjąłem. Czy odpowiednio duży plafon skutecznie oświetli całe pomieszczenie? Nie chodzi mi o żadne upiększenia ani sterowanie pilotem czy inne takie dodatki, ma być prosto, jasno i w miarę energooszczędnie. Dzięki.

Edited by Tissol

Ile i jakie żarówki (moc, tradycyjne czy LED)  przelicz to na lumeny, nawet orientacyjnie.  Jak masz lumeny to wiesz czego szukac.  Znając życie nie powinno być mniej lumenów.  Plafony widziałem w LM czy C takie średnicy 50 (mało!) czy 80cm .  Na opakowaniu zawsze jest podany strumień swiatła=lumeny.

Trudno coś doradzić, nie wiedząc jaki masz charakter mebli i ogólnie urządzenia wnętrza.

Najlepiej oświetlają oprawy na ledy GU10, równomiernie rozłożone na powierzchni sufitu. Niestety trzeba do nich prowadzić nowe przewody. Do kostki po starym żyrandolu można podłączyć oprawę typu listwa z "reflektorkami" na ledowe żarówki GU10, wycelowanymi w różne punkty pokoju, w zależności od potrzeb. Coś takiego:

https://www.skapiec.pl/site/cat/2956/comp/917537692?utm_source=css&utm_medium=organic

Są też podobne dłuższe lub krótsze i kwadratowe albo okrągłe, z 3-4 oprawami. Raczej bym unikał lamp, w których źródło światła stanowi ich integralną część. Jak padnie wymienna GU10, to nie wyrzucasz całej lampy, tylko kupujesz za kilka, góra kilkanaście złotych nową i wymieniasz.