Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt papierologii w urzędach

Piotrusiek

Recommended Posts

Witam

Czy możecie mi powiedzieć jakiego rzędu potrzebne są pieniądze na wszystkie uzgodnienia aż do otrzymania pozwolenia na budowę?

Sytuacja jest następująca, mam upatrzoną śliczną działkę 8) , ale gotówki mam na styk :oops: . Na dzień dobry notariusz, potem urzędy - i tutaj zaczynają się schody, ile pieniądzy to kosztuje? Z dostawców mediów tylko wodociągi (stawki już znam projekt 1000-1500, opłata za przyłącze 2000, wcinka 800 i przyłącze 40pln/m :evil: )) i energetyka (tutaj wydaje mi się, że ryczałtowo coś w okolicy 2kpln, ale nie sprawdzałem), co z resztą? wypis i wyrys, mapki, geodeta no i oczywiscie koszt projektu domu (ok. 2-3kpln). Możecie mnie oświecić w tej kwestii? A i w sumie ważna sprawa - czy wszystkie sprawy są płatne z góry w trakcie załatwiania, czy przy realizacji - prąd, woda.

Ile czasu ważne są takie dokumenty? Mogę wszystko załatwić w tym roku, a rozpocząć inwestycję wiosną 2006?

Niby mam jeszcze wariant innej działki, wtedy pozostaje mi w kieszeni 20kpln na rozruch inwestycji, ale tamta działka zawróciła mi trochę w głowie :oops: .

Pozdrawiam

Piotr

ZUD w projektach ważny 3 lata, pozwolenia na budowę 2 lata, ale zawsze możesz zgłosić rozpoczecie budowy, pobrać dziennik i wystarczy np. wpis geodety że dokonał wytyczenia budynku.

Na przyłącza nie potrzeba pozwolenia, ważne coby terminu ZUDu nie przeoczyć ( i danych z mediami ).

Co do pozostałych.... to wolny rynek i tylko ważne żeby na partaczy nie trafić !

Pozdro

J

Coś dużo masz zapłacić za tą wodę. Ja rozpoczęłam budowę, ale wody jeszcze nie płaciłam. Mam tylko zgodę na przyłączenie (nic się nie płaci). Projekt około 500zł (najlepiej aby ten robił który wykona przyłącze- tak jest w moim przypadku), wykonanie przyłączenia 1000-1200zł.

-mapki w urzędzie katastralnym po 30 zł. w zależności ile ich jest potrzebne (ja brałam 5szt- potrzebowałam jeszcze sąsiadów)

- projekt 1500-2000zł

- mapka do celów projektowych około 500zł

- plan zagospodarowania działki i wszystkie uzgodnienia około 1200zł

- zmiany projektowe jak są około 800zł

- warunki przyłączenia energii elektrycznej około 1600zł

- skrzynka elektryczne około 1500

Napisałam jak to wyglądało w moim przypadku.

Ja jeszcze robiłam 2 odwierty geologiczne 400zł.

Powodzenia