Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co Was motywuje do podjęcia decyzji o budowie...?

Startuję z budową, bo...  

139 użytkowników zagłosowało

1. 1. Startuję z budową, bo...

Recommended Posts

Zaznaczyłam opcję 2, bo dla mnie najważniejszy jest jednak kontakt z naturą. Mieszkałam kiedyś przez 3 lata w lesie, nad jeziorem i mimo, że od powrotu do miasta minęło już 12 lat to ciągle tęsnię do takiego życia. Narazie szukam działki, ale to już pierwszy krok do własnego domku.

(no może taki maluteńki... :roll: ale czuję że jestem gotowa na każdy następny)

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Mamusia" mnie zmobilizowała, ale ta druga, przyszywana, zwana potocznie teściową :x więc nic nie zaznaczyłem w ankiecie. Trza było pomyśleć o swoim, by nie stać zbyt często w kolejce do WC, by niepłacić za kogoś rachunków itd. A poza tym fajnie jest se po działce połazić z młotkiem w ręku :D , albo traktorkiem do koszenia trawy pojeździć po kretowiskach :lol: :lol: :lol:

Nic mnie tak nie motywuje do budowy własnego mieszkania jak - w dowolnej formie - kontakt z administracją mojej spółdzielni mieszkaniowej!!!!!!!!!!!

Gdy mi słabnie motywacja - to tylko się z nimi kontaktuję, np. dzwonie, albo oni przynoszą mi nowy czynsz lub wydają jakieś kolejne idiotyczne zarządzenie.

• 3 weeks później...

Zaznaczylam ogrodek.

Od jakiegos czasu marze o grzebaniu w ziemi, to pewnie odezwaly sie geny babki, ktora cale dnie potrafila siedziec w ogrodzie.

Poza tym potrzebuje przestrzeni dla siebie i miejsca do wybiegania dla psa i dzieci.

I chce moc obejsc swoj dom dookola. Jak obejsc mieszkanie na drugim pietrze :D :wink:

• 2 months później...
Nie wiem czy taka ankieta już była, ale jeśli nie, to proszę o odpowiedzi...(z przymrużeniem oka :wink: )

PS. Miało być:"...sikają pod oknami", ale tak jak jest, też jest nieźle :lol:

Mieszkam w 3 pok 60m2 w bloku. Jest nas teraz 2+1...

nooo... +rybiki i trenujący je pająk Zenon spod szafki w łazience :lol:

Niby dość miejsca, ale... nowe mieszkania nieco większe (gdyby miało nas być 2+2+pies) kosztują relatywnie duuuużo i na Śląsku jest ich mały wybór. Druga sprawa to frustrujący brak miejsc parkingowych pod blokiem (Wojna trwa! :wink: ).

Kiedyś mieszkałem 2+2+2psy w 45m2 3 pok i było ok, teraz nam ciasno w 60m2... rosną potrzeby...

a mnie najbardziej motywuje moja administacja :evil: i nie dlatego że są tam jacys niesympatyczni urzednicy,nie, tylko dlatego, ze co miesiac DOSŁOWNIE CO MIESIAC albo nawet częściej ktos przychodzi cos spisywać w moim mieszkaniu: licznik wody, gazu, wymina tych dziwnych urzadzeń na kaloryferach, sprawdzanie wentylacji i nie wiem co jeszcze (ale zawsze wymyślą coś żeby koniecznie wejść do mojego mieszkania). Oczywiscie wszysko odbywa sie w godzinach pracy administracji, dla mnie kompletenie nierealnych!!! Mam dosyć, nie moge się ciągle zwalniać z pracy!!!!!! nie mogą sie wszyscy na raz umowić i przyjść wszytko sobie spisać , zmierzyc i co im sie podoba???!!!! I to mnie najbardziej motywuje - następna karteczka w drzwiach, ze był jakiś pan cos tam spisać a mnie nie bylo i on mi teraz grozi a wręcz żąda, żebym nastepnego dnia była w godzinach takich a takich :o . Uffff napisałam. :cry:

A ja nie rozpocząłbym chyba budowy, gdybym wiedział ile mnie nerwów

i czasu (nie mówiąc o pieniądzach) będzie kosztowała "papierologia"....

Buduję się w Pruszkowie, a już kilka osób (min. architekt, kierownik budowy) twierdzili, że z taką biurokracją jeszcze się nie spotkali... : :-?

Chociaż może jak już zamieszkam, to mi przejdzie? :D

Wojtek

A mnie zmobilizowała...Starość!! ( ok.40 lat) Mieszkanie w bloku było fajne jak dzieciątko byłe małe... :D :D Ilość obowiązków i rozłożenie w czasie doprowadzały do kompletnego braku czasu wolnego... Obecnie pachole podrosło, coraz częściej żyje swoim , prywatnym życiem , nie mając czasu dla rodzicieli?? :evil: :oops: :evil: Na wypoczynek też nie reflektuje!!!! Trzeba BUDOWAĆ ... Aby mieć o czym myśleć, gdzie poczytać książeczkę, znajomych zaprosić , w karty pograć...Czyli....Dom wybudować I połączyć przyjemne z pożytecznym... :D :D

Nie wiem czy taka ankieta już była, ale jeśli nie, to proszę o odpowiedzi...(z przymrużeniem oka :wink: )

PS. Miało być:"...sikają pod oknami", ale tak jak jest, też jest nieźle :lol:

:) zaznaczyłem odp 4, chociaż w części to też będą odp 1 i 3.

...kurcze każdy z nas ma z 1000 powodów aby sie wybudować. :lol: