rafhi 06.08.2024 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Witam mam pytanie do forumowiczów przymierzam się do rozbiórki części ściany konstrukcyjnej (24 cm gazobeton kl600) jak na zał. zdjęciu - zakres prac na ok 3 m (całkowita długość tej ściany 9m) Pytanie brzmi do bardziej doświadczonych czy mogę tak swobodnie tę ścianę wyburzyć czy ewentualnie trzeba by było dać jakąś stalową belkę po długości na wzmocnienie ? Charakterystyka domu dom piętrowy (2 żelbetowe stropy pełne, dolny z wieńcem opuszczany na 6-8 cm bodajże) nad ta ścianą stoi taka sama ściana odgradzająca pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.08.2024 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Nie możesz tak sobie wyburzyć ściany nośnej. Belka stalowa to też może być za mało. Trzeba zebrać obciążenia, policzyć belkę stalową, sprawdzić nośność pozostałych części tej ściany nośnej, sprawdzić nośność fundamentów. Trzeba wykonać projekt konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.08.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 4 godziny temu, rafhi napisał: Witam mam pytanie do forumowiczów przymierzam się do rozbiórki części ściany konstrukcyjnej (24 cm gazobeton kl600) jak na zał. zdjęciu - zakres prac na ok 3 m (całkowita długość tej ściany 9m) Pytanie brzmi do bardziej doświadczonych czy mogę tak swobodnie tę ścianę wyburzyć czy ewentualnie trzeba by było dać jakąś stalową belkę po długości na wzmocnienie ? Charakterystyka domu dom piętrowy (2 żelbetowe stropy pełne, dolny z wieńcem opuszczany na 6-8 cm bodajże) nad ta ścianą stoi taka sama ściana odgradzająca pokoje. Po pierwsze primo to z tym pytaniem do jakieś konstruktora/architekta a po drugie primo wg mnie nie będzie to łatwo i tanio wykonać no i licz się z demolką podczas przebudowy. Na tej ścianie opiera się strop więc trzeba zachować dużo ostrożności aby nie doszło do jakieś tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2024 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Jak wyżej już napisano ot tak nie możesz tego wyburzyć. Projekt to absolutne minimum, zgodnie z prawem to do projektu potrzbne pozwolenie, naruszasz konstrukcję budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts