Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę sam obsadzić parapet wewn. Czytalem sporo, ale... help

jaro71

Recommended Posts

• 2 months później...
mam pytanie co do tego klinowania parapetu. czy robi się to od wewnštrz budynku czy od zewnętrznej strony. co� mi nie wychodzi... jak zaklinowałem od wewnętrznej strony to spadek parapetu szedł mio w kierunku okna, a nie podłogi. I tak sobie pomy�lalłem, że gdyby klinować z drugiej strony to byłoby lepiej ale tam mam już założone zewnętrzne parapety. Jak to zrobić?

Czy ktoś mógłby wyjaśnić sprawe tego podklinowania parapetów ?

Z tego co zrozumiałam podklinowujemy od środka budynku,pod parapetem -aby docisnąć go do ościeżnicy ( aby przenosił ciężar okna).

Tylko co z tym spadkiem.Wydaje mi sie ,ze będzie tak jak pisze adam153- spadek parapetu uzyskamy w kierunku okna a nie na zewnątrz.

Może jakies fotki poglądowe -plizzz

• 2 weeks później...

Witam,

Mamy zakupione parapety z konglomeratu , chcielibyśmy je samodzielnie osadzić jednak brakuje nam na ten temat wiedzy. Oto moje pytania:

1. Okna oparte są na trzech drewnianych klinach tak jak na zdjęciu– czy te kliny należy usunąć?

http://img15.imageshack.us/img15/470/pict6768k.jpg

2. Czy aby na pewno parapety z konglomeratu montuje się na piance?

W jednym z artykułów w Budujemy dom nr 7-8.2007 jest napisane „ Parapety z konglomeratu przytwierdza się do oczyszczonej i wyrównanej płaszczyzny wnęki okiennej za pomocą zaprawy klejowej-najlepiej szybkowiążącej. Pianka montażowa może uszkodzić parapet.”

3. Z której strony okna należy zrobić podklinowanie parapetu (od wewnątrz czy zewnątrz domu) ?

Pozdrawiam

Aśka

• 2 years później...
  • 2 months później...