Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich !

Mam pytanie do wszystkich, którzy już mają przyłącze energetyczne. O jaką moc występowaliście do zakładu energetycznego tzn ile kW ?:roll: Pytam bo mam zasadnicze rozbieżności w opisniach - wg projektanta na dom 2-rodzinny z 2 kuchniami el., i zasilaniem wielu innych urządzeń (np sauny) wystarczy 18 kW. Wg opinii wykonawcy - definitywnie 30 kW gdyż przy 18-tce może nie wystarczyć mocy kiedy właczy się równolegle kilka urządzeń. :evil: I tak to jest - fachowcy debatują a biedny inwestor posrodku ogłupiały :o :)

Urządzeń el. faktycznie w nowoczesnym domu dużo i przybywa (także tych co potrzebują trochę mocy) - może jakaś szlifierka np w garażu ? :) :) :) :o :roll:

Gdyby ktoś miał info (Rydzu - może Ty coć wiesz - ostatnio pisałeś o obwodach zatem tematy elektryczne na czasie :lol: ) bardzo prosze o poradę :D [/b]

https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/

Każde mieszkanie w bloku, gdzie ludzie mają też mnóstwo urządzeń elektrycznych zasilane jest tylko moca 4kW. Obecnie w nowym dużym domu (jeszcze nie zamieszkałym) mamy podłączony trójfazowy prąd o mocy 4 kW(w porywach może mieć 6). Używamy wszelkich narzędzi łącznie ze spawarką ,pilarką, małą betoniarkę itp, świeci się co najmniej kilka żarówek zwykłych o mocy 100W i 200W, czajnik elektr.,radio, piec ,elektrozawory itd. W ciągu roku może ze 2 razy wywaliło bezpieczniki. Przy mocy 18kW będziesz płacić miesięcznie ok. 60,- zł stałych opłat a nigdy wszystkie urządzenia nie są podłączone jednocześnie. Kilkuminutowe przeciązenie nie jest niebezpieczne. Taka moc jest potrzebna, gdy używa się kuchenki elektrycznej i bojlerów do podgrzewania wody, elektr. ogrzewanie itp. Zapotrzebowanie mocy powinno liczyć się nie tylko według ilości zainstalowanych urządzeń, ale także z uwzględnieniem liczby ludzi. Jedna osoba z reguly używa jednego urządzenia, poza pracowitymi paniami domu, które wstawiają niemal jednocześnie przlkę, zmywarkę, żelazko, czajnik na herbatę i piekarnik z plackiem.
https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/#findComment-520255

ok. rozumiem, że Twoim zdaniem 18 kW to aż nadto :) nadmienię, że u mnie bedzie 6 osób, w tym 4 dorosłe (jak mówilem dom 2-rodzinny). A jak to jest z tymi opłatami ? Wiem, że poczatkowa (przylączeniowa ?) zależy od zamówionej mocy - czy potem stała (przesyłowa ?) także ? Ktoś mi opowiadał, że nie ma żadnej róznicy w opłatach stałych później czy się ma 18 czy 30 kW ..... :o :wink:
https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/#findComment-520258

Te 18kW to minimum (bez podgrzewaczy przepływowych), nie musisz się spieszyć z zamawianiem większej mocy, bo teoretycznie możesz zwiększyć zapotrzebowanie jeśli zajdzie taka potrzeba. Ale będzie to związane z dodatkowymi kosztami (wymiana zabezpieczeń), być może przekrosowanie obwodów.

Nie wiem jak Pyrce może wystarczyć 4kW, przy takiej mocy powinnaś mieć zabezpieczenie 6A :cry: i wszystkie urządzenia oprócz światła powinny Ci wywalać to zabezpieczenie. Co innego w bloku, tam cała moc przypada na 1 fazę i zabezpieczenie przedlicznikowe jest zwykle 20A, a na wrażliwych obwodach 16A. Chyba, że też masz tylko 1 fazę.

Oprócz opłaty instalacyjnej na czas budowy dostajesz inną taryfę, a po oddaniu budynku do użytkowania inną. Taryfa budowlana jest niekorzystna, bo zawiera wysoki udział opłaty stałej zależnej od zamówionej mocy, natomiast w taryfie zwykłej ten składnik jest już minimalny.

https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/#findComment-520265

Z wczesniejszych dyskusji (a byla juz chyba nawet ankieta na ten temat) wynikalo ze moc 15 KW jest w zupelnosci wystarczajaca dla "normalnego" domu czyli nie ogrzewanego pradem i nie majaecego duzych (18-21 KW)przeplywowych ogrzewaczy itp rzeczy. A 30 KW to juz chyba jednak lekka przesada chyba ze planujesz w domu warszatat z 5 spawarkami lub mały tartak.
https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/#findComment-520381

Po pierwsze - dla uzytkownika nieistotna jest moc zamówiona ale wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych. Zabezpieczenia przedlicznikowe produkowane są jedynie o określonych wielkościach ( 20A, 25 A, 32 A, 40 A, 63A itd). Zabezpieczenie 25A wystąpi przy mocy zapotrzebowanej 14,5 kW jak i 17,2 kW. A opłata przyłączeniowa i później opłaty za moc podczas budowy będą się różniły. Warto więc dobierać moc mimimalną do danych zabezpieczeń.

Po drugie - na czas budowy wystarczy w zupełności zabezpieczenie 25 A (a wtedy płacąc za prad płacimy także za moc zamówioną).

Po trzecie - zawsze można podwyższyć moc zamówioną. Należy jedynie dopłacić opłatę dla Zakładu Energetycznego ( główny składnik kosztów) i wymienić bezpieczniki za ok 30 zł. Instalacja nie powinna wymagać zmian.

Po czwarte - uważam że 18 kW powinno wystarczyć. Policz główne odbiory które w krańcowym przypadku mogą pracować jednocześnie przez okres dłuższy niż 1 godzinę. - kuchnia elektryczna po 3 fajerki + piekarnki ( 8 kW), 2 lodówki (2x 0, 2 kW), oświetlenie (20 x 0, 1 kW), odkurzacz 1 kW, żelazko 1 kW. Daje to razem 12,4 kW. Jeśli jeszcze w międzyczasie włączy się na 10 minut czajnik elektryczny, grzejnik zmywarki itp to zabezpieczenia to spokojnie zniosą. Bezpieczniki i całą instalację można przez pewien czas przeciążać bez szkody. A moim zdaniem takie duże obciążenie wystąpi jedynie gdy zacznie przygotowywać się jakieś większe przyjecie w domu. Inaczej byłoby, gdyby zainstalować jeszcze przepływowe podgrzewacze wody o dużej mocy. Chociaż z praktyki wiem, że przy zabezpieczeniach 32 A da się nalać wannę wody z podgrzewacza 21 kW przy normalnie działającym dużym domu i oborze na wsi ( w oborze pracuje jednocześnie silnik elektryczny 10 kW). Daje to obciążenie chwilowe (15 min) przekraczające 30 kW przy zabezpieczeniach dobranych dla mocy 18 kW.

https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/#findComment-520435

Po pierwsze - dla uzytkownika nieistotna jest moc zamówiona ale wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych. Zabezpieczenia przedlicznikowe produkowane są jedynie o określonych wielkościach ( 20A, 25 A, 32 A, 40 A, 63A itd). Zabezpieczenie 25A wystąpi przy mocy zapotrzebowanej 14,5 kW jak i 17,2 kW. A opłata przyłączeniowa i później opłaty za moc podczas budowy będą się różniły. Warto więc dobierać moc mimimalną do danych zabezpieczeń.

Po drugie - na czas budowy wystarczy w zupełności zabezpieczenie 25 A (a wtedy płacąc za prad płacimy także za moc zamówioną).

Po trzecie - zawsze można podwyższyć moc zamówioną. Należy jedynie dopłacić opłatę dla Zakładu Energetycznego ( główny składnik kosztów) i wymienić bezpieczniki za ok 30 zł. Instalacja nie powinna wymagać zmian.

Po czwarte - uważam że 18 kW powinno wystarczyć. Policz główne odbiory które w krańcowym przypadku mogą pracować jednocześnie przez okres dłuższy niż 1 godzinę. - kuchnia elektryczna po 3 fajerki + piekarnki ( 8 kW), 2 lodówki (2x 0, 2 kW), oświetlenie (20 x 0, 1 kW), odkurzacz 1 kW, żelazko 1 kW. Daje to razem 12,4 kW. Jeśli jeszcze w międzyczasie włączy się na 10 minut czajnik elektryczny, grzejnik zmywarki itp to zabezpieczenia to spokojnie zniosą. Bezpieczniki i całą instalację można przez pewien czas przeciążać bez szkody. A moim zdaniem takie duże obciążenie wystąpi jedynie gdy zacznie przygotowywać się jakieś większe przyjecie w domu. Inaczej byłoby, gdyby zainstalować jeszcze przepływowe podgrzewacze wody o dużej mocy. Chociaż z praktyki wiem, że przy zabezpieczeniach 32 A da się nalać wannę wody z podgrzewacza 21 kW przy normalnie działającym dużym domu i oborze na wsi ( w oborze pracuje jednocześnie silnik elektryczny 10 kW). Daje to obciążenie chwilowe (15 min) przekraczające 30 kW przy zabezpieczeniach dobranych dla mocy 18 kW.

W miom ZE nie można sobie dowolnie dobrać mocy, płaci się za moc maksymalną przy danym, zabezpieczeniu. Wymiana bezpieczników przy przejściu na inną taryfę kosztuje 80zł.

Twoje doświadczenia z krótkotrwałym przeciążeniem sieci są obiecujące, ale trudno mi je potwierdzić. Zagotowanie wody w czajniku 2kW na kempingu przy zabezpieczeniu 6A (6A*230V = 1.38kW czyli przekroczenie tylko o 50% w czasie do 2 minut) udawało mi się tylko czasami i to na raty. Zmieniłem czajnik na 900W. Włączenie spawarki pobierającej prąd 18A przy zabezpieczeniu 10A, też mi się nie udało, wywalało natychmiast zabezpieczenia B10 w mojej skrzynce i i C10 przed licznikiem.

Myślę, że stare zabezpieczenia miały inną łagodniejszą charakterystykę niż te, które są produkowane teraz.

https://forum.murator.pl/topic/28174-ile-kw-mocy-na-dom-2-rodzinny/#findComment-520658