THORIN 24.01.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Witam wszystkich ! Mam pytanie do wszystkich, którzy już mają przyłącze energetyczne. O jaką moc występowaliście do zakładu energetycznego tzn ile kW ? Pytam bo mam zasadnicze rozbieżności w opisniach - wg projektanta na dom 2-rodzinny z 2 kuchniami el., i zasilaniem wielu innych urządzeń (np sauny) wystarczy 18 kW. Wg opinii wykonawcy - definitywnie 30 kW gdyż przy 18-tce może nie wystarczyć mocy kiedy właczy się równolegle kilka urządzeń. I tak to jest - fachowcy debatują a biedny inwestor posrodku ogłupiały Urządzeń el. faktycznie w nowoczesnym domu dużo i przybywa (także tych co potrzebują trochę mocy) - może jakaś szlifierka np w garażu ? Gdyby ktoś miał info (Rydzu - może Ty coć wiesz - ostatnio pisałeś o obwodach zatem tematy elektryczne na czasie ) bardzo prosze o poradę [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 24.01.2005 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Każde mieszkanie w bloku, gdzie ludzie mają też mnóstwo urządzeń elektrycznych zasilane jest tylko moca 4kW. Obecnie w nowym dużym domu (jeszcze nie zamieszkałym) mamy podłączony trójfazowy prąd o mocy 4 kW(w porywach może mieć 6). Używamy wszelkich narzędzi łącznie ze spawarką ,pilarką, małą betoniarkę itp, świeci się co najmniej kilka żarówek zwykłych o mocy 100W i 200W, czajnik elektr.,radio, piec ,elektrozawory itd. W ciągu roku może ze 2 razy wywaliło bezpieczniki. Przy mocy 18kW będziesz płacić miesięcznie ok. 60,- zł stałych opłat a nigdy wszystkie urządzenia nie są podłączone jednocześnie. Kilkuminutowe przeciązenie nie jest niebezpieczne. Taka moc jest potrzebna, gdy używa się kuchenki elektrycznej i bojlerów do podgrzewania wody, elektr. ogrzewanie itp. Zapotrzebowanie mocy powinno liczyć się nie tylko według ilości zainstalowanych urządzeń, ale także z uwzględnieniem liczby ludzi. Jedna osoba z reguly używa jednego urządzenia, poza pracowitymi paniami domu, które wstawiają niemal jednocześnie przlkę, zmywarkę, żelazko, czajnik na herbatę i piekarnik z plackiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 25.01.2005 00:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 ok. rozumiem, że Twoim zdaniem 18 kW to aż nadto nadmienię, że u mnie bedzie 6 osób, w tym 4 dorosłe (jak mówilem dom 2-rodzinny). A jak to jest z tymi opłatami ? Wiem, że poczatkowa (przylączeniowa ?) zależy od zamówionej mocy - czy potem stała (przesyłowa ?) także ? Ktoś mi opowiadał, że nie ma żadnej róznicy w opłatach stałych później czy się ma 18 czy 30 kW ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 25.01.2005 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Na pewno masz w domu jakiś rachunek za prąd , to go dokładnie obejrzyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 25.01.2005 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Te 18kW to minimum (bez podgrzewaczy przepływowych), nie musisz się spieszyć z zamawianiem większej mocy, bo teoretycznie możesz zwiększyć zapotrzebowanie jeśli zajdzie taka potrzeba. Ale będzie to związane z dodatkowymi kosztami (wymiana zabezpieczeń), być może przekrosowanie obwodów. Nie wiem jak Pyrce może wystarczyć 4kW, przy takiej mocy powinnaś mieć zabezpieczenie 6A i wszystkie urządzenia oprócz światła powinny Ci wywalać to zabezpieczenie. Co innego w bloku, tam cała moc przypada na 1 fazę i zabezpieczenie przedlicznikowe jest zwykle 20A, a na wrażliwych obwodach 16A. Chyba, że też masz tylko 1 fazę. Oprócz opłaty instalacyjnej na czas budowy dostajesz inną taryfę, a po oddaniu budynku do użytkowania inną. Taryfa budowlana jest niekorzystna, bo zawiera wysoki udział opłaty stałej zależnej od zamówionej mocy, natomiast w taryfie zwykłej ten składnik jest już minimalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 25.01.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Z wczesniejszych dyskusji (a byla juz chyba nawet ankieta na ten temat) wynikalo ze moc 15 KW jest w zupelnosci wystarczajaca dla "normalnego" domu czyli nie ogrzewanego pradem i nie majaecego duzych (18-21 KW)przeplywowych ogrzewaczy itp rzeczy. A 30 KW to juz chyba jednak lekka przesada chyba ze planujesz w domu warszatat z 5 spawarkami lub mały tartak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 25.01.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Po pierwsze - dla uzytkownika nieistotna jest moc zamówiona ale wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych. Zabezpieczenia przedlicznikowe produkowane są jedynie o określonych wielkościach ( 20A, 25 A, 32 A, 40 A, 63A itd). Zabezpieczenie 25A wystąpi przy mocy zapotrzebowanej 14,5 kW jak i 17,2 kW. A opłata przyłączeniowa i później opłaty za moc podczas budowy będą się różniły. Warto więc dobierać moc mimimalną do danych zabezpieczeń.Po drugie - na czas budowy wystarczy w zupełności zabezpieczenie 25 A (a wtedy płacąc za prad płacimy także za moc zamówioną).Po trzecie - zawsze można podwyższyć moc zamówioną. Należy jedynie dopłacić opłatę dla Zakładu Energetycznego ( główny składnik kosztów) i wymienić bezpieczniki za ok 30 zł. Instalacja nie powinna wymagać zmian.Po czwarte - uważam że 18 kW powinno wystarczyć. Policz główne odbiory które w krańcowym przypadku mogą pracować jednocześnie przez okres dłuższy niż 1 godzinę. - kuchnia elektryczna po 3 fajerki + piekarnki ( 8 kW), 2 lodówki (2x 0, 2 kW), oświetlenie (20 x 0, 1 kW), odkurzacz 1 kW, żelazko 1 kW. Daje to razem 12,4 kW. Jeśli jeszcze w międzyczasie włączy się na 10 minut czajnik elektryczny, grzejnik zmywarki itp to zabezpieczenia to spokojnie zniosą. Bezpieczniki i całą instalację można przez pewien czas przeciążać bez szkody. A moim zdaniem takie duże obciążenie wystąpi jedynie gdy zacznie przygotowywać się jakieś większe przyjecie w domu. Inaczej byłoby, gdyby zainstalować jeszcze przepływowe podgrzewacze wody o dużej mocy. Chociaż z praktyki wiem, że przy zabezpieczeniach 32 A da się nalać wannę wody z podgrzewacza 21 kW przy normalnie działającym dużym domu i oborze na wsi ( w oborze pracuje jednocześnie silnik elektryczny 10 kW). Daje to obciążenie chwilowe (15 min) przekraczające 30 kW przy zabezpieczeniach dobranych dla mocy 18 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 25.01.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 A ja na 2rodzinny mam 11 KW i zabezpiec zenie przedlicz. 20 ANa razie nie zwiększam .Podczas budowy ( betoniarka +piła +inne) nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 25.01.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Po pierwsze - dla uzytkownika nieistotna jest moc zamówiona ale wielkość zabezpieczeń przedlicznikowych. Zabezpieczenia przedlicznikowe produkowane są jedynie o określonych wielkościach ( 20A, 25 A, 32 A, 40 A, 63A itd). Zabezpieczenie 25A wystąpi przy mocy zapotrzebowanej 14,5 kW jak i 17,2 kW. A opłata przyłączeniowa i później opłaty za moc podczas budowy będą się różniły. Warto więc dobierać moc mimimalną do danych zabezpieczeń. Po drugie - na czas budowy wystarczy w zupełności zabezpieczenie 25 A (a wtedy płacąc za prad płacimy także za moc zamówioną). Po trzecie - zawsze można podwyższyć moc zamówioną. Należy jedynie dopłacić opłatę dla Zakładu Energetycznego ( główny składnik kosztów) i wymienić bezpieczniki za ok 30 zł. Instalacja nie powinna wymagać zmian. Po czwarte - uważam że 18 kW powinno wystarczyć. Policz główne odbiory które w krańcowym przypadku mogą pracować jednocześnie przez okres dłuższy niż 1 godzinę. - kuchnia elektryczna po 3 fajerki + piekarnki ( 8 kW), 2 lodówki (2x 0, 2 kW), oświetlenie (20 x 0, 1 kW), odkurzacz 1 kW, żelazko 1 kW. Daje to razem 12,4 kW. Jeśli jeszcze w międzyczasie włączy się na 10 minut czajnik elektryczny, grzejnik zmywarki itp to zabezpieczenia to spokojnie zniosą. Bezpieczniki i całą instalację można przez pewien czas przeciążać bez szkody. A moim zdaniem takie duże obciążenie wystąpi jedynie gdy zacznie przygotowywać się jakieś większe przyjecie w domu. Inaczej byłoby, gdyby zainstalować jeszcze przepływowe podgrzewacze wody o dużej mocy. Chociaż z praktyki wiem, że przy zabezpieczeniach 32 A da się nalać wannę wody z podgrzewacza 21 kW przy normalnie działającym dużym domu i oborze na wsi ( w oborze pracuje jednocześnie silnik elektryczny 10 kW). Daje to obciążenie chwilowe (15 min) przekraczające 30 kW przy zabezpieczeniach dobranych dla mocy 18 kW. W miom ZE nie można sobie dowolnie dobrać mocy, płaci się za moc maksymalną przy danym, zabezpieczeniu. Wymiana bezpieczników przy przejściu na inną taryfę kosztuje 80zł. Twoje doświadczenia z krótkotrwałym przeciążeniem sieci są obiecujące, ale trudno mi je potwierdzić. Zagotowanie wody w czajniku 2kW na kempingu przy zabezpieczeniu 6A (6A*230V = 1.38kW czyli przekroczenie tylko o 50% w czasie do 2 minut) udawało mi się tylko czasami i to na raty. Zmieniłem czajnik na 900W. Włączenie spawarki pobierającej prąd 18A przy zabezpieczeniu 10A, też mi się nie udało, wywalało natychmiast zabezpieczenia B10 w mojej skrzynce i i C10 przed licznikiem. Myślę, że stare zabezpieczenia miały inną łagodniejszą charakterystykę niż te, które są produkowane teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
THORIN 25.01.2005 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 No tak - zatem 18 kW wystarczy i nie ma o czym mówić. Jak mi staną moje spawarki to zwiększę A poważnie: zebrałem dodatkowe opinie - raczej w tym samym tonie dzięki wszystkim i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts