Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w wykopie pomocy!!!

cyryl70

Recommended Posts

Po piątkowej ulewie weszła mi woda do wykopu Mam już zrobione szalunki ław. Ławy są szalowane. Na dnie jest piasek ale trzeba jeszcze wybrać głębiej aby dostać się do gliny i wtedy zalać chudziak. Niestety wychodzi woda. Nie można wybierać piasku bo wszystko spływa po szufli. A chcemy w piątek zalać chudziak z gruchy Niestety jutro nadają jeszcze opady. Czy jest jakiś sposób aby wybrać to co potrzeba i to zalać?

16 godzin temu, cyryl70 napisał:

Woda jest tuż pod piaskiem i nad nim Trzeba wybrać jeszcze głębiej Wszystko pływa Wody nie jest tyle żeby wsadzać pompę Robiłem to ale to nic nie daje Jak wypompujesz wodę gdzie jest jej z 15 cm? Po wypompowaniu ewentualnym trzeba kopać głębiej i nachodzi znow

W rogach wykopu wykonać głębsze doły, w których będzie gromadziła się woda, na tyle głębokie żeby pompy się zmieściły i mogły pompować.W doły wsadzić kawałek rury albo wiadro (z nawierconymi otworami od spodu), żeby piasek z boków się nie obsypywał.
Chyba, że masz zrobiony wąski wykop tylko pod same ławy fundamentowe, no to będzie trudniej. Dlatego bardziej zgodne ze sztuką jest wykonanie równego wykopu na całej powierzchni przyszłego budynku, bo to ułatwia i usprawnia wiele różnych prac okołofundamentowych. Fakt, zasyp potem tego jest droższy, ale jakość roboty lepsza.