Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza- problem z wysokością pomieszczeń.

AdrianMod

Recommended Posts

Witam,
zamierzam zabrać się się za ocieplenie poddasza. O ile na skosach nie ma problemu gdyż zastosuje 15cm wełny między krokwie + 15 cm w drugą stronę. Problem pojawia się na prostym suficie, gdyż jętki wyszły już bardzo nisko, a chciałbym dać również w sumie 30 cm wełny. Jeśli obniżę się jeszcze o 15 cm, będą niskie pomieszczenia.
Jedna warstwę myślałem ułożyć między jętki a druga ułożyć nad jętkami. Z tym że dokręcić kantówki 6x15 prostopadle do aktualnych co 118cm aby układać całe rolki między dokręcone kantówki.
Co o tym sądzicie ? Nie obciąży to bardzo aktualnej konstrukcji ?

48 minut temu, AdrianMod napisał:
Jedna warstwę myślałem ułożyć między jętki a druga ułożyć nad jętkami. Z tym że dokręcić kantówki 6x15 prostopadle do aktualnych co 118cm aby układać całe rolki między dokręcone kantówki.

To jest dobre i chyba jedyne rozwiązanie. Tym zabiegiem nie obciążysz konstrukcji tylko musisz pamiętać aby od góry czymś ta wełnę przykryć.

57 minut temu, AdrianMod napisał:
... Problem pojawia się na prostym suficie, gdyż jętki wyszły już bardzo nisko, a chciałbym dać również w sumie 30 cm wełny. Jeśli obniżę się jeszcze o 15 cm, będą niskie pomieszczenia.

Ja właśnie przykręcam płyty g-k na skosach poddasza. Też mam jętki dość nisko, więc ociepliłem całe skosy, od ścianki kolankowej do  kalenicy, i będę miał jętki wewnątrz pomieszczenia. Dzięki temu będzie trochę powietrza nad głową, a nie nora hobbita. Nie myślałeś o analogicznym rozwiązaniu?

Jeśli to przestrzeń nad jętkami, to raczej nieużytkowa. Ale przecież pod dachem i powinna być zamknięta dla wiatru, więc skąd miałby się tam brać brud i wilgoć? Pod wełną powinna być paroizolacja, a jak nad wełną wiatr swobodnie śmiga, więc wtedy coś w rodzaju wiatroizolacji jak najbardziej wskazane. A myszy, o ile pozwolisz się im wprowadzić, to chyba tylko blachy stalowej nie przegryzą.

Ja tez mialem podobny dylemat, jętki wyszly dosc nisko (okolo 255-260) wiec zabudowanie tego jeszcze plytami i welna by dalo pomieszczenia jakies 240cm , przeze mnie nie do zaakceptowania.

Wymyslilem, ze odkryje jetki, rzuce na nie deseczki pioro wpust swierk, mozna pomalowac jętki i/lub deseczki na kolor jkai sie chce, wiec mozna miec drewniany sufit koloru bialego a np jętki widoczne zaolejowane i/lub pomalowane ladnym kolorze ciemniejszym. 

Natomiast jezeli chodzi o pociagniecie ocieplenia az do kalenicy i uwidocznienie calego strychu nie zawsze wyjdzie bo przynajmniej bede mial tam kanaly wentylacyjne, elektryke. Poza tym taki trik pasuje gdy masz pomieszczenie od brzegu domu do drugiego, bo jak masz np dwa pomieszczenia to bedzie to oddzielala tylko sciana.