Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

poszukajj tego na mojej stronie - jest juz kilka miesiecy

No coz.....Co chlopaki mieli zrobic skoro wyrwali okno i dopiero pozniej zmierzyli ?

A tu wrecz jestem pewny ze ktos sie kropnal i wysokosc z szerokoscia pomylil

Zdarza sie :((((( ale znalezli humorystyczne wyjscie z sytuacji :))))

no coz nie zgodze sie z tym ze zostala pomylona wysokosc z szerokoscia przy 0 34 jest to roznica 1 cm , po prostu zrobili to DEBILE a takie obrazki rzutuja na montarzystow ktorzy znaja sie na swojej robocie. temat ten byl omawiany na stronie Oknonetu.

ps. pozdrowienia w nowym roku dla prawdziwych Fachowcow

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

by byc dokladnym nie 10 a 30 mm roznicy :)

Wszystkiego najlepszego budujacym (i tym co nie buduja takze) w Nowm Roku zycze :)

naturalnie masz racje jareko; 3 cm to fakt, po nocy sylwestrowej nie zawsze informacje musza byc precyzyjne.

by byc dokladnym nie 10 a 30 mm roznicy :)

Wszystkiego najlepszego budujacym (i tym co nie buduja takze) w Nowm Roku zycze :)

naturalnie masz racje jareko; 3 cm to fakt, po nocy sylwestrowej nie zawsze informacje musza byc precyzyjne.

:) :) :)

wiesz...ja tez zareagowalem troszke z opoznieniem - tak wiec spoko - Sylwek to hmmm..... wyjatkowy dzien i jestes usprawiedliwiony

• 2 weeks później...

Mam pytanie:

W ścianie 1W Solbet 42 cm gdzie montuje się okno? W ktorym miejscu czy może być w środku? Słyszałam od jednego Wykonawcy że MUSI być 12 cm od zewnątz.

os okna powinna byc w lini osi sciany. Mozna pokusic sie o lekkie wysuniecie go na zewnatrz ale nie wiecej niz 1/3 szerokosci profilu

tak wiec 42/2=21 minus polowa szerokosci oscieznicy (przewaznie 30mm) daje od zewnatrz i od wewnatrz 18cm - to ideal a mniejszy od zewnatrz 16 od wewnatrz 20cm

jesli sie pomylilem niech ktos mnie poprawi :) bo zmeczony moze gooopoty pisze ;) :(

punkt rosy, to zjawisko, na ktore nie masz wplywu i zawsze istnieje, nie tylko w budownictwie ale takze w naturze :)

Moznaby bardzo dokladnie go dla takiej sciany wyliczyc, co do milimetra ;) doslownie i srodek szyby powinien byc w tym punkcie :) ale tez w zaleznosci od temperatur zewnetrznych i wewnetrznych ten punkt lekko plywa :(

Najgorsze usytuowanie okna jest wtedy gdy punkt rosy wypada za nim tj. okno jest za bardzo wysuniete na zewnatrz.

Efekty takiego polozenia?

Przemarzanie scian w glifie a tym samym wykraplanie sie pary wodnej na glifie.... a tym samym grzyb.... a tym samym choroby o podlozu alergcznym :(

Poza tymi zjawisko dodatkowe - lejaca sie woda po profilach (szczegolnie "zdrowa" dla okien drewnianych) a takze..... lejaca sie woda na calej powierzchni szyby.

Jak sie ratowac jak juz nam to spi.... i tak zle zamontuja okna? Najlepiej zrezygnowac z parapetow wewnetrznych by cieple powietrze z grzejnika ogrzewalo okno i sciany przy nim - ale to straty i koszty znaczne.

Tak wiec nei ma czegos takiego jak dowolne pozycjonowanie okna w otworze

punkt rosy, to zjawisko, na ktore nie masz wplywu i zawsze istnieje, nie tylko w budownictwie ale takze w naturze :)

Moznaby bardzo dokladnie go dla takiej sciany wyliczyc, co do milimetra ;) doslownie i srodek szyby powinien byc w tym punkcie :) ale tez w zaleznosci od temperatur zewnetrznych i wewnetrznych ten punkt lekko plywa :(

Najgorsze usytuowanie okna jest wtedy gdy punkt rosy wypada za nim tj. okno jest za bardzo wysuniete na zewnatrz.

Efekty takiego polozenia?

Przemarzanie scian w glifie a tym samym wykraplanie sie pary wodnej na glifie.... a tym samym grzyb.... a tym samym choroby o podlozu alergcznym :(

Poza tymi zjawisko dodatkowe - lejaca sie woda po profilach (szczegolnie "zdrowa" dla okien drewnianych) a takze..... lejaca sie woda na calej powierzchni szyby.

Jak sie ratowac jak juz nam to spi.... i tak zle zamontuja okna? Najlepiej zrezygnowac z parapetow wewnetrznych by cieple powietrze z grzejnika ogrzewalo okno i sciany przy nim - ale to straty i koszty znaczne.

Tak wiec nei ma czegos takiego jak dowolne pozycjonowanie okna w otworze

Ostatnie Twoje zdanie: "Tak wiec nei ma czegos takiego jak dowolne pozycjonowanie okna w otworze" mam rozumieć tak, że jednak są zasady pozycjonowania okna w otworze. Czyli jedną z nich jest ta o której mi napisałeś wcześniej. Bo pewnie w każdej ścianie tzn. w 1W, 2W, 3W okna montuje się inaczej tak???

tak

A tamten tekst dotyczyl pewnej dyskusja jaka w tym watku miala kiedys miejsce - taki jeden (chyba montazysta) wypowiedzial sie iz okno zamontowac mozna jak sie chce czy tez jak klientowi sie podoba

I niestety takich montazystow jest wiekszosc na rynku :(((

Ostatnie Twoje zdanie: "Tak wiec nei ma czegos takiego jak dowolne pozycjonowanie okna w otworze" mam rozumieć tak, że jednak są zasady pozycjonowania okna w otworze. Czyli jedną z nich jest ta o której mi napisałeś wcześniej. Bo pewnie w każdej ścianie tzn. w 1W, 2W, 3W okna montuje się inaczej tak???

Oczywiście, że nie ma samowoli budowlanej :roll: Z grubsza usytuowanie okna w scianie wygląda tak:

- jednowarstwowa- na środku (opisane powyżej przez jareko)

-dwuwarstwowa - lico zewn. okna z licem muru ( na połączeniu z ociepleniem)

- trzywarstwowa - w ociepleniu

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

gość

"Wszystko co do tej pory napisano o oknach" odkryłam 2 godziny temu. Kawał dobrej roboty!!! A ja wysłałam dziś z pracy (przed znalezieniem

tej "esencji o oknach"błagalny list do jareko

z prośbą o poradę... Pewnikiem dostanę od niego zasłużone "zjobki"...

i komentarz...wejdź w SZUKAJ :oops:

Ale może.. mimo wszystko mi odpisze.... będzie to dla mnie duża niespodzianka :wink:

Czytam Twoją "esencję o oknach".... i w głowie mi sie już kręci...zlew pełen garów do umycia...a ja wolę poczytac o oknach..

Pozdrawiam

TASIJA

... Pewnikiem dostanę od niego zasłużone "zjobki"...

Ale może.. mimo wszystko mi odpisze.... będzie to dla mnie duża niespodzianka :wink:

spoko - ale jest klopot - nie dostalem zadnego maila :( z prosba o porade

... Pewnikiem dostanę od niego zasłużone "zjobki"...

spoko - ale jest klopot - nie dostalem zadnego maila :( z prosba o porade

Ślicznie dziękuje za odpowiedź.

Przyczepiłam sie z tym pytaniem :oops: w wątku "plastkikowe czy drewniane" :oops: Wrzucam plik z pytaniem "które okna wybrać ?" poniżej:

plik Excella

Pozdrawiam serdecznie

• 1 month później...
Gdzieś był temat o tym na jakiej wysokości okna - szukam ,szukam i nie potrafię znaleść - ja mam w projekcie 80 cm od podłogi i już teraz wiem ze to chyba za mało - bo mogą być kłopoty z szafkami w kuchni ,może ktoś mi podać linka do tej strony?pozd.
ja mam w projekcie 80 cm od podłogi i już teraz wiem ze to chyba za mało - bo mogą być kłopoty z szafkami w kuchni ,

U mnie w projekcie też jest 80 cm dlatego zmieniłem i w kuchni tam gdzie będą szafki - elewacja frontowa - dałem 85 cm (żeby można było swobodnie otworzyć okno) i na całej elewacj frontowej podwyższyłem do 85 cm (żeby była symetria) Linku nie znam

• 2 months później...
Przymierzam się obsadzić swój dom oknami PCV firmy Wilke&Wilke, czy ktoś już ma u siebie założone okna tej firmy albo czy może na ten temat coś powiedzieć? http://wilke.pl/pvc.htm
  • 5 weeks później...

Pytanie do Jareko i innych specjalistów od okien: czy zdecydować się na samodzielnym montaż drzwi wejściowych? Drzwi drewniane szer. 90 cm (ościeźnica 102 cm).

Montować na dyble czy na kotwy?

Co ile cm dać mocowania?