Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W ścianie jednowarstwowej zazwyczaj montuje się okna w osi muru i tego bym się na twoim miejscu trzymał.

Co do braku węgarków to jest to bardzo duża słabość systemów ścian jednowarstwowych i ja osobiście każdemu mojemu klientowi w takim przypadku doradzam "stworzenie" węgarka z materiału izolacyjnego (styropian) już po montażu okien. Bardzo mocno poprawia to izolację ramy okiennej i porządnie zabezpiecza styk rama okienna/mur przez czynnikami atmosferycznymi.

A co do porad z podanej strony, to hm...

Połączenie okna i ściany od strony zewnętrznej należy również uszczelnić silikonem.

Interesująca teoria w dobie promowania montażu 3W...

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Połączenie okna i ściany od strony zewnętrznej należy również uszczelnić silikonem.

i blad karygodny !!!! od strony zewnętrznej stosuje sie materiały paroprzepuszczalne

swoja droga dlaczego ta cala dyskusja znów dubluje watek "szukam dobrych okien" wszak tam rozważamy wszelkie wątpliwości

swoja droga dlaczego ta cala dyskusja znów dubluje watek "szukam dobrych okien" wszak tam rozważamy wszelkie wątpliwości

:o ja nic nie zdublowałem, ten wątek powstał w 2005 roku,

a oto opinia i nim:

Raaaaany GOSC-iu

ale ci sie w pracy nudzilo ;) ale w sumie bardzo dobrze sie stalo ze ten maly "bajzel" w tym teamcie jakos usystematyzowales

Szacuneczek dla katorzniczej pracy :)

teraz tylko spowodowac w redakcji forum by ten watek byl zawsze na pierwszej pozycji - bez wzgledu na to kiedy ostatni raz byl odwiedzany gdyz widzac po zainteresowaniu cieszy sie ciagle ogromna popularnoscia

Wiem, że udzielasz tylu dobrych rad że można się pogubić gdzie i co ale ja niewinowaty... :wink:

W ścianie jednowarstwowej zazwyczaj montuje się okna w osi muru i tego bym się na twoim miejscu trzymał.

Co do braku węgarków to jest to bardzo duża słabość systemów ścian jednowarstwowych i ja osobiście każdemu mojemu klientowi w takim przypadku doradzam "stworzenie" węgarka z materiału izolacyjnego (styropian) już po montażu okien. Bardzo mocno poprawia to izolację ramy okiennej i porządnie zabezpiecza styk rama okienna/mur przez czynnikami atmosferycznymi.

A co do porad z podanej strony, to hm...

Dzięki, obgadam z kierbudem sprawę węgarków :D

• 7 months później...
Nie przestają! Dziś właśnie jadę podpisywać umowę. Uff. Dwa miesiące wybierania, przebierania, porównywania i macania okien w salonach. Swoją drogą zdziwiłam się okrutnie jak niewielka różnica w cenie jest między drewnianymi a pcv. Przed budową myślałam, że drewno jest kolosalnie drogie.

• 1 month później...

Proszę zwrócić uwagę aby zamontowane balkony przez "solidną ekipę" nie wisiały w powietrzu ani nie były montowane specjalnymi wynalazkami typu kotwy podpierające okna na odległość > 4-5 cm od ramy do płyty.

Jeśli zauważycie Państwo taki montaż proszę zwrócić uwagę na konieczność szybkiego zalania wylewki pod oknem lub poprawy spartaczonego montażu przez ekipę montującą okna.

Generalnie istnieje szansa, że okna nie wygną się ale tylko w przypadku stosunkowo wąskich konstrukcji. Wszystkie balkony powinny być montowane na poszerzeniach ramy, które później topi się w wylewce.

Warunek konieczny : Poszerzenia ramy muszą posiadać wzmocnienie stalowe- w przeciwnym wypadku poddadzą się ciężarowi okien i prędzej czy później balkony wygną się.

• 3 weeks później...

Pozwolę sobie tutaj dla potomnych zacytować pytanie z innego wątku forum:

Witam,

w projekcie domu który buduje mam duże okna i zastanawiam się jakie okna (producent, profil) zastosować,

bo jak wysyłam okna do wyceny na popularne okna (VEKA, Dobroplst) to dostaje odpowiedź że okna są za duże i trzeba wprowadzić więcej podziałów.

Problematyczne okna maja wymiary:

120x240 (RU)

150x160 (RU)

450x208 (R+R+RU)

245x224 (R+RU)

gdyby ktoś miał pomysł gdzie udeżyć po takie okna to będe wdzięczny za cynk

pozdrawiam

Zauważcie podejście autora - nie pyta czy to można wykonać (i dlaczego nie) tylko szuka takiego, który przyjmie takie okna do realizacji... Ręce opadają :(

• 1 month później...

Witam,

w projekcie domu który buduje mam duże okna i zastanawiam się jakie okna (producent, profil) zastosować,

bo jak wysyłam okna do wyceny na popularne okna (VEKA, Dobroplst) to dostaje odpowiedź że okna są za duże i trzeba wprowadzić więcej podziałów.

120x240 (RU)

150x160 (RU)

450x208 (R+R+RU)

245x224 (R+RU)

pozdrawiam

Zauważcie podejście autora - nie pyta czy to można wykonać (i dlaczego nie) tylko szuka takiego, który przyjmie takie okna do realizacji... Ręce opadają :(

mozliwe do wykonania...ale nie z kazdego systemu.

Witam,

120x240 (RU)

150x160 (RU)

450x208 (R+R+RU)

245x224 (R+RU)

pozdrawiam

mozliwe do wykonania...ale nie z kazdego systemu.

nie kasujac cytatu z pelna premedytacja poprosily kolege o wypowiedz - w jakim systemie PVC sa one mozliwe do wykonania? Chetnie sie douczę

Druga pozycje pominmy - nie stanowi wiekszego problemu

poz.1,3 i ostatnia wzbudza moja ogromna ciekawosc :)

Zaczynam się niecierpliwić w oczekiwaniu na ten cudowny system profili :wink:
nie tylko ty :) była już na ten temat dłuższa dyskusja i jakoś wszyscy, zgodnie (jak nigdy ;) ) doszliśmy do wniosku ze takie okienka może zrobić tylko architekt który je zaprojektował i bez "Zaczarowanego Ołówka" i tak mu się to nie uda a tu.... niespodzianka :) ale jakoś cisza nastała - czyżby Aluland specjalnie opracowywał dla tych okien profil ? :lol: