Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Nie wiem zupełnie gdzie się podpiąć ze swoim pytaniem,a nie chce mnożyć wątków.

Wymyśliłam sobie w ostatniej chwili oczywiście,oddzielenie pięter w przejściu drzwiami.Od sufitu do pewnej wysokości normalne okno fix,a dalej drzwi dajmy na to typowo balkonowe w normalnym okiennym profilu.

Oczywiście jak to w ostatniej chwili bywa na wszystko co zgodne z właściwą kolejnością jest za pózno.Poszły na ściany tynki,a każdy wie jak wygląda montaż okien-kotwy,piana itp :-x nawet gdybym zrezygnowała z tej piany(w końcu "okno"wewnątrzlokalowe) pozostaje problem kotew.

Więc mam takie pytanie-czy istnieje jakaś bezinwazyjna wizualnie metoda montażu takiego okna (żeby nie było poprawek tynkarskich,bo nie mam gładzi,a poprawki cw są trudne)?

Nieważne jaki profil czy aluminium czy pcv,byle to jakoś "się"zamontowało.....

Można zamontować okna na dyble - czyli śruby wkręcane przez ramę. Ale...

w takim montażu tak czy inaczej pasowałoby zrobić luzy - by włożyć to okno w otwór, wypoziomować, ustawić pion. Więc jak dla mnie - min. pół cm luzu na stronę - o ile tynki są w pionach. Piankę można przykryć silikonem, akrylem. Albo zastosować taśmę rozprężną.

Ale czy okno to dobre rozwiązanie? Jak je będziesz zamykać idąc na piętro (zatrzask +pochwyt balkonowy nie do końca musi spełnić swoje rozwiązanie).

Nie lepiej wstawić normalne drzwi + naświetle górne? Porta czy Pol-skone mają je w ofercie.

Dzięki.

Wolę się zawsze na forum skonsultować,bo montażystów ostatnio takich młodych nieogarniętych mi dali,ogólnie na zakochanych wyglądali i boję się że w takim montażu jak ja sobie marzę nie będą zbyt kreatywni i trza ich fachową wiedzą inwestorską jakby co wspomóc :stirthepot:

Tynki mają odchyły do 2mm.

Mam na piętrze w balkonowym zwykła klamkę obustronną(nawet z zamkiem),także chyba to tak da się(przynajmniej w pcv) :???:.

Chciałam całość z czystego szkła,bo ciemnica na korytarzu straszliwa-stąd ta myśl w głowie mi się zrodziła :???: nie wiem co tu jeszcze mogę wymyślić....

Edytowane przez marynata

• 6 months później...
  • 2 weeks później...
  • 5 months później...

Witam.

Mam taki problem ... zapiankowano mi okna ale tak ze albo są dziurki albo prześwituje ... i teraz co byście doradzili...

monter chciał dokładać piany ja się nie zgodziłem ... co radzicie wyjąć okno wyczyścić i od nowa czy tylko wyciąć pianę i od nowa wcisnąć...

2. pytanie jak uszczelnić kliny pod oknami bo między nimi też są dziurki...

3. Czy piana powinna być na całej szerokości ramy ... to znaczy jeśli rama od strony muru ma np 9,5 centymetra to piana powinna być też mniej więcej tej szerokości czy może być że brakuje jest z jednej strony np. 2 cm a z drugiej 1,5 cm.

Proszę niech ktoś mi szybko odpowie jak to rozwiązać.

• 4 weeks później...