Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łaaał! Niezły kawał roboty? Może trzeba z tego wątku zrobić PRZYKLEJONY. Na innych forach są takie przyklejone posty - nie spadają mimo braku odwiedziń. Niestety nie wiem jak to się robi i czy przypadkiem tylko admin nie ma takiego prawa. Jeżli tak to proszę o przyklejenie tego postu!

popieram - przyznajmy mu medal zasluzonego forumowicza - a jesli takiego nie ma - to trzeba go stworzyc :)ewentualnie jakis wyroznik - moze specjalne logo przy nicku?

GOSCiu - powiedz teraz szczerze - nudzilo ci sie w pracy czy jako iz temat "szukam dobrych okien" rozpoczales czules sia jakby odpowiedzialny za bajzel przez innych wprowadzony? :lol: :)

Tyle tego, że sam nie wiem gdzie zadać pytanie... :lol: mogę tutaj?same konkrety: :D mam okna PCV mają ok.3 lat.na jednym skrzydle zauważyłem taką rzecz: na listwie okna przylegającej do ośnieżnicy (pomiędzy zawiasami) zrobiła się szpara - tak jakby się wygięło do środka :o aż firanka mi się rusza :( czy można to jakoś naprawić?coś podregulować? dodam jeszcze, że montażyści byli najgorsi z najgorszych...mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem...

Pozdrawiam

jesli jest to skrzydlo RU to mozliwe ze zaczep Ci nie lapie - kwestia tylko regulacji. w zaleznosci od zastosowanego okucia musisz miec odpowiednie klucze ala zasada w tym wypadku jest banalna - musisz cale skryzdlo przesunac w strone zawiasow - na rozworce masz jedna srobe a na dole w "podporze"zawiasu druga - kwestia umiejetnego pokrecenia :)

Jesli to jest skrzydlo R - to najprawdopodobniej docisk nie spelnia swego zadania - moze to byc spowodowane podobnie jak powyzej - kwestia tylko regulacji, lub po prostu ktoras ze srob naprezona w trakcie montazu pekla i docisk nie funkcjonuje (wbrew pozorom to sie zdarza - przy zlym wyregulowaniu wkretarek pneumatycznych na produkcji)

Dzieki!!!jakie skrzydło nie wiem bo jeszcze nie mieszkałem w tym mieszkaniu jak zakładali...co to ta rozworka? :oops: coś tam kręciłem ale nie wiele dało... spróbuję jutro przesunąć bo to już odkryłem jak się robi 8) śruba chyba nie pękła bo jak rok mieszkam to było ok od niedawna tak jest...

jeszcze raz dzięki

:D

pozdrawiam

GOSCiu - powiedz teraz szczerze - nudzilo ci sie w pracy czy jako iz temat "szukam dobrych okien" rozpoczales czules sia jakby odpowiedzialny za bajzel przez innych wprowadzony? :lol: :)

sypnęło śniegiem, zima zrobiła się na całego to trzeba coś robić dla zabicia czasu, a przy okazji być pomocnym innym.

Gdyby takie zestwienie było wcześniej lub była oddzielna część poświecona np. oknom, dachom itp... to nie powstałoby tyle wątków dokładnie na ten sam temat. Wątek szukam dobrych okien nie rozrósłby się do takich monstrualnych rozmiarów (praktycznie nie do przejścia przez poczatkujacego i nie tylko forumowicza). Byłoby więcej wątków, ale bardziej konkretnie na zadany temat. A tak większość dyskusji prowadzona w szukam... przepada w otchłani ponad 3,5 tys. wypowiedzi...

GOSCiu - co prawda to prawda :), to wszystko z nudow Wysoki Sadzie :lol: A skoro sniegiem sypnelo to by sie nie nudzic - odsniezaj :lol: jak nie swoja to sasiada posesje - dla zdrowia i kondycji ;)

macio - rozworke sam zobaczysz jak okno uchylisz - to taka wajha (a moze wajcha? :oops: ) na ktorej okno "wisi" - ona takze w srube regulacyjna jest wtposazona lub w mimosrod. Kombinuj i pozniej podziel sie efektami :)

Witam!!!

Najpierw do Gościa-nowego tematu nie trzeba...sprawa załatwiona :lol: skrzydło przesunąłem i taki zaczep na środku wykręciłem co by się mocniej dociskało 8) w każdym bądź razie efekt jest bardzo zadowalający :D wielkie dzięki jareko co ja bym bez Ciebie zrobił...

Pozdrawiam

P.S. a mówię wam jak "urosłem" w oczach żonki... :wink:

jezeli poprawia sie jak dociskasz cale skrzydlo wystarczy jak docisk jego zwiekszysz - kazde okucie ma mozliwosc regulacji docisku skrzydla - albo poprzez mimosrodowe zamocowanie rolki ktore przestawia sie kluczem ampul 4 albo wyciagajac rolke i przestawiajac je w nowe polozenie. Sa tez regulacje na zaczepach jesli rolka nie posiada takiej funkcji - po prostu przyjzyj sie temu i pokombinuj - jest to naprawde proste jak konstrukcja cepa i nawet malo techniczny czlowiek na to wpadnie jak dobry efekt uzyskac ;) :lol:

zas jesli wieje tylko z jednej strony to mozliwosci moze byc wiele - zle ustawione skrzydlo wzgledem oscieznicy i przy nizszych temperaturach zmniejszone w ktoryms tam miejscu uszczelka wogole nie dotyka oscieznicy i tym podobne przypadlosci - pokombinuj prosze a przez Radom jakos mi nie po drodze :( choc jutro do Zakopca bede jechal - ale kanalami po by balagan Krakowski ominac i zdazyc przed nastepnym - Malyszomania ;)