Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do Jareko i innych specjalistów od okien: czy zdecydować się na samodzielnym montaż drzwi wejściowych? Drzwi drewniane szer. 90 cm (ościeźnica 102 cm).

Montować na dyble czy na kotwy?

Co ile cm dać mocowania?

wiesz.....kazdy z nas sam zaczynal - wystarcza dwie rece oby tylko nie byly lewe ;)

Dyble beda jednak lepsze - drewno zwlaszcza to z jakiego teraz sa robione drzwi potrafi cuda wyczyniac i do tego ma sile jak nie jeden osilek z ochrony ;0 tak wiec dybel lepiej Ci je w ryzach przytrzyma zbyt duze ruchy uniemozliwiajac

Ja bym dal dyble od strony zwiasow w ich okolicy i w polowie wysokosci i analogocznie od strony szyldu

a jeli wolisz kotwy to z blachy grugosci min 1mm co 60-70 cm miedzy soba i koniecznie przykrecic je co najmniej jedna sruba do ramiaka

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja proszę o pomoc w projekcie okien, wkleiłam skan moich projektów. Nie chcę być za kratami w więzieniu, a trudno zdecydowac się na okno 1800x1500 w całości- jak to zamknąc jedna reką- myśle o dzieciach. Lubię styl prosty raczej współczesny. Może mądrzy i doswiadczeni cos tego forum podpowiedzą jak to rozwiazać. Może okna z wykuszu w postaci festa- parterówka. Dodatkowo rolety RKS z rewizją od dołu.

http://images4.fotosik.pl/90/8ae8613923f0b5d2m.jpg

http://images1.fotosik.pl/135/12501c92ea3c1a21m.jpg

zacznijmy od tego ze nikt o zdrowych zmyslah nie zrobi Ci 1500/1800 w jednym skrzydle - wiec ten dylemat odpada :)

Nastepna sprawa to wykusz - czy jest sens robic wszystkie okna otwierane? Watpie by kiedykolwiek z tego sie korzystalo. (moje zdanie oczywiscie) a umyc zawsze mozna z zewnatrz. Moze fix w skrzydle? Wyglada jak normalne okno a jest od niego tansze - zwlaszcza roznica w cenie uwydatnia sie w wersji z okuciami antywlamaniowymi

RKS - jesli jeszcze nie masz zrobionych nadprozy to zastanow sie czy nie lepiej zastosowac BeeClewr- pozbawione sa wszelkich wad RKS jak i Integro

co do szprosow - nie dosc ze wrazenie jak w wiezieniu (poza sporadycznymi wyjatkami zwiazanymi ze stylem calej chalupy) to i tracisz i to dosc sporo na ogolnym wspolczynniku k takiego okna

Czyli polecasz nie robić tych szprosów- oky, Nad festem tez myslałam jesli chodzi o wykusz, a czy ta poprzeczka pozioma w dolnej części ma zostać , czy moze jest niepotrzebna?

To samo dotyczy poprzeczek poziomych w oknie tarasowym, czy zostawić te poprzeczki pionowe w oknach 1500x1500, i taki podział w 1800x1500 czy inaczej? :o

Może zapodaj link do Beeclewr

:o

1)Czy fix w skrzydle 900x2000 musi miec poprzeczkę aby je wykonać?Jaka szyba P2-czy P4?

2) Czy okno tarasowe 2000x2170 może być z ruchomym słupkiem bez poprzeczki lub moze wybrac wersję dwa małe fiksy w skrzydle po bokach -300mm i dwa skrzydła w środku z ruchomym słupkiem- szer. łączna tych dwóch skrzydeł 1400

3) Fix w skrzydle 1800x1500 robić z szyba P4 czy P2

No oczywiscie do wszystkiego rolety nadstawne tylko jeszcze nie wiem jakie .

Dodam,że myslę o Aluplascie ze Szwarzędza- czy dobrze?

Profil 3-komorowy.Sprawa otwarta

• 1 month później...
1)Czy fix w skrzydle 900x2000 musi miec poprzeczkę aby je wykonać?Jaka szyba P2-czy P4?

2) Czy okno tarasowe 2000x2170 może być z ruchomym słupkiem bez poprzeczki lub moze wybrac wersję dwa małe fiksy w skrzydle po bokach -300mm i dwa skrzydła w środku z ruchomym słupkiem- szer. łączna tych dwóch skrzydeł 1400

3) Fix w skrzydle 1800x1500 robić z szyba P4 czy P2

No oczywiscie do wszystkiego rolety nadstawne tylko jeszcze nie wiem jakie .

Dodam,że myslę o Aluplascie ze Szwarzędza- czy dobrze?

Profil 3-komorowy.Sprawa otwarta

sprawa zamknieta :lol: - Ideal 2000 Twym wymaganiom nie sprosta :(

kolor czy biale?

P-2 czy P-4 nie ma realnie znaczenia - waga prawie identyczna - folia az tyle nie wazy by miec radykalny wplyw na prace okna

Fix nie musi miec poprzeczki

okno tarasowe.....znam tylko jeden profil w ktorym to wykonac mozna tylko biale z ruchomym slupkiem i bez poprzeczki - Schuco CT-70 i nawet dostaniesz gwarancje producenta na to cudo

fajnie doczekałam sie odpowiedzi. dałam okna do wyceny do kilku firm- sześciu- wszystkie liczyły mi okna z watem 7 % a jedna 22%- montaz, dodatki itp, jak to jest z tym watem na okna?

Wat 22% dało-schucco, niestety!Czy mozna cos powialczyć z takim watem, dlaczego jedne firmy mogą a drugie nie? czy chodzi o to abym okien u nich nie zamawiała- dodam,że jest to jedyna firma z tym profilem na moim terenie.

• 1 month później...

gosc -serdeczne dzieki

ja nie mialem tyle odwagi i czasu zeby odwalic taki kawal roboty

MALA UWAGA MOZE WSZYSCY RAZEM BYSMY WIECEJ ZWRACALI UWAGI JAK ZACZYNAMY NOWY TEMAT , I JAKOS TO WSZYSTKO GRUPOWALI LATWIEJ BEDZE ZNALESC INFORMACJE I OWOCNIEJSZE DYSKUSJE

tO TYLKO MOJA WLASNA UWAGA

Witajcie! Mam dylemat a mianowicie nie wiem co z oknami,szerokie są 120cm a wysokie około 146cm. Bardzo podobaja mi sie okna ze sprosami- czy jakoś tak sie pisze, mąz twierdzi ze w takim przypadku okna nie moga byc dzielone a tym bardziej jeszcze ze sprosami bo bedą za waskie i bedzie brzydko wygladało. Doradzcie prosze co zrobic, jutro jestem umowiona z gosciem od okien i nie wiem co zrobic. Wydaje mi się ze doradzi mi trochę ale sama nie wiem jak to bedzie.Prosze Was o radę.Dodam że jest to dom parterowy z poddaszem-Zaciszny D22 z Muratora

niko6

os okna powinna byc w lini osi sciany. Mozna pokusic sie o lekkie wysuniecie go na zewnatrz ale nie wiecej niz 1/3 szerokosci profilu

tak wiec 42/2=21 minus polowa szerokosci oscieznicy (przewaznie 30mm) daje od zewnatrz i od wewnatrz 18cm - to ideal a mniejszy od zewnatrz 16 od wewnatrz 20cm

jesli sie pomylilem niech ktos mnie poprawi :) bo zmeczony moze gooopoty pisze ;) :(

A jak mi zamontowali równo ze ścianą zewnętrzną ale jeszcze bez ocieplenia (docelowo 12 cm styropianu) to jesto ok czy nie? jak wiesz kompletnie się na tym nie znam.

os okna powinna byc w lini osi sciany. Mozna pokusic sie o lekkie wysuniecie go na zewnatrz ale nie wiecej niz 1/3 szerokosci profilu

tak wiec 42/2=21 minus polowa szerokosci oscieznicy (przewaznie 30mm) daje od zewnatrz i od wewnatrz 18cm - to ideal a mniejszy od zewnatrz 16 od wewnatrz 20cm

jesli sie pomylilem niech ktos mnie poprawi :) bo zmeczony moze gooopoty pisze ;) :(

A jak mi zamontowali równo ze ścianą zewnętrzną ale jeszcze bez ocieplenia (docelowo 12 cm styropianu) to jesto ok czy nie? jak wiesz kompletnie się na tym nie znam.

Dobrze, dobrze...

Przeciez bedziesz miał ścianę dwuwarstwową docelowo, tak ?!?! :-?

:-? Gdybyś się dobrze wczytał w przytoczony fragment dyskusji to jareko tłumaczył jak montować okna w ścianie jednowarstwowej.. :roll: